02 oktober 2022

Een herenboerderij in Waddinxveen een feit?!

Toen ik vandaag, zaterdag 1 oktober, op werkbezoek was bij Landlust Agro in Moerkapelle en na afloop als presentje een koolraap met uien mee naar huis kreeg met twee recepten, want raadsleden zouden mogelijk niet weten hoe we deze vergeten groente lekker konden bereiden, moest ik onmiddellijk denken aan een van onze uitdagingen in ons verkiezingsprogramma:

“Het CDA steunt de komst van het maatschappelijke initiatief van een ‘herenboerderij’ naar Waddinxveen, waar lokale, duurzame en eerlijke producten gekocht kunnen worden.”

Herenboerderij

Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij, in eigendom van ongeveer 200 huishoudens. Samen bepalen zij wat ze willen eten. De boer - in loondienst - verbouwt voor hen groente, fruit, aardappelen en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren. Het produceren gebeurt duurzaam, biologisch en met oog voor de biodiversiteit.

Omgevingsvisie

Op de agenda van de commissie Ruimte & Infrastructuur (5-10-22) staat de omgevingsvisie Waddinxveen. In dit uitgebreide visiedocument (meer dan 80 blz.) wordt op blz. 37 onder kopje ‘Toekomstbestendige agrarische sector’ de komst van een Herenboerderij in Waddinxveen genoemd als een voorbeeld van een welkom initiatief.

Vragen stellen

Het CDA gaat aan wethouder Ruimtelijke Ordening, Albert Kerssies,  komende woensdag vragen stellen over de komst van een Herenboerderij naar Waddinxveen en hem dringend vragen dit goede initiatief van een aantal enthousiaste inwoners te realiseren, want wat zou het fantastisch zijn als wij, Waddinxveners, goede en duurzame producten van vruchtbare Waddinxveense bodem kunnen eten.

Bastienne Prins- van den Boomgaard, fractievoorzitter CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.