02 juni 2023

CDA uit kritiek op Programma Landelijk Gebied (PPLG)

CDA Noord-Holland uit kritiek op Programma Landelijk Gebied

Er zitten te veel haken en ogen aan de gepresenteerde startnotitie Provinciaal Programma Landelijk Gebied Noord-Holland (PPLG), stelt CDA-Statenlid Willemien Koning. “We eisen echt nog forse aanpassingen!” Tijdens de commissievergadering van 1 juni 2023 bespraken Provinciale Staten het PPLG. “Dit is een zeer belangrijk richtinggevend document voor de toekomst van Noord-Holland. Daarom moet er heel zorgvuldig naar worden gekeken. Wij maken ons ernstig zorgen over de balans tussen natuurversterking en de opoffering van andere belangen in het PPLG. De claim op de ruimte is veel te groot. Je kunt niet alles willen. Het voor ons bijvoorbeeld niet acceptabel dat er opeens 300 hectare natuurgebied moet bijkomen in de Binnenduinrand zonder enig vooroverleg,” aldus Koning.

“Zeer pijnlijk was het voor vele agrarische ondernemers om afgelopen week in de krant een gedeputeerde te zien die een plan van de natuurorganisaties in ontvangst nam waarin staat dat er in Noord-Holland veel bollengrond geschrapt moet worden in het PPLG. Hierover is geen overleg geweest met de sector. Veel bollentelers leven opeens in onzekerheid. Dit kan echt niet”, stelt Koning. “Natuurlijk vindt het CDA een goede staat van instandhouding van de natuur belangrijk en dat is goed uitgewerkt in dit document, maar dat moet wel in balans zijn met toekomstperspectief voor de land- en tuinbouw. Een sector die ook hard nodig is voor de samenleving van de toekomst.”

Koning vroeg verder aandacht voor de problemen van PAS-melders en interimmers, evenals de noodzaak van verdienmodellen voor de landbouwsector. Koning uitte haar zorgen over het opzetten van het grondwaterpeil in de veenweidegebieden. In dit concept staat dat het water 20 tot 40 centimeter onder het maaiveldmoet komen te staan. “Dat zou betekenen dat het op veel plekken te nat is om er koeien op te laten lopen of het te bewerken met machines. Dat gaat verruiging en verbossing tot gevolg hebben,” volgens Koning.

De verdeling van het budget vraagt volgens het CDA ook nog om nadere toelichting. “Nu lijkt er heel veel geld naar natuur te gaan terwijl er ook ondersteuning nodig is voor de agrarische sector en het realiseren van innovaties.”

Koning is blij dat er op verzoek van het CDA nu daadwerkelijk ondernemerscoaches beschikbaar zijn die met agrarische ondernemers kunnen praten over hun toekomst. Deze zullen via het landbouwportaal beschikbaar worden gesteld.

Koning had net als anderen kritiek op het proces rond het PPLG, met name door het gebrek aan vooroverleg met de land- en tuinbouwsector, waarvan een grote transitie wordt gevraagd. Volgens Koning heeft dit vooroverleg over de PPLG-tekst in andere provincies wel plaatsgevonden. Op 12 juni wordt het PPLG vastgesteld in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Het CDA zal dan met diverse wijzigingsvoorstellen komen.

Inbreng CDA-fractie (Willemien Koning) behandeling PPLG Statencommissie 1-6-2023

Provinciaal Programma Landelijk Gebied Noord-Holland

Het PPLG beoogt natuur te versterken en uit te breiden en emissies, waaronder stikstof, te reduceren. Dat doel zit heel goed verwerkt in dit plan. De natuur zal zeker versterkt worden. Maar het plan moet wel in balans zijn met wat er voor wordt opgeofferd. Het PPLG heeft ook een keerzijde voor onze samenleving. Vanuit rentmeesterschap wil het CDA alle effecten van het PPLG goed beoordelen. Wij doen dat op dit moment met gemengde gevoelens want er ontbreekt nog veel informatie en er is nog geen landbouwakkoord. Nu oordelen is complex, maar gezien tijdlijn nodig.

Positief is dat erfcoaches worden ingezet, wij horen nu echter graag wel een update hoe dat gaat gebeuren. Breed inzetbaar binnen de agrarische sector was het doel van het CDA.

Positief is dat er een sociaal economische impact-analyse wordt gemaakt. Wij willen wel dat dat heel serieus en tijdig gebeurd zodat besluitvorming daarop aangepast kan worden. Positief is dat er voorgesorteerd wordt op gelden vanuit transitiefonds van het Rijk. Maar is het gevraagde budget voldoende en worden er de juiste dingen mee gedaan? Verhoudingsgewijs gaat er veel geld naar natuur en weinig naar landbouw. Terwijl er ook voor innovaties veel geld nodig is. Graag een toelichting op de verdeling van het geld.

Het benaderen van bedrijven tot een afstand van 500 meter tot N2000 gebieden lijkt minder impactvol dan gedacht maar is toch een zware klap voor bedrijven die het betreft.

Binnenduinrand

Er zijn over-all genomen grote zorgen vanuit de land- en tuinbouwsectoren over het PPLG. Dit document raakt alle sectoren. Wij vinden het onjuist dat er geen vooroverleg geweest is met de land- en tuinbouwsector over dit concept. In andere provincies was dat wel het geval. Neemt u de input van de agrarische sector bij het vervolgproces rond het vaststellen van de tekst wel serieus mee? Zeer pijnlijk was het voor velen om in de krant een lachende gedeputeerde te zien die plan van TBO’s in ontvangst neemt en aangeeft dat er in Noord-Holland veel bollengrond wordt geschrapt in het PPLG zonder enig overleg met die sector. 300 Hectare extra natuurgebied in de binnenduinrand. Weer een groot aantal bedrijven en gezinnen in grote onzekerheid. Het CDA vindt dat dit zo echt niet kan. Wij horen graag ook van andere fracties waaronder de coalitievormeerders BBB en VVD hoe zij daar tegenover staan.

PAS en verdienmodel

Wij vragen ons af of er voldoende aandacht is in het PPLG voor het realiseren van een oplossing voor de PAS-melders en interimmers. Wij zien dat niet duidelijk genoeg terug. Er blijkt wel een stikstofbank te zijn maar die staat niet open voor legaliseren PAS-melders. Hoezo niet? Wat ook echt extra aandacht behoeft is zicht op verdienmodellen voor sector waarvan enorme transitie wordt gevraagd. Doen alsof de bedrijven die zich meer richten op biodiversiteit, meer kosten en minder teeltopbrengst realiseren, dan vanzelf wel een hogere prijs voor hun producten krijgen, is wensdenken. Dit PPLG zou er wel eens toe kunnen leiden dat de bedrijven alleen maar groter worden  om nog een inkomen te genereren en dat kleinere bedrijven verdwijnen. Realiseert u zich dat? 

Verder wordt nog steeds alleen gewerkt met en gestuurd op de KDW’s, wat wij onwenselijk vinden.

Kringlooplandbouw wordt in het PPLG gezien als het nieuw uitgangspunt. Wij maken ons zorgen dat in Noord-Holland dat doel wordt vermengd met nastreven van het doel uit de voedselvisie dat de landbouw in Noord-Holland in 2030 natuurinclusief moet zijn. Dat is te verwarrend en onwenselijk.

Ruimtevraag

Wij vragen extra aandacht voor naijleffecten van inzet op natuurversterking genoemd op blz 25. Eindelijk wordt onderkent dat maatregelen die worden ingezet voor natuurversterking tijd nodig hebben om effect te sorteren. Er zijn nog veel naijleffecten van reeds genomen maatregelen te verwachten. Daarom moeten we zeker niet te ver doorschieten met regelgeving in het PPLG.

Er wordt gesteld dat er nog 1389 hectare extra bos moet worden aangelegd buiten het NNN. Wij vragen ons af of er niet een groter deel binnen het NNN gerealiseerd kan worden. De totale ruimtevraag in dit PPLG is te groot. Er wordt ook ruimte geclaimd voor extensivering, groenblauwe dooradering en dat in combinatie met woningbouw en de Regionale Energietransitie is echt te veelomvattend voor de oppervlakte die NH beschikbaar heeft. Er moet ook meer rekening worden gehouden voedselvoorziening in de toekomst.

Veenweiden

Grote zorg hebben wij over de voorgestelde vernatting van het veenweidegebied door bijna overal het grondwaterpeil te willen verhogen. Dat maakt op veel plekken beheer moeilijk of onmogelijk. Koeien kunnen niet in natte weides lopen. Machines inzetten voor beheer wordt ook moeilijk bij hoog grondwaterpeil. Dit gaat leiden tot verbossing van veenweide waarvan u zelf ook aangeeft dat dat in veenweidegebied niet mag. Wij willen dit echt nader onderzocht hebben want die vernatting wordt veel te simpel voorgesteld.

Wij maken ons verder zorgen over voorgestelde grondtransities. Het staat er zo simpel, gronden van stoppers worden toebedeeld aan blijvers. Graag nadere toelichting hoe dat dan wordt gerealiseerd.

Op Texel is NNN afgerond en daarmee heeft Texel een speciale status. Wordt Texel nu opnieuw onderdeel van extra natuuropgaaf of is dat niet het geval?

Hebben de TBO’s wel  overal de afgesproken PAS-herstelmaatregelen en beheermaatregelen goed of volledig uitgevoerd? Wordt dat wel goed gecheckt door de provincie en welk effect dat op stikstofdossier? Opnieuw vragen wij ook aandacht voor behoud van agrarisch natuurbeheer binnen NNN. Dat biedt echt mogelijkheden die wij niet moeten uitsluiten. Ook voor toekomstig beheer, want anders haast onmogelijk en onbetaalbaar wordt.

CDA ziet nog  veel haken en ogen in het PPLG en wij komen met diverse amendementen en moties op 12 juni.

 

-Gesproken tekst geldt-

 

Kijk hier het debat terug

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.