22 mei 2024

CDA: Glastuinbouw in Rijnsburg heeft toekomst

De gemeente Katwijk gaat de gronden rond de Voorhouterweg in Rijnsburg overnemen van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM). Dat is nodig nu de GOM heeft besloten om met de ontwikkeling te stoppen. Voor het CDA is helder wat er nu met deze gronden moet gebeuren: Geef ondernemers in de glastuinbouw meer ruimte om te (blijven) ondernemen. CDA-raadslid Adger van Helden: “De glastuinbouw is nauw verbonden met onze dorpen, veel inwoners verdienen in de kassen hun boterham. Of bij allerlei bedrijven die verbonden zijn aan de bloemenhandel, zoals de transport."

Deze ondernemers verdienen een gemeente die ruimte biedt en een toekomstperspectief.

GOM-gronden behouden voor glastuinbouw
Het voorstel voor de overname van deze gronden van de GOM is de start van opnieuw een gesprek over de toekomst van Rijnsburg-Noord. Uit het collegevoorstel werd niet duidelijk dat de primaire doelstelling voor deze gronden is om bij te dragen aan de versterking van de greenport, en in het bijzonder de glastuinbouw. Terwijl dat wel is vastgelegd in de Omgevingsvisie en de Economische Agenda van de gemeente. Daarom diende het CDA, samen met SGP en D66 Katwijk, een voorstel in om dat toe te voegen aan het besluit. Omdat de raad niet compleet was, en dat bij de stemming een gelijke stand opleverde, zal hierover op 30 mei opnieuw worden gestemd. "We gaan ervanuit dat ons voorstel dan op een meerderheid kan rekenen en we daarmee dit belangrijk signaal richting college en ondernemers kunnen afgeven," stelt Adger van Helden. 

Steun van gemeente hard nodig
Dat dat nodig is bleek de afgelopen jaren tijdens de vele werkbezoeken van de CDA-fractie aan de ondernemers in het gebied. "Helaas horen we bij onze bezoeken aan de glastuinders te vaak verhalen over een niet-meewerkende gemeente," constateert Adger van Helden. "Ook is een helder toekomstperspectief nodig. Wat CDA Katwijk betreft is dat er ook: de bedrijven in Trappenberg-Kloosterschuur moeten ruimte krijgen om te ondernemen en te vernieuwen." Dat vraagt van de gemeente Katwijk betrokkenheid bij de sector en kennis van zaken in het gemeentehuis.

Alleen door intensief samen te werken kunnen we de sector de ruimte geven voor vernieuwing én behouden we ondernemers en werkgelegenheid voor onze gemeente. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.