22 september 2014

Samen doen! Communicatie en Participatie

Daarin staat hoe we in Hardenberg de komende jaren invulling willen geven aan al die nieuwe taken op het sociaal domein: (beschut)werken, welzijn, zorg als dagbesteding en begeleiding om er maar een paar te noemen.

Participatie betekent meedoen
Willen we ook in de toekomst onze verzorgingsstaat in stand kunnen houden dan zullen we nu ingrijpende keuzes moeten maken. Niet alles kan meer door de gemeente gedaan worden. De gemeente blijft ondersteunen waar dat nodig is, maar waar de burgers het zelf kunnen (met “eigen kracht”) treedt de gemeente terug. Som helemaal, soms naar de achtergrond. Samen als overheid en burgers zullen we de samenleving vorm moeten geven. Samen, dat is bijdragen naar wat mogelijk is. Samen dat is participeren.

Dat vraag soms een grote omschakeling van de huidige partijen in het werkveld van het sociale domein: gemeente, zorginstellingen, welzijninstellingen, maar ook burgers. Het CDA is daarom ook blij dat in het beleidsplan “SamenDoen!” geld is vrijgemaakt voor een innovatiefonds, dat nieuwe plaatselijke projecten wil ondersteunen. We hebben in de raadsvergadering gewezen naar het project Baalder Noaberschap als een voorbeeld voor innovatie en participatie. Het is belangrijk dat in de toekomst veel meer van dergelijke projecten worden bedacht en uitgevoerd. Hier heeft wat het CDA Hardenberg betreft, de gemeente een aanjaagfunctie. 

Zorgen over eigen bijdrage

Zorgen hebben we ook. Met name rondom de eigen bijdragen. We hebben nadrukkelijk het college gevraagd om bij het opstellen van de regels voor de eigen bijdragen rekening te houden met “stapeling van bijdragen”. Of zoals onze woordvoerder Rick Brink het verwoordde: “hoe zorgen we ervoor dat mensen niet worden geconfronteerd met een dusdanige eigen bijdrage dat zij door het betalen daarvan in verdere problemen komen”.

Samen met andere partijen in de raad hebben we ook een amendement aangenomen, waarin we uitspreken dat voor de nu gestarte gebiedsteams (de eerste ingang naar mogelijke ondersteuning) geen eigen bijdrage gevraagd mag worden. Met dit amendement willen we bereiken dat de toegang laagdrempelig is en waarborgen dat preventief handelen voorop staat.

Begeleiding kwetsbare groepen

Participeren komt ook naar voren bij het begeleiden van kwetsbare groepen naar werk of dagbesteding (bijvoorbeeld deelname aan de maatschappij door vrijwilligerswerk). Als CDA hebben we het college gewezen op heb belang van een goede indicatie of (kwetsbare) burgers nog (deels) kunnen werken of niet. Zorgen dat een (kwetsbare) burger op de goede plaats terecht komt (werken of dagbesteding) blijft van groot belang, zowel voor onze burgers, onze bedrijven als onze (welzijns)organisaties.

Communicatie met de burgers, informeren en stimuleren

Als één van de laatste punten, maar zeker niet de minste, heeft Rick Brink namens de CDA aandacht voor de communicatie met de burgers gevraagd. Informeren over de vele veranderingen. Of zoals hij het in de raadsvergadering zei: “De samenleving als geheel zal optimaal moeten functioneren en meer moeten participeren. Daarvoor is er een overheid nodig die mensen kan inspireren en kan motiveren. Een goede, duidelijke en heldere communicatie is daarbij van essentieel belang, zodat mensen weten wat er van hen verwacht wordt. Ook de communicatie naar de huidige cliëntengroep is wat ons betreft ontzettend belangrijk.”. Het CDA vindt (en het college onderschrijft dat) dat de adviesraden hier een belangrijke rol in kunnen spelen.

Al doende leren we

In het beleidsplan “SamenDoen!” staat WAT we als gemeente Hardenberg gaan doen om de nieuwe (zorg)taken zo goed mogelijk uit te gaan voeren. HOE we het precies gaan doen zal de komende maanden verder ingevuld gaan worden. Ondanks de goede inzet en de betrokkenheid van allen (gebiedsteams, organisaties, burgers, bedrijven en gemeente) zal het in de uitwerking soms anders gaan dan je nu verwacht. Misschien worden er fouten gemaakt. Daar moeten we niet bang voor zijn, maar daar moeten we van leren. Leren om het HOE nog beter te doen. Leren om het WAT nog duidelijker te krijgen. Dat kan de gemeente(raad) niet alleen. 

De gemeenteraad aan zet

Als CDA fractie vinden we dat we als raad niet alleen de (verbeter)rapportages van het college af moeten wachten, maar zelf actief moeten zijn. We hebben daarom aan de andere fracties voorgesteld om in het voorjaar van 2015 een “werkconferentie” te organiseren. Samen met cliënten, uitvoerende organisaties, adviescolleges, gebiedsteams, ambtelijke medewerker, plaatselijke initiatiefnemers nadenken over de volgende vragen:

Wat gaat goed?Wat kan beter?

Want ook dat vindt het CDA moet je “SamenDoen!”

Henk Dogger

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.