20 juli 2023

Fractieflits Juli

Klik hier om onze nieuwsbrief 'de fractieflits' op de website te lezen

*|MC:SUBJECT|*

FRACTIEFLITS
Juni/Juli 2023


Filmvoorstelling 'Vlucht' op 9 oktober in Castellum 
Op 9 oktober wordt in het Theater Castellum de filmvoorstelling Vlucht georganiseerd. Dit is de vertoning van een film over vluchten met een nagesprek met Eric Corton. Deze filmvoorstelling wordt georganiseerd op initiatief van ons commissielid Kirsten Bruijnes. Het doel van deze voorstelling is om Alphenaren meer te verbinden op dit onderwerp.

Toen Kirsten hoorde dat er in de gemeente Alphen aan den Rijn binnen een bepaalde tijd een asielzoekerscentrum zal komen, wilde zij een initiatief organiseren om samen met elkaar te verbinden en begrip te creëren voor de diverse standpunten van mensen. De komst van een AZC roept bij mensen verschillende dingen op. "Bij de één is de vluchteling welkom, terwijl de ander roept dat ze terug moeten naar eigen land en dan heb je nog de stille middengroep", vertelde Kirsten bij Alphens.nl. 

Hele interview lezen? Klik hier!
Even weer up-to-date!
 
Initiatiefvoorstel Oude Raadhuis

Op 15 juni presenteerde ons raadslid Winfried Ponsioen zijn plan voor het het Oude Raadhuis in Alphen a/d Rijn. Al vele jaren doet de gemeente een poging om een invulling te geven aan dit monumentale pand, maar tot nu toe nog zonder resultaat. Er wordt nu een onderzoek gedaan het een onderwijsbestemming te geven. Het CDA heeft het initiatief genomen om zelf met een plan te komen, zodat de raad straks iets te kiezen heeft. 

In ons voorstel wordt het Oude Raadhuis omgebouwd tot een multifunctioneel centrum dat plaats biedt aan kunst, muziek, cursusruimte, theater, kinderopvang, een restaurant en een trouwlocatie. Hiermee krijgt het gebouw een nieuw leven ingeblazen en een levendige en actieve rol in de gemeenschap. 

Meer weten hierover?

Thema-avond 'Gelijke Kansen voor Iedereen'

Op 19 juni vond de CDA-thema-avond 'Gelijke Kansen voor Iedereen' plaats. Een van de sprekers op deze avond was Tweede Kamerlid Hilde Palland van het CDA. Ze presenteerde de CDA-visie waarin het gezin wordt gezien als het hart van de samenleving. Een andere spreker was Janny Bakker, voorzitter van Movisie en tevens Eerste Kamerlid voor het CDA. Ze pleitte ervoor om het systeem aan de voorkant te verbeteren, zodat iedereen in de samenleving van nut kan zijn en zich nuttig kan voelen. De derde spreker van de avond was Rienk Janssens, Strateeg Sociaal Domein bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Janssens sprak over het belang van een menselijke maat in het sociaal domein en benadrukte de noodzaak van zowel bestaanszekerheid in combinatie met kansengelijkheid. We kijken terug op een interessante avond vol met interessante inzichten en leuke interactie met het publiek. 

Favoriete quote van de voorzitter: 

"Het grootste gevaar dat onze samenleving nu bedreigt is het gevoel van machteloosheid en de angst dat de problemen te groot zijn om op te lossen. Het enige tegengif tegen angst is de verantwoordelijkheid de weigering om te geloven dat we niets kunnen doen" 
Jonathan Sacks


CDA de hort op - Benthuizen

Op 10 Juni is de fractie 'de hort op' geweest in Benthuizen. Eerst hadden zij een gesprek met het dorpsoverleg in dorpshuis De Tas, waar het het ging over starterswoningen, seniorenwoningen en vooral betaalbare woningen in het dorp en over verkeerssituatie op de Dorpsstraat en Geerweg. Daarna brachten we nog een werkbezoek aan Hoveniersbedrijd van der Spek. 


Algemene Beschouwingen

Op 29 juni waren de algemene beschouwingen, waar we de jaarstukken van afgelopen jaar bespraken. Fractievoorzitter Jeroen heeft onze waardering uitgesproken voor het college en de ambtelijke organisatie. Ondanks de vele uitdagingen op het gebied van vluchtelingenopvang, woningbouw, stikstof en de energiecrisis, blijft Alphen aan den Rijn de veiligste 100.000+ gemeente van Nederland. Onze financiën zijn sterk en onze inwoners behoren tot de meest tevreden mensen van het land. Maar er zijn ook veel uitdagingen die ons komende jaren staan te wachten, hiervoor vroegen we ook aandacht. 

Onze hele inbreng lezen? Klik hier
 
Grote randweg (nog) niet nodig voor toekomstige bewoners Gnephoek, geen  verkeerschaos verwacht | Bouwen in Gnephoek | AD.nl
Bouwen in de Gnephoek

We zijn erg te spreken over de woningbouwmogelijkheden van de Gnephoek. Zeker nu ook de provincie heeft aangegeven dat zij in de polder 195 hectare beschikbaar willen stellen, komt woningbouw dichterbij. Wij hebben in de gemeenteraad en bij de provincie steeds aangegeven in te willen zetten op woningbouw met oog voor natuur en water. Dit zogenaamde klimaatadaptieve bouwen moet straks ruimte bieden aan zo’n 5.500 woningen, waarbij een goede mix van sociale huur en betaalbare huur en koop voor de vele woningzoekenden uitkomst kan bieden. Nu doorzetten op de plannen, wat ons betreft!

Meer lezen?
 
Kan een afbeelding zijn van 5 mensen en de tekst 'CDA'Werkbezoek Vermeulen Groep

Op 6 juni was de fractie op werkbezoek bij de Vermeulen Groep in Benthuizen. Hier leerden wij meer over de werkzaamheden van Vermeulen in de gemeente en door heel Nederland. 
Ook kregen wij een rondleiding door de nieuwe bedrijfshal. Aansluiten vond geheel volgens traditie de fractievergadering op locatie plaats

Keti Koti viering


Voorzitter Patricia, fractievoorzitter Jeroen en onze wethouder Relus waren 6 juli aanwezig op de Keti Koti viering in Buurthuis Mozaïek. Ze kijken terug naar een inspirerende viering van de afschaffing van de slavernij. 

Zomerborrel CDA (20/30/40’ers) in Alphen a/d Rijn

Afgelopen dinsdag was er op initiatief van Relus Breeuwsma en Lieke Muller een CDA zomerborrel bij Sunset Beachbar aan de Westkanaalweg in Alphen aan den Rijn. Een gezellige informele borrel met allemaal enthousiaste CDA'ers uit Zwolle, Utrecht, Delft Boskoop, Papendrecht, Nederweert en meer. Het was een leuke club vol energie die uitkijken naar de toekomst. 
TK23


Tweede Kamerverkiezingen 2023
U zal het ongetwijfeld niet gemist hebben, het kabinet is gevallen. Op 22 november 2023 vinden de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. 
 
De voorbereidingen voor deze verkiezingen zijn inmiddels gestart. Wilt u input leveren voor het verkiezingsprogramma of kandideren? 
Klik dan hier!

Voor heel Nederland want het gaat pas goed met NL als het met iedereen goed gaat. Minder ik, meer wij!
Zomerreces

Wanneer begint de zomer?Zomerreces
De komende weken is het zomervakantie voor onze raads- en commissieleden, maar hopelijk ook voor u. We hopen dat u deze weken kunt gebruiken om lekker op te laden en tot rust te komen. Begin september zijn we weer terug, vol energie voor u in de gemeenteraad maar ook richting de campagne van de tweedekamerverkiezingen! 

Fijne zomer! 
Facebook
Twitter
Link
Website






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.