14 september 2016

Vraag over leegstand agrarische gebouwen

volgens onderzoek van onder andere Alterra komt naar voren dat tot het jaar 2030 minimaal 6 miljoen vierkante meter aan agrarische bedrijfsgebouwen leeg komt te staan. Nu staat al 2 miljoen vierkante meter leeg. Er zijn al locaties waar verpaupering plaatsvindt.

Oorzaken: het grote oppervlak bebouwd, asbestverdachte materialen, drijfmestputten in de grond, mogelijke aanwezigheid van vervuiling, sloop- en saneringskosten bovenop de aankoopprijs, het bouwjaar van de opstallen.

Volgens het CDA is maar één antwoord en dat is sloop van al die overtollige agrarische bebouwing. 

De stoppende boer zou hierbij moeten kunnen kiezen uit: ofwel bij staking van de onderneming fiscaal afrekenen ofwel al het gebouwde, uitgezonderd de bedrijfswoning, op het bouwvlak slopen in plaats van fiscaal afrekenen.

De kosten van sloop en de kosten van fiscaal afrekenen bij staking zijn voor het gemiddelde agrarische bedrijf nagenoeg gelijk. Bij een goede regeling worden op die manier de belastinggelden direct gebruikt. 

Gerrit van den Berg stelde namens het CDA de vraag of het college bereid is deze problematiek en mogelijke oplossing voor te leggen bij het VNG.

Wethouder Prinsse gaf aan dat er een onderzoeksvraag van de VNG ligt bij een gerenommeerd fiscaal bureau om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om dit soort zaken aanhangig te maken in Den Haag. Een aanvullende actie is op dit moment dan ook niet nodig. De wethouder gaf aan de gemeenteraad betrokken te houden bij de ontwikkelingen op dit gebied.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.