27 februari 2021

CDA IJmond overleg

door FRITS BROUWER

Op zaterdag 27 februari j.l. was er weer een regio-overleg van de drie CDA-afdelingen in de IJmond. Aanwezig waren wethouders, gemeenteraadsleden, bestuursleden en vertegenwoordigers van de waterschapsfractie. De provinciale fractie was helaas dit keer niet vertegenwoordigd. De vergadering stond voor het eerst onder leiding van onze nieuwe CDA-regiovertegenwoordiger voor de IJmond, Marianne Hekman. Zij heeft recent Frank Frowijn opgevolgd.

Op de agenda stonden – naast meer huishoudelijke punten – drie belangrijke onderwerpen: 1) de campagne voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, 2) de nieuwe luchtvaart-aanvliegroutes en 3) de toekomst van de IJmond-raadscommissie. Over het eerste punt kunt u elders voldoende lezen. T.a.v. het tweede punt was dhr. Wil Spaanderman (CDA-Uitgeest) als gast aanwezig. Hij bepleitte een veel actievere houding van de gemeenteraden, omdat hij denkt dat we als ‘kleine’ gemeenten anders gemangeld worden bij komende besluiten over hogere en zgn. gekromde aanvliegroutes. Dit onderwerp leidde tot veel discussie en staat nu in ieder geval scherp op het netvlies van onze eigen CDA-fractie.

T.a.v. het derde punt is het w.s. bekend dat IJmond-commissie, waarin raadsleden van Velsen, Beverwijk en Heemskerk met elkaar vergaderden over gezamenlijke onderwerpen, m.n. op initiatief van Velsen is opgeheven. Er was teveel overlap met de vergaderagenda in de eigen raadscommissies en er was ook kritiek op de agendering vanuit de colleges van B&W. Toch hebben de drie CDA-fracties nu uitgesproken, dat het overleg wordt gemist. Als uitkomst van dit CDA-IJmond-overleg wordt nu een voorstel voorbereid om toch weer te komen tot zo’n IJmondiale raadscommissie, alleen dan meer opiniërend van karakter en minder op besluitvorming gericht.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.