14 juli 2022

Geen aanpassing uitrusting BOA's in Waddinxveen

De BOA is inmiddels vertrouwd onderdeel geworden van het straatbeeld. Landelijk loopt al langer een discussie over de verruiming van de standaarduitrusting van de BOA’s. De mogelijkheden voor de gemeente om de uitrusting te verruimen zijn aangepast. Vanuit CDA werd daarom door Peter Besuijen, tijdens het vragen half uur in de Raad (6 juli 2022), de volgende vraag gesteld aan het college:

De Minister van Justitie en Veiligheid heeft in een Voortgangsbrief aan de Tweede Kamer (23 juni 2022) een verruiming van de standaarduitrusting van BOA’s bekendgemaakt. Het gaat daarbij om een korte wapenstok en (op termijn) om handboeien. Kunt u ons informeren over de visie en het standpunt van het college en mogelijk de lokale driehoek (politie, justitie en burgemeester)?  Als er nog geen standpunt is, wanneer verwacht U dat dan te kunnen innemen?

Binnen het college is Burgemeester Nieuwenhuis portefeuillehouder veiligheid. In zijn antwoord gaf hij aan kennis te hebben genomen van het gewijzigde beleid. Hij gaf aan dat het onderdeel is van een langlopende discussie. Op dit moment is er geen aanleiding om de uitrusting voor de BOA aan te passen. In het kader van de verdere professionaliseringsslag van de BOA’s wordt de uitrusting meegenomen in de overwegingen. Dus: nu blijft alles bij het oude.

(Foto: Hart van Holland)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.