13 januari 2018

Aardbevingen en schade door gaswinning?

Minder gas winnen uit het Groninger gasveld om nog meer aardbevingen en schade aan woningen te voorkomen: In Groningen lijkt de trend politiek en maatschappelijk onomkeerbaar. In het Overijsselse Hardenberg lijkt die trend juist omgekeerd. Daar wordt zoals het nu staat tot 2020 gas gewonnen, maar de NAM heeft nu een verzoek ingediend bij de minister om die winning te verlengen tot 2033. En mogelijk kan ook deze gaswinning leiden tot aardbevingen en schade aan woningen. Dat leidt tot verbazing in Overijssel.“Mij bekruipt het gevoel dat hier meer wordt geboord omdat in Groningen de kraan dicht moet”, zegt Martijn Breukelman. Breukelman is fractievoorzitter van de lokale CDA. Samen met Bouwien Rutten van het provinciale CDA in Overijssel staat hij bij een boorlocatie op een steenworp afstand van Hardenberg. “Dit is één van de vier velden waar wordt geboord bij Hardenberg. Er is veel commotie onder de inwoners, vooral omdat we het moesten vernemen uit de media dat er langere gaswinning gaat plaatsvinden.” Provinciaal Statenlid Bouwien Rutten vult aan dat er wantrouwen is bij zowel de inwoners als politiek. “Afgelopen jaar zou de NAM hier al dertig procent meer gas hebben gewonnen dan ze eigenlijk mochten."

Die overschrijding leidde afgelopen jaar tot verbazing in Overijssel. En begin januari van dit jaar is er weer onrust als dagblad De Stentor een rapport beschrijft van het Staatstoezicht op de Mijnen, dat reageert op de voorgenomen verlenging van gaswinning in Hardenberg.

 

Bron: Een vandaag.
Kijk voor het volledige artikel en het filmpje op: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hardenberg-vreest-aardbevingen-en-schade-door-gaswinning/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.