11 mei 2023

Gemeente betaalt voortaan grotendeels vervanging AED’s, CDA Hardenberg blij met steun van andere partijen

Op initiatief van het CDA Hardenberg heeft de gemeenteraad besloten dat vervanging van AED’s in de gemeente Hardenberg voor het overgrote deel gefinancierd wordt door de gemeente. Afgelopen dinsdag stemde de raad unaniem in met de motie die is opgesteld door CDA raadslid Gerrit van den Berg en mede ingediend is door bijna alle partijen.

De gemeente Hardenberg heeft een nagenoeg dekkend netwerk van AED’s. De realisatie hiervan is mede te danken aan de inzet van de Stichting Hartveilig Hardenberg (SHH) in samenwerking met Plaatselijk Belangen. Vervanging van de levensreddende apparaten kost veel geld. Mede vanwege de gedeelde financiële verantwoordelijkheid is dit vaak een grote uitdaging. “AED’s zijn letterlijk van levensbelang. Het mag niet zover komen dat vanwege de kosten huidige AED’s niet vervangen kunnen worden. Ik ben trots op een dekkend netwerk van die apparaten in onze gemeente, dat moet zo blijven”, aldus van Den Berg. “Ik ben dan ook blij dat andere partijen de noodzaak hiervan inzien en dat we met z’n allen besloten hebben dat de gemeente 90 procent van de kosten van vervanging voor haar rekening neemt.”

De gemeente betaalt 90 procent van de vervangingskosten van alle AED’s die na 1 januari van dit jaar zijn geplaats en dus toe zijn aan vervanging. Het gaat dan om een bedrag van ongeveer 25.000 euro per jaar. Dit bedrag komt bovenop de huidige bijdrage die de gemeente al deed. Alle partijen in de gemeenteraad zijn het eens over het feit dat een gemeentelijk dekkend netwerk van AED’s een groot gevoel van veiligheid met zich meebrengt en (bewezen) zelfs van levensbelang kan zijn voor de inwoners van Hardenberg.

 

Foto: Stichting HartVeilig Hardenberg

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.