24 maart 2023

Raadsupdate week #12

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die worden behandeld in de Raadscommissies en de Gemeenteraad. In de Raadscommissies wordt de agenda voor de besluitvormende raad voorbereid. Het doel is vervolgens om in de Gemeenteraad besluiten te nemen en discussie te voeren over resterende nog openstaande punten. De commissievergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in de week voorafgaand aan de Gemeenteraad.

Highlights Commissie Maatschappij en Financiën 21 maart 2023

PAR over energiearmoede
De Participatie Adviesraad (afgekort PAR) adviseert de gemeente op het gebied van het Sociaal Domein. Wethouder Leferink vroeg de PAR mee te denken over het vraagstuk hoe de minima beter te bereiken en daarbij ook voorstellen te doen voor verbetering van regelingen. Dit resulteerde in een uitgebreid overzicht van suggesties voor aanpassingen en verbeteringen (29 in totaal). Verschillende suggesties kunnen snel worden omgezet in maatregelen en anderen vragen verdere uitwerking. Soms ook gekoppeld aan de herziening van het Minimabeleid. De Raad heeft gevraagd naar de termijn waarop dit kan worden gerealiseerd en de wethouder heeft aangegeven dat er voor het einde van het jaar een terugkoppeling naar de raad volgt.

Suppletie-uitkering bommenregeling
Gemeente Waddinxveen is in de Tweede Wereldoorlog getroffen door oorlogsgeweld, waardoor de kans bestaat dat er nog ontplofbare oorlogsresten in de grond liggen. In 2012 is onderzoek gedaan naar aard en omvang van het gevaar en dat leidde tot een risicokaart (in 2021 geactualiseerd). Voor verschillende ontwikkellocaties wordt aanvullend onderzoek gedaan en daar zijn kosten mee gemoeid. De gemeente kan voor de gemaakte kosten gebruik maken van een landelijke suppletieregeling (voor 68% van de gemaakte kosten).

Frans Schwiebbe heeft namens de CDA-fractie een aantal meer technische vragen gesteld en ook tijdens de vergadering daar aanvullende toelichting op gevraagd.  Na discussie werd besloten dit document ter goedkeuring aan de raad voor te leggen.

Evaluatie vuurwerkshow
De vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling 2022-2023 werd geannuleerd vanwege het slechte weer. De betrokkenen hebben de procedurele en financiële gang van zaken geëvalueerd en de resultaten samengevat in een raadsvoorstel. Een positief verhaal met enige aandachtspunten voor de toekomst. Annuleren bleef echter niet zonder kosten en diverse betrokken organisaties moeten worden gecompenseerd. Voor het CDA bleef het bij een paar technische vragen over de financiën.

Het CDA staat in principe positief tegenover een centrale vuurwerkshow voor jaarwisseling 2023-2024.

Highlights Commissie Ruimte en Infrastructuur 22 maart 2023

Bestemmingsplan ‘t Suyt II
Tegen dit bestemmingsplan is beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De termijn waarbinnen de Raad van State uitspraak zou moeten doen is ruimschoots verstreken, als gevolg van capaciteitsproblemen. Vanuit CDA zijn door Frans Schwiebbe vragen gesteld over de consequenties (financieel) van deze vertraging en de contacten met de (vertegenwoordiger van) de bewoners (het comité dat het beroep instelde). Het college gaf aan dat het niet mogelijk is de kosten te verhalen op de Raad van State en de contacten met de inwoners op dit moment op te schorten tot na de zitting. Die is inmiddels gepland voor 20 april.

Parkeren centrum Waddinxveen
De parkeerdruk in en vooral rond het centrum neemt door verschillende oorzaken toe en bij de behandeling van de begroting 2023-2026 was door het college aangegeven een onderzoek naar een vergunningsstelsel uit te willen voeren. Onlangs is gebleken dat er al een onderzoek van januari 2021 van Royal Haskoning ligt. De wethouder sprak het voornemen uit dit onderzoek in het college te gaan bespreken om te komen tot een eventueel raadsvoorstel.

Vanuit het CDA zijn daarover vragen gesteld. Het betoog van Bastienne Prins geven we enigszins ingekort hieronder weer:

Proces
In de commissievergadering van 3 november 2022 heeft de wethouder gezegd dat er geen bureau ingehuurd wordt voor parkeeronderzoek rondom het centrum. Dat is wel gebeurd.  Tijdens deze vergadering op 9 november 2022 hebben wij u gevraagd de onderzoeksvragen voor een vergunningstelsel voorafgaand aan het besluit van het college te delen met de raad. U heeft dat toegezegd.Het bevreemdt ons dat niemand in dit huis u in de week tussen de commissievergadering van 3 november en de begrotingsbehandeling in de besluitvormende raad op 9 november op de hoogte gebracht heeft van het feit dat er al een advies parkeren rond het Centrum lag. Kunt u deze gang van zeken verder toelichten?

Blauwe zone in het centrum
Het onderzoek pleit voor een blauwe zone in het centrum. Wilt het college een blauwe zone in het centrum?
Het CDA vindt parkeerzones zeker zinvol. Maar hoe staat het met de handhaving? De kosten van handhaven zijn hoog. Wij hebben bij andere gelegenheden van Burgemeester Nieuwenhuis begrepen dat de capaciteit van handhaven beperkt is.  Hoe gaat dit opgelost worden?

Gedateerd onderzoek
In een antwoord op een technische vraag bent u van mening dat het onderzoek voldoende basis is om te komen tot een raadsvoorstel. U vindt het advies dus niet gedateerd.  Wij vinden het onderzoek wel gedateerd. De parkeerdruk rond het centrum is gemeten in juni 2018.
Er is veel gebeurd sinds 2018.

  • Door corona is er ander winkelgedrag ontwikkeld
  • Er zijn winkels weg gevallen en bij gekomen
  • Waddinxveen is sneller gegroeid dan verwacht
  • Ontwikkelingen rond gemeentehuis
  • Ontwikkelingen deelmobiliteit

Kritische noot
P&R Waddinxveen in Noord werkt niet voor mensen uit de Triangel of Zuidplas, die met de trein naar Den Haag of Rotterdam willen reizen.

Uitgangspunt van het onderzoek
De input van m.n. ondernemers Gouweplein en omwonenden had het uitgangspunt van het onderzoek moeten zijn. Aan de voorkant dus en niet aan de achterkant zoals in het rapport vermeld.

Parkeerdruk Garage Gouweplein
De parkeerdruk is laag in Parkeergarage Gouweplein. De problemen met parkeren rond het centrum worden veroorzaakt door werknemers die bij de winkels of De Kroon werken. Er is geen onderzoek gedaan hoeveel mensen er werken en met auto naar het werk komen.  Als je parkeerplaatsen in de parkeergarage voor werknemers gratis of tegen een lage vergoeding ter beschikking stelt, neemt de parkeerdruk af. Waarom is er geen onderzoek gedaan?

Wat vindt de wethouder van deze opmerkingen en wat gaat u ermee doen?

Op basis van de reactie van CDA en de overige partijen gaat de wethouder aan de slag om te komen tot een voorstel voor de Raad.

Verkeerscirculatieplan
Het verkeerscirculatieplan waaraan nu wordt gewerkt vervangt het Mobiliteitsplan Waddinxveen 2012-2020 en de daaraan gekoppelde plannen. In dit stadium wordt gesproken over een startnotitie waarin de huidige verkeerssituatie wordt geanalyseerd en verschillende maatregelen worden beschreven. Voor alle maatregelen geldt dat dit verder moeten worden uitgewerkt en onderzocht. De raad werd gevraagd om wensen, bedenkingen en suggesties kenbaar te maken. Dit moet in het 4e kwartaal leiden tot een gewogen voorstel. CDA vraagt aandacht voor de toepassing van het STOMP-principe, waarbij de mens centraal staat (Stappen-Trappen-OV-MaaS*-Privé-auto). Ontwikkelingen in de regio, zoals het tot stand komen van het Vijfde dorp moeten ook worden meegenomen. Als het rapport het stadium van raadsvoorstel bereikt zullen we via dit medium uitvoeriger op het onderwerp ingaan.

*MaaS: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mobiliteit-nu-en-in-de-toekomst/mobility-as-a-service-maas

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.