27 februari 2019

Waterbeheer gaat iedereen aan, ook de jongeren

Tijdens de Staten- en waterschapsverkiezingen is Branco Winkels (24) één van de jongere kandidaten op de kieslijsten van het CDA. Met zijn kandidatuur wil hij andere jongeren interesseren voor besluitvorming en ze motiveren ook mee te doen.

Ondanks zijn jonge leeftijd is Winkels geen groentje meer in de politiek. Sinds 2014 maakt hij namelijk deel uit van de gebiedscommissie van Hoogvliet en ook is hij actief binnen het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA. Tijdens de aankomende verkiezingen is hij op maar liefst twee lijsten terug te vinden: op de kieslijst voor de Provinciale Staten staat hij op nummer 17 en voor het waterschap Hollandse Delta op nummer 4.

“Voor de Staten sta ik niet op een verkiesbare plek, maar het is wel een signaal dat er jonge mensen op de lijst worden gezet. Want mijn naam staat ook niet helemaal achteraan, ik sta in het mooie midden”, vertelt hij. “Bij het waterschap wilden ze enerzijds verjongen, maar ook iemand met ervaring. Die ervaring heb ik wel opgedaan in Hoogvliet de afgelopen vijf jaar.” Een zetel zit er dan ook misschien wel in.

Watermanagement

“Watermanagement vind ik heel interessant. Ik ben altijd erg geïntrigeerd geweest door dijken; hoe ze werken en of alles wel veilig is. Mijn opa en oma, allebei Rotterdammers, vertelden wel eens dat tijdens de watersnoodramp in 1953 alle kelders vol water stonden. Zulke verhalen maken veel indruk op me. Als je bedenkt hoe snel het water kan stijgen en hoe blank Rotterdam zou kunnen staan, dan vind ik het een hele uitdaging om daarover mee te denken.”

Waterbeheer gaat iedereen aan, dus ook de jongeren. Hij wil met zijn betrokkenheid bij het waterschap ook andere jongeren er enthousiast voor maken. “Uit eigen ervaring weet ik dat andere jongeren zich sneller beseffen van ‘Hé, als hij het kan, kan ik het ook’. Dat is niet een slag die binnen een dag gewonnen is”, erkent hij, “maar als je daar een beetje rekening mee houdt en je betrekt jongeren bij besluitvorming, waar dat kan, ben je al aardig op de goede weg.”

Branco Winkels (#17 Provinciale Staten, #4 Hollandse Delta) 

Op 20 maart is de stembus geopend voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Belangrijke verkiezingen, ook voor Rotterdam. In aanloop ernaartoe extra aandacht voor onze Rotterdamse kandidaten. 

Meer over de verkiezingen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.