04 februari 2022

Gemeente moet financieel bok staan voor evenementen in 2022!

De gemeente moet organisatoren van evenementen financieel bijstaan. Dat vindt Martijn Breukelman, lijsttrekker van Het CDA Hardenberg. Breukelman is in het huidige college ook de bewaarder over de gemeentelijke schatkist vanuit zijn portefeuille financiën. De gemeente moet perspectief bieden vindt hij: “Gelukkig zijn veel coronamaatregelen momenteel wat versoepeld. Dat moet ook wel, want mensen snakken weer naar leuke feesten en naar perspectief. Voor veel organisatoren van evenementen is de onzekerheid over wat er over een tijdje wel en niet kan te groot. Daarom twijfelen ze of ze al kosten kunnen gaan maken voor het evenement dat ze in 2022 willen organiseren. Want ons betreft gaat de gemeente hiervoor garant staan. Daar hebben we gelukkig ook het geld voor.’’

De kunst- en cultuur, de horeca en de evenementensector heeft het enorm zwaar. Zij hebben een zet in de rug nodig. Het CDA vindt evenementen van enorm belang. Of het nou in een buurtschap, dorp of stad is; een evenement draagt bij aan de saamhorigheid en leerbaarheid van onze gemeente. Veel evenementen hebben het moeilijk gehad in de coronaperiode. Vaak konden ze niet doorgaan. Soms mochten organisatoren wel een deel van de evenementensubsidie houden voor kosten die al gemaakt waren, maar de kosten van een evenement zijn vaak veel hoger dan de gemeentelijke subsidie. Het CDA Hardenberg wil niet dat evenementen uit onzekerheid over de coronasituatie later dit jaar, nu al worden geannuleerd.

Fractievoorzitter Piet-Cees van der Wel: “We hebben evenementen enorm gemist. Het liefst zouden we er zo veel mogelijk zien komend jaar, want we hebben wel wat in te halen. Dedemsvaart Natuurlijk, de carnavalsoptocht in Dedemsvaart, Paard Balkbrug, de internationale grasbaanraces,  de feestweek in Bergentheim, het Oranjefeest in de Krim, de feestweek Lutten, het Slobberfeest in Hardenberg, natuurlijk Gramsbergen lichtstad… Het is nog maar het begin van een langere rij die ik kan noemen. Ik spreek geregeld met mensen uit de cultuur- en evenementensector. Wij horen van veel organisatoren dat er twijfel is over het wel of niet opstarten van de voorbereidingen voor evenementen. Er is terughoudendheid om veel kosten te maken vanwege de onzekerheid over de eventuele coronamaatregelen later dit jaar. Dat kan als onbedoeld effect hebben dat evenementen onnodig niet doorgaan. Dit terwijl we juist willen dat inwoners weer kunnen genieten van de verschillende activiteiten. Dat draagt zo ongelooflijk bij aan de saamhorigheid.’’

Breukelman sluit zich daarbij aan: “De gemeente heeft tot nu toe meer geld voor corona gereserveerd dan nodig was. Dat betekent dat er meer dan voldoende financiële ruimte is om garant te staan voor evenementen’’.
De fractie van het CDA wil samen met andere partijen het gemeentebestuur oproepen om met organisatoren in gesprek te gaan, en indien nodig garant te gaan staan voor onoverkomelijke kosten. Zo kan met maatwerk worden voorkomen dat evenementen onnodig geen doorgang vinden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.