16 november 2014

CDA Hardenberg stemt in met begroting 2015!

Het is de eerste begroting die is vastgesteld door de nieuwe raad.

Het collegeprogramma dat na de verkiezingen is opgesteld heeft als Titel: “Behoedzaam Vooruit” meegekregen. De begroting 2015 en de meerjarenbegroting doen wat het CDA betreft recht aan deze titel. Ook in de komende jaren moet er flink bezuinigd worden, maar de financiële doorkijk naar de aankomende jaren, doet ons leren dat het financiële perspectief van de gemeente langzaam beter wordt.  

Onze fractievoorzitter Dirk van der Valk voerde tijdens de algemene beschouwingen het woord. Hij heeft tijdens zijn betoog aangegeven wat het CDA belangrijk vindt voor de aankomende periode. Wij hebben tijdens de beschouwingen ook onze teleurstelling geuit aangaande besluitvorming rondom de N340 en de N377. Een goede bereikbaarheid is essentieel voor een gemeente als Hardenberg. Tevens maken wij ons hard voor een openstelling voor landbouwverkeer op de Twenteweg. Er begint zich een pilot te vormen en daar zijn wij als CDA ontzettend blij mee. Door het openstellen van de Twenteweg wordt het centrum ontlast van de zware voertuigen die nu door het centrum rijden en waardoor de verkeersveiligheid op sommige momenten in gevaar komt.  

De grote onbekende tijdens de begroting waren natuurlijk de budgetten voor de drie decentralisaties die vanaf 1 januari van het aankomende jaar binnen het takenpakket vallen van de gemeente. Op dit moment is het nog onzeker hoeveel budget hiervoor vrijkomt. Dit en het feit dat het open einde regeling betreft zorgt voor onzekerheid en vraagt een verantwoorde werkwijze. Meer met minder geld, dat is de boodschap vanuit de overheid. Om dit te realiseren is de inzet van alle burgers noodzakelijk om samen te participeren in de samenleving van onze gemeente Hardenberg. Maatschappelijke stage is een mooi instrument waarbij jongeren bewust worden van het iets doen voor een ander, zonder dat hier een directe beloning tegenover staat, hiermee worden de vrijwilligers van de toekomst geboren. Het rijk stopt met het financieel ondersteunen van maatschappelijke stage en daarmee zou er ook een einde komen aan de maatschappelijke stage in Hardenberg. Als CDA fractie hechten wij veel waarde aan de maatschappelijke stage. We hebben dan ook een motie ingediend die ervoor moet zorgen dat de wethouder nogmaals met het onderwijsveld in gesprek gaat, zodat gekeken kan worden of de maatschappelijke stage in een bepaalde variant voortgezet kan worden. 

Wij vinden het tevens belangrijk dat zaken die door de burgers zijn opgebracht, ook bij hen terugkomen. Een mooi voorbeeld hiervan is de afvalstoffenheffing. Deze heffing wordt afgedragen door onze burgers en dient als buffer voor stabiele tarieven. In 2013 is afgesproken om deze heffing over te hevelen naar de algemene reserve maar wij als CDA fractie zouden dit graag willen terugdraaien, zodat de buffer in stand blijft. Hiervoor hebben wij een amendement ingediend. 

Voordat de begroting van de gemeente werd vastgesteld, zijn wij door diverse (sport) verenigingen benaderd met diverse investeringsverzoeken. Dit varieerde van de aanleg voor een kunstgrasveld tot een compleet fusieplan van twee tennisverenigingen. Gezien de grote onzekerheden kunnen er wat ons betreft op dit moment geen toezeggingen worden gedaan. Wel hebben we een motie ingediend waarmee we aansturen op een mogelijke besluitvorming in het voorjaar van 2015, zodat zij die een voorstel / aanvraag hebben ingediend duidelijkheid krijgen. 

Onze moties en het amendement zijn aangenomen met een meerderheid van stemmen en dat maakt mede dat we het CDA geluid tijdens de beschouwingen goed hebben laten klinken. We kijken er dan ook met een tevreden gevoel op terug en we kunnen concluderen dat we ondanks tijden van bezuinigingen en onzekerheden, we behoedzaam vooruit gaan. 

Wilt u meer informatie over de algemene beschouwingen dan kunt u daarvoor contact opnemen met onze fractie via het contactformulier. Natuurlijk is het ook mogelijk om afzonderlijke leden van onze fractie te benaderen. Deze contactgegevens kunt u vinden onder kopje: “Onze Mensen”. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.