10 juni 2024

CDA pleit voor behoud Kustbus 851

Het CDA Noord-Holland maakt zich hard voor het behoud van de succesvolle Kustbuslijn 851. Deze buslijn, een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking, rijdt in de maanden juli en augustus. De lijn moet nu een deel van haar route opgeven vanwege een overlappende route van Connexxion. Het gaat om het gedeelte tussen Den Helder, Station NS naar de kust bij Huisduinen. ‘’Dit is het belangrijkste deel van de rit en de aansluiting op het spoor. Het is belangrijk dat er wordt gesproken met de regio en de ondernemers over oplossingen en eventuele alternatieven voor deze gratis buslijn’’ aldus CDA-fractievoorzitter Dennis Heijnen. Bij de commissie heeft het CDA al vragen gesteld aan de Gedeputeerde hierover, en vandaag zal het CDA ook een motie indienen om te zoeken naar oplossingen voor behoud van de Kustbus.

Heijnen: ‘’Aanvankelijk zat deze bus in de reguliere concessie, maar toen bleek dat deze bus niet langer gereden kon worden door gebrek aan personeel, is er een mooi publiek/privaat initiatief ontstaan. De ondernemersverenigingen OFS Recreatie en Toerisme en OVDH en de gemeenten Schagen en Den Helder besloten de Kustbus zelf gratis aan te bieden aan toeristen en dagjesmensen die verblijven in het kustgebied van Noord-Holland Noord’’. Vanaf dit jaar de provincie besloten dat de Kustbus niet meer alle haltes mag aandoen, omdat deze overlappen met de route van Connexxion. Daardoor kunnen toeristen en dagjesmensen bijvoorbeeld niet meer doorreizen van de kust naar het NS-station Den Helder.

De lokale ondernemers en gemeenten zijn verbaasd, aangezien zij niet van tevoren zijn ingelicht over het vervallen van de haltes. Dennis Heijnen: ‘’Alle belanghebbenden hadden betrokken moeten zijn bij de gesprekken hierover. Helaas gebeurde dat niet, terwijl de partijen juist welwillend zijn om te zoeken naar oplossingen. Een alternatief zou bijvoorbeeld kunnen zijn om de reguliere buslijn op het hele uur te laten rijden, en de Kustbus op het halve uur. Zo overlappen beide lijnen elkaar niet’’. Het CDA pleit vandaag tijdens de Provinciale Statenvergadering in een motie voor behoud van de Kustbus.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.