26 mei 2023

CDA en VVD Hollands Kroon ontevreden over voortgang MFC Veerburg

“Niet alleen koud douchen bij Veerburg: ook de vrijwilligers in de kou gezet”

 

Tijdens het raadscafé op 16 mei 2023 waren een bestuurslid van MFC Veerburg en een bestuurslid van Kleine Sluis (gebruiker van Veerburg met voetbal, handbal en korfbal) aanwezig. Gebruikers lopen tegen allerlei problemen aan. Zo wordt er aangegeven dat de sanitaire voorzieningen achterstallig onderhoud hebben en dat de luchtkwaliteit in de toneelzaal te wensen overlaat.

 

In november 2020 heeft de raad een geamendeerd besluit genomen over de toekomst van MFC Veerburg. Naar aanleiding daarvan is uitgebreid onderzoek gedaan naar de behoefte, kosten en baten van verschillende scenario’s voor de toekomst van MFC Veerburg. Er is een aantal scenario's op hoofdlijnen uitgewerkt en in de raadsvergadering van 25 november 2021 is besloten om te kiezen voor scenario 3 voor de toekomst van MFC Veerburg in Anna Paulowna.

 

Met dit scenario wordt het volgende gedaan:

  1. Bouw nieuwe sporthal op sportcomplex Kleine Sluis in Anna Paulowna.
  2. Slopen van de huidige sporthal (inclusief kleed- en wasruimten, tribune) en trainingshal.
  3. Behoud van het in 2013 gerealiseerde bijgebouw. Dit is een sportcafé met bijbehorende ruimten, dojo-ruimte (inclusief tribune, kleed-/wasruimten, fitnessruimte en huiskamer), toiletgroep en entree.
  4. Behoud en vernieuwing van de toneelzaal.
  5. Behoud en verplaatsing van de kegelbanen.

 

 

 

Het college heeft daarbij de opdracht gekregen:

  1. om dit scenario verder uit te werken in samenwerking met de betrokken partijen;
  2. ontwerpplannen te maken op basis waarvan een investeringsraming en exploitatieopzet wordt opgesteld;
  3. in de uitwerking de wijze van beheer en exploitatie, de financiering en het aanbesteding- en bouwtraject een plek te geven;
  4. uiterlijk in de 2e helft van 2022 de raad hiervoor in een apart raadsvoorstel om een investeringsbijdrage te vragen.

 

Naar aanleiding van vorenstaande hebben wij de volgende vragen gesteld aan het college:

  1. Graag vernemen we per onderdeel (a tot en met i) wat de huidige stand van zaken is en de planning.
  2. Wat is de reden dat in de 2e helft van 2022 nog geen raadsvoorstel is gedaan voor een investeringsbijdrage?
  3. Wat is de reden dat de raad niet geïnformeerd is over het niet halen van de deadline?
  4. Wanneer kunnen we deze informatie wel tegemoetzien?

 

VVD en CDA zijn ontevreden over de manier waarop het gemeentebestuur omgaat met de doorontwikkeling van Veerburg. In november 2021 was afgesproken om een plan voor te bereiden voor de toekomst van Veerburg en uiterlijk in de tweede helft van 2022 een voorstel te presenteren aan de gemeenteraad. Tot de dag van vandaag blijft het echter stil. Beide partijen willen snel meer duidelijkheid.

 

Patty Laan, woordvoerder van het CDA: “Als CDA dragen we verenigingen een warm hart toe. Zij zijn het cement van onze samenleving. Vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor de maatschappij en die moeten we niet opzadelen met de zorgen van een gebouw dat al jaren achterstallig onderhoud kent. Die moeten zich bezig kunnen houden met hun leden en het organiseren van activiteiten. Niet met of de douche het nog wel doet of slechte luchtkwaliteit”.

 

Petra Borst-Koorn, woordvoerder van de VVD: “Het is belangrijk dat elke inwoners kan sporten en dat verenigingen kunnen beschikken over toekomstbestendige accommodaties. En als die ook nog kunnen worden gebruikt voor naschoolse opvang is dat een extra aanbeveling. Dan wordt de locatie dubbel benut. Zo moet gemeenschapsgeld worden besteed.”

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.