07 juli 2022

Jaarstukken 2021: Goede verantwoording van het gevoerde beleid

Bijdrage bespreking jaarstukken 2021

Bastienne Prins, fractievoorzitter CDA

 

Huis van de gemeente

Er woonde een ‘gezelschap van personen van dezelfde waardigheid’ in het huis van de gemeente. Voordat zij erin gingen, hadden zij een akkoord gesloten en een programma gemaakt. Maar bij het uitvoeren van het programma kregen ze ruzie en vertrokken ze met zijn vieren. Gelukkig bleef het personeel doorwerken, anders was het een grote bende geworden.  

Na een korte tijd van beraadslagingen kwam er een gezelschap van drie personen in het huis wonen. Eén was er al bekend, de andere twee vonden snel hun weg in het sobere, maar doelmatige huis. Ze voerden het programma uit zoals het er lag, maar voegden er wel wat toe, zoals een aantal preventiemaatregelen om de gemeente gezonder te maken.

Vandaag kijken we terug op wat ‘het gezelschap’ in 2021 voor de gemeente gedaan heeft. Hun eerste en enige hele jaar. En heel gek eigenlijk, we kijken niet met hen terug, want twee van de drie wonen niet meer in het huis. We kijken terug met een ander gezelschap met twee nieuwe leden en een oud lid. Maar ja….  zo gaat dat in een huis van de gemeente. Je bent verantwoordelijk voor wat de vorige bewoners hebben achtergelaten.  

Geweldig wat dat drietal in zo’n korte tijd gepresteerd heeft. Meer dan het gewone!

Onze grote dank daarvoor aan Brigitte Leferink, Kirsten Schippers en Martijn Kortleven!

Grote complimenten ook voor het personeel dat altijd paraat is gebleven, het huis keurig op orde heeft gehouden, maar ook altijd proactief met de uitbreiding en herinrichting bezig gebleven is en dat met die eindeloze technische vragen van sommige partijen, waaronder die van ons. En dat bovendien met te weinig personeel in een tijd waarin ze niet in het huis konden werken of ziek waren!

Genoeg medewerkers

We vinden dan ook dat er een goede balans moet zijn tussen het aantal personeelsleden en de ambities van het college. Hopelijk lukt het de komende jaren om voldoende en goed personeel duurzaam aan te trekken en te behouden.

Voorzieningenwijzer

In een groeiende gemeente moet het voorzieningenniveau op peil zijn en dient iedereen met sport en culturele activiteiten mee te kunnen doen. Voor minderdraagkrachtigen is er een voorzieningenwijzer die wordt verspreid onder professionele partijen.  We gaan ervan uit dat deze voorzieningenwijzer ook aan sportverenigingen en culturele organisaties beschikbaar gesteld wordt.

Fixi

Waddinxveen wil een aantrekkelijke gemeente zijn met een schone openbare ruimte. De inwoners zijn hier niet altijd even tevreden over. Ze doen trouw hun meldingen in fixi, maar voor hen is het vaak niet duidelijk of bijv. een melding afgedaan of opgelost is. Dank nog voor het beantwoorden van de technische vragen hierover. Het CDA roept het college hierbij, net als vorig jaar, op bij de evaluatie van fixi de status ‘opgelost’ mee te nemen.

Afval

Het afval in de gemeente is een doorn in ons oog. In de commissie is hier al over gesproken. Maatwerk zoals nu bij het Gouweplein dient ook elders proactief ter hand genomen te worden.

Wonen

Met het opstellen van een woonzorgvisie is van start gegaan. Uitgangspunt moet zijn dat iedereen een passende en betaalbare woning krijgt. Het CDA heeft in verkiezingstijd een woonmanifest opgesteld met zeven punten. Uiteraard hopen wij, maar misschien verwachten wij dat ook wel, al deze punten terug te zien in de woonzorgvisie.

Jaarstukken

Het toevoegen van goede indicatoren en streefwaarden in begroting en jaarstukken vinden wij heel belangrijk. Het CDA heeft vorig jaar al aangekondigd hierop terug te komen in de auditcommissie.  Daarom hebben wij de motie hierover mee ingediend. Het CDA vindt de jaarstukken 2021 een goede verantwoording van het gevoerde beleid en gaat akkoord met het raadsvoorstel!

Tot slot

Elk huis heeft een fundament. En als het fundament niet goed is, stort het huis in. In de politiek is dat fundament van het ‘huis van de gemeente’ de ideologie waarop dat huis gebouwd is. Voor het CDA is dat ‘minder ik, meer wij’ en ‘minder marktwerking, meer overheid’.  Wij hopen dat dit tot uitdrukking komt in het collegeprogramma.

Tot slot wenst het CDA het college wijsheid, vakmanschap en inzicht toe om het ‘huis van de gemeente’ op een duurzame manier verder uit te bouwen!

 

Waddinxveen, 6-7-2022

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.