02 juli 2018

Drukke spitsen en bereikbare krimpgebieden

Haarlem – Op de zonnige vrijdagochtend van 29 juni verzamelde een delegatie van CDA Raads- en Statenleden zich op het terrein van Connexxion. Dit bezoek was gepland na een uitnodiging tijdens het CDA-Stakeholdersoverleg van afgelopen mei. Dit overleg vindt jaarlijks plaats.

Na ontvangst werden de innovatie plannen voor het busvervoer van Connexxion gepresenteerd. Zo werd besproken hoe Connexxion nu normale lijnen om wil zetten naar flexibel vervoer en welke voordelen dat oplevert. Daarna volgde het gesprek over hoe we in de toekomst ons openbaar vervoer kunnen inrichten en wat daar op provinciaal niveau voor nodig is om dat te kunnen bereiken. Hoe blijven krimpgebieden op een betaalbare manier goed bereikbaar en hoe vervoer je het beste zoveel mogelijk mensen op de drukke trajecten, waren de vragen die daarbij centraal stonden. Hiervoor zijn ze bezig met het ontwikkelen van een app waarbij je kunt aangeven dat je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer en waar je naartoe wilt. De prijs van de reis wordt meteen aangegeven en is op verschillende manieren, bijvoorbeeld met IDeal, meteen af te rekenen. Dezelfde app geeft aan waar je bus zich bevindt en wanneer deze bij jou aankomt. Door invoering van dit flexibele systeem zou met de hoeveelheid bussen die nodig zijn tijdens de spits in de loop van de dag meer reizigers vervoerd kunnen worden. Dit toonde een pilot in Nijmegen en Arnhem al aan.

Zoals een echt werkbezoek betaamt, werd de ochtend afgesloten met een rondje in één van de nieuwste elektrische bussen die Connexxion in bezit heeft. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.