22 februari 2017

Onroerend zaakbelasting de helft omlaag voor buurthuizen

De onroerend zaakbelasting voor buurthuizen en andere maatschappelijke objecten gaat omlaag met ongeveer 50%, zo heeft het college geantwoord op vragen van het CDA.

Al in februari 2016 heeft het CDA het college opgeroepen om de sterke stijging van de OZB voor maatschappelijke objecten als gevolg van een andere taxatiemethode terug te draaien. Het college kwam in mei met een beperkte eenmalige compensatie van 65.000 euro, waar de gemeentekas jaarlijks toch nog 70.000 extra opbrengsten zou krijgen uit die nieuwe taxatiemethode.

Het CDA heeft zich sterk gemaakt voor een ruimere compensatie en aangedrongen om het volledige bedrag van 70.000 euro volledig (dus elk jaar) terug te geven aan de vele maatschappelijke organisaties. 

Begin februari 2017 was er nog geen nieuwe regeling bekend gemaakt door het college en wetende dat in de loop van deze maand ook de nieuwe aanslagen onroerend zaak belasting voor 2017 weer de deur van het gemeentehuis uitgaan heeft de fractie van het CDA mondelinge vragen gesteld waarom de toegezegde regeling nog niet ingevoerd is. En of het college ervoor zal zorgen dat de nieuwe regeling ook tijdig, dus voor de nieuwe aanslagen, klaar is.

Het college heeft toegezegd dat het volledig teruggeven van de 70.000 euro ongeveer een verlaging van 50% de onroerend zaakbelasting met zich mee zal brengen en dat ervoor gezorgd zal worden dat deze tijdig ingevoerd zal worden, zodat de maatschappelijke organisaties niet weer geconfronteerd worden met een hoge aanslag. Ook de compensatie voor 2016 zal zo spoedig mogelijk uitgevoerd worden.

Als fractie van het CDA vertrouwen we erop dat het college zich aan deze toezeggingen kan houden. Maar wanneer U als penningmeester/bestuurder van een maatschappelijke organisatie toch geconfronteerd wordt met een foute uitvoering van de verlaging van de onroerend zaakbelasting, dan hopen we dat u contact met ons op neemt!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.