23 juni 2022

Coalitieakkoord sluit aan bij verkiezingsprogramma CDA Waddinxveen en bij het gedachtengoed van het CDA

Dankbaar zijn wij om, na een intensieve, boeiende, maar ook inspirerende periode van informeren en formeren, nu ons coalitieakkoord (PCW, VVD en CDA) aan u, de raad, te mogen presenteren.

Grote dank nog aan informateur Herman Timmermans en aan formateur Trudy Veninga die dit proces op voortreffelijke wijze heeft geleid. Ook een groot compliment aan Lukas Bokhove die dit traject op uitmuntende wijze ambtelijk heeft ondersteund.

Samen … Toekomstbestendig…  Groeien

Deze drie woorden uit de titel en subtitel van het coalitieakkoord sluiten goed aan bij het gedachtengoed en het verkiezingsprogramma van het CDA.

Samen

Voor het CDA staat de gemeenschap, de samenleving centraal.  De gezamenlijke betrokkenheid daarbij is de basis!  Besturen kun je niet alleen. Het kan alleen maar een succes worden als je het als gemeente samen met de inwoners, organisaties en ondernemers oppakt. M.a.w. als er draagvlak is!

Wij hechten grote waarde aan samenwerking in de raad met alle partijen en natuurlijk in de coalitie. Daar hebben we tijdens de formatie veel aandacht aan besteed. We hebben vertrouwen in elkaar! Dat biedt perspectief om de uitvoering van dit coalitieakkoord goed handen en voeten te geven.

Toekomstbestendig

We willen ons dorp doorgeven aan een nieuwe generatie.

We zijn rentmeesters over wat mogen hebben ontvangen, we hebben de verantwoordelijkheid omdat goed te beheren en door te geven.

Daarom moeten onze plannen toekomstbestendig zijn. Duurzaamheid is daarbij van groot belang. We zijn daarom ook blij dat in alle programma’s de nadruk ligt op de duurzaamheidsaspecten. Er is zelfs een apart hoofdstuk over geschreven. In onze ambitie verwoorden we dat de energietransitie haalbaar en betaalbaar moet zijn. Daar herkent het CDA zich zeer in (speerpunt CDA: energietransitie betaalbaar maken).

Groeien

Waddinxveen groeit de komende jaren tot rond de 40.000 inwoners. Bouwen naar behoefte en voor iedere Waddinxvener een passende woonruimte is de ambitie van het CDA en van deze coalitie (speerpunt: een betaalbaar huis voor iedereen). Wij willen dat Waddinxveen niet grenzeloos groeit en daarom ontwikkelen we een ruimtelijke visie op de groei.

Groeien heeft ook een andere betekenis. Mensen mogen in Waddinxveen zich ontwikkelingen, groeien dus. Dat kan door lid te zijn van een vereniging, organisatie of geloofsgemeenschap. De voorzieningen daarvoor zijn van groot belang en moeten meegroeien met de groei van Waddinxveen.

Voor ons betekent groeien ook groeien aan de ander met een kleine letter en de Ander met een hoofdletter en verantwoordelijkheid nemen voor elkaar. Duurzame relaties vinden wij erg belangrijk (speerpunt CDA: een rijk verenigingsleven).

Het CDA wil een solidaire samenleving, waarin de onderlinge verbondenheid versterkt wordt. Iedereen verdient aandacht (speerpunt CDA: aandacht voor iedereen). We denken hier aan informele zorg en mantelzorgers.

Daar waar de verantwoordelijkheid van de gemeenschap te kort schiet, als bijv. preventiemaatregelen te weinig effect hebben of niet efficiënt zijn, schiet de overheid te hulp. Ze tracht dat zodanig te doen dat zwaardere zorg, daar waar mogelijk, voorkomen kan worden.

Wij noemen dat gespreide verantwoordelijkheid.

Dat groeien moet wel in een veilige omgeving gebeuren. De menselijke waardigheid dient altijd beschermd te worden. Daarom gaan we ons inzetten op meer agenten en boa’s zichtbaar op straat (speerpunt: een zichtbare wijkagent en handhaver op straat).

Dan spreken we van publieke gerechtigheid.

Het CDA is er ook heel blij mee dat er een ombudspersoon komt (speerpunt: een ombudspersoon die onafhankelijk kan bemiddelen). Deze kan bijdragen aan een toegankelijke en transparante overheid.

Tot slot

We hebben er alle vertrouwen in dat Waddinxveen de komende periode een mooie gemeente blijft om te wonen, te werken en te recreëren.

 

Waddinxveen, 22 juni 2022

Bastienne Prins,

Fractievoorzitter CDA Waddinxveen

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.