We hebben als lokale CDA afdeling de landelijke uitgangspunten naar herkenbare en eigentijdse kernwaarden vertaald. Eerlijk, Verbindend en Houdbaar. Daar mag u ons op aanspreken. We doen geen onrealistische beloftes, maar spreken meetbare doelen uit. Iedereen mag ons bij onze keuzes op deze 3 waarden beoordelen.

Eerlijk

Een eerlijke verdeling van lusten en lasten vindt het CDA cruciaal. Solidariteit tussen generaties en tussen arm en rijk. Het CDA staat pal voor de rechtsstaat als onmisbare voorwaarde voor de bescherming van burgers en voor het behoud van vrijheid voor iedereen. Een betrouwbare overheid stelt duidelijke grenzen en geeft mensen zekerheid. Daarbij beschermd en zorgt de overheid voor mensen die kwetsbaar en afhankelijk zijn. Het CDA staat daarmee voor een overheid die er voor al haar inwoners is. Plannen, standpunten en beslissingen worden open en eerlijk gecommuniceerd.

Verbindend

Het CDA gelooft in een samenleving die samenwerkt waarbij de overheid ingezet wordt als ondersteuner en verbinder. Zodat initiatieven snel en zonder onnodig oponthoud gerealiseerd kunnen worden. Het CDA weet dat mensen en bedrijven heel goed in staat zijn om bewust en op de juiste wijze zaken te regelen. Een wederzijds vertrouwen speelt hierin een belangrijke rol. Polarisatie draagt niet bij aan een doelgerichte overheid. Het CDA is daarom ook binnen de gemeenteraad verbindend om gezamenlijk tot werkbare oplossingen te komen. De keuzes die we maken, maken we immers voor onze lokale samenleving. Ze moeten dus ook aan die gemeenschap ten goede komen, zeker als de impact groot is.

Houdbaar

Standpunten en beslissingen zijn bij het CDA concreet en realistisch. In ieder geval nooit een loze belofte, duidelijkheid gaat immers voor populariteit. Voor de huidige en toekomstige generaties neemt het CDA verantwoordelijkheid én de zorg voor natuur, klimaat en cultuur. Om een betere samenleving te creëren maken we gebruik van de kennis van inwoners, van creativiteit en innovatie. Daarnaast is een deugdelijk financieel huishoudboekje een belangrijke randvoorwaarde. De rekening bij de samenleving of bij toekomstige generaties leggen is niet houdbaar en ook niet eerlijk. Een appeltje voor de dorst maakt het opvangen van tegenslagen mogelijk. Een gezonde gemeentelijke begroting moet dit garanderen. Bij alles streven we naar een zo breed mogelijk draagvlak, want niet alles wat nodig is, is ook altijd prettig. Maar draagvlak en onderling begrip zorgt voor houdbaarheid op de lange termijn.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.