20 april 2016

Bewoners Graanakker tevredener door CDA motie?

Tijdens de algemene beschouwingen van afgelopen november 2015 diende het CDA een raadsmotie in om het college op te roepen om meer werk te maken van de informatie aan bewoners bij de renovatie van hun wijk. De motie werd helaas niet aangenomen.

Volgens een gemeentelijk plan vindt er op gezette tijden herbestrating in woonwijken plaats. Bij een grootschaliger opknapbeurt is het zaak de omwonenden hiervan in kennis te stellen en van hun specifieke deskundigheid als bewoners gebruik te maken. Dat vergt een lange voorbereiding die volgens een vast patroon wordt doorlopen.

Tijdens het bijwonen van nogal wat bewonersavonden vorig jaar, ervoer ik dat die communicatie niet altijd optimaal verliep. Bij diverse presentaties van herinrichtingsplannen ontstonden discussies en vragen over nut en noodzaak van de geplande werkzaamheden. Met tegenvoorstellen door bewoners ingediend moesten plannen soms terug naar de tekentafel om daarna opnieuw gepresenteerd te worden.

Het CDA is er sterk voorstander van dat burgers participeren in de samenleving, en betrokken zijn bij, en meedenken over de eigen woonomgeving. Ook deskundigheid van bewoners lijkt ons, zeker in  de eerste fase van een herinrichtingstraject van groot belang. Het CDA was dan ook teleurgesteld dat de meerderheid van de raad niet meeging in de motie, waarin de communicatie met bewoners zou moeten gaan verlopen volgens:

Beginspraak, waarbij interactieve klankbordgroepen samen een ontwerp maken waarin wensen en verkeersnormen worden meegenomenInspraak door buurtbewoners, de 'deskundigen' van hun woonomgevingAfspraak, waarin een door alle betrokkenen gedragen plan wordt gepresenteerd en vastgesteld.

En toen lag daar het herinrichtingsplan van de woonwijk rond de Graanakker, inclusief enquête en informatieavond voor de bewoners, waarop een mooi vormgegeven voorlopig ontwerp werd gepresenteerd. Bijzonder blij waren we met de geïntegreerde enquêteuitkomsten en de deskundige uitleg op de informatieavond.

De bewoners kwamen met goede aanvullende voorstellen, de sfeer bleef opgewekt, en men was vol lof over de aangekondigde verfraaiing van de woonwijk.

Het leek wel of de intentie van onze motie toch was doorgedrongen, met als resultaat een door alle bewoners gedragen renovatie van de Graanakker.

Het CDA feliciteert alle betrokkenen vast met dit mooie resultaat die de intentie van de ingediende motie helemaal waarmaakt.

Evalien de Haan

Fractievertegenwoordiger CDA 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.