31 januari 2022

Op de Passage blaast Waddinxveen te hoog van de toren

Op de raadsvergadering van woensdag 26 januari jl. is het ambitiedocument Passage besproken. In dit document is de ambitie voor het Passagegebied opgenomen. Het CDA diende in de raadsvergadering een motie in tegen de komst van een woontoren van 34 meter hoog.

Het ambitiedocument Passage is een mooi en goed ambitiedocument. We zijn blij met:

  • het gemengde woningbouwprogramma;
  • een leefbare, duurzame wijk met veel aandacht voor ontmoeting. Zelfs een sociaal duurzame wijk;
  • de grote aandacht voor de historie van de oudste weg van Waddinxveen.

Het CDA heeft nog wel zorgen over de ontsluiting van het gebied en het aantal parkeerplaatsen m.n. voor die ondernemers die cliënten hebben met een beperking, zoals van praktijk Joosten. We hebben er echter vertrouwen in dat er bij de uitwerking goede aandacht voor zal zijn.

Hefbrug

Zoals in de commissie al gezegd, met 1 punt heeft het CDA veel moeite: De hoektoren op kavel 7 bij de rotonde Kanaalstraat, Kerkweg West en Juliana van Stolberglaan. Het CDA vindt dat met deze 34 meter hoge toren te hoog van de toren wordt geblazen. Het CDA vindt dat er niet alleen naar aantallen woningen gekeken moet worden, maar ook naar de beleving van gebouwen. Wij vinden deze hoektoren te hoog en te stads voor Waddinxveen.

Verder vinden wij dat vanuit diverse aanrijroutes naar Waddinxveen de Hefbrug altijd goed in beeld moet zijn, het is ons enige erfgoed en moet beeldbepalend blijven voor Waddinxveen. Wij dienen daarom samen met de PCW en de VVD een motie in waarvan het dictum luidt:

Verzoekt het college

  • bij het ontwerp bestemmingsplan van de Passage bij het hoekpand van kavel 7 naast het huidige voorstel een tweetal nieuwe opties uit te werken;
  • daarbij uit te gaan van zeven en negen woonlagen;
  • de kosten van deze opties zichtbaar te maken in de grondexploitatie van het Sleutelkwartier

Bastienne Prins - fractievoorzitter 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.