18 december 2019

CDA wil kinderburgemeester voor Hardenberg

Het CDA werkt aan een initiatiefvoorstel dat moet leiden tot een kinderburgemeester in de gemeente Hardenberg. Het is een idee van fractievoorzitter Piet-Cees van der Wel. ”We zijn natuurlijk op zoek naar een nieuwe burgemeester voor Hardenberg en hoe mooi zou het zijn als we vanaf komend schooljaar ook een kinderburgemeester zouden hebben?”

In het voorstel van het CDA gaat de kinderburgemeester mee naar de intocht van Sinterklaas, Koningsdag en opent hij of zij nieuwe scholen. De kinderburgemeester voert daarnaast een eigen agenda uit, namens en samen met de kinderen uit de gemeente. Het initiatief zou bij succes ook kunnen leiden tot een kinderraad.

“Een kinderburgemeester moet een brug vormen tussen kinderen in de gemeente Hardenberg en de lokale politiek. Wij willen het bewustzijn van de kinderen naar de lokale politiek in het bijzonder en de werking van de democratie in het algemeen, op jonge leeftijd bijbrengen.”, aldus van der Wel.

Door middel van (de verkiezing van) een kinderburgemeester kan de jeugd meer leren over democratie, participatie, politiek, de gemeente en hun eigen rechten. De kinderburgemeester moet een verlengstuk zijn van de vele activiteiten die de gemeenteraad van Hardenberg al richting kinderen vervult zoals het bezoek van verschillende klassen aan de raadszaal van Hardenberg, maar ook gastlessen van raadsleden op scholen over de inrichting van de (lokale) democratie en burgerschap”.

Zo ontstaat er een mooie wisselwerking denkt van der Wel. “De gemeenteraad en het college zouden door de plannen en activiteiten van de kinderburgemeester weer meer kunnen leren over hoe kinderen de gemeente zien en wat zij belangrijk vinden. Omdat kinderen de “toekomstige” bewoners en gebruikers van Hardenberg zijn is vroegtijdige betrokkenheid van enorm belang”.

Het CDA hoopt het initiatiefvoorstel volgend jaar te bespreken in de gemeenteraad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.