21 april 2023

Raadsupdate week #17

Update CDA

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die worden behandeld in de Raadscommissies en de Gemeenteraad. In de Raadscommissies wordt de agenda voor de besluitvormende raad voorbereid. Het doel is vervolgens om in de Gemeenteraad besluiten te nemen en discussie te voeren over resterende nog openstaande punten. De commissievergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in de week voorafgaand aan de Gemeenteraad.

Highlights Besluitvormende Raadsvergadering  19 april 2023

Sedum op het dak
In een aantal ons omringende gemeente (Alphen, Gouda, Woerden, Zuidplas) bestaat een subsidieregeling voor het plaatsen van sedumplantjes op het dak. Deze sedumplanten kunnen worden geplaatst in aanvulling op zonnepanelen, zijn bestand tegen droogte en nattigheid en helpen bij het verminderen van wateroverlast. Door de koelende werking neemt het rendement van zonnepanelen toe en water wordt langer vastgehouden. Peter Besuijen heeft de wethouder gevraagd naar de mogelijkheden voor Waddinxveen. De wethouder gaf aan dat bij de actualisatie van de betreffende regelingen in de loop van de komende maanden deze mogelijkheden worden meegenomen.

Vereveningsfonds
Frans Schwiebbe pleitte voor de ontwikkeling van een vereveningsfonds, waaraan woningontwikkelaars, die niet voldoen aan de minimumeisen voor bouwen van sociale woningen, een financiële bijdrage moeten leveren. Die bijdrage kan vervolgens worden aangewend om sociale woningbouw financieel haalbaar te maken. Samen met PVDA/GL diende hij een motie in. Na discussie werd door de wethouder een toezegging gedaan om dit fonds te ontwikkelen. Motie overbodig en teruggenomen, maar resultaat behaald!

Duurzame opvang asielzoekers Hollands Midden
De gemeenten in de regio’s Holland Rijnland en Midden-Holland (waarvan Waddinxveen onderdeel is) willen gezamenlijk zorgen voor de opvang van 2200 asielzoekers. Hiermee wordt vooruitgelopen op de mogelijke komst van de ‘spreidingswet’. Het CDA waardeert de proactieve opstelling van de regio’s en gemeente en ondersteunt het initiatief. Naar aanleiding van de eerdere commissievergadering had de wethouder zijn aanvullende aandachtspunten samengevat in een memo. Ook vanuit de raad waren verschillende kernpunten nog eens verwoord in een motie. CDA kon zich in de aanvullingen vinden. Motie en voorstel werden unaniem door de raad aangenomen.

Eerste Aardgasvrije Wijk GVPH
Het is belangrijk snel te beginnen met het aardgasvrij maken van Waddinxveen. Een omvangrijk traject waarmee de gemeente de komende decennia bezig zal zijn. De eerste fase beslaat Groenswaard 1-2-3, Vondelwijk, Peter Zuidlaan en Horstenbuurt (GVPH). Vanuit CDA sprak Peter Besuijen de steun uit voor de startnotitie, maar benadrukte ook het belang van betaalbaarheid, participatie door inwoners en een goede en regelmatige rapportage aan de raad. Een door WeWa en PVDA/GL ingediende motie over de eerlijke verdeling van energielasten werd ook door CDA gesteund en door de gehele raad aangenomen. Vervolgens werd ook de startnotitie unaniem goed gekeurd.

Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan Noordkade
Er liggen plannen om de Noordkade ruimtelijke te herontwikkelen van bedrijventerrein tot woon-werkgebied. Na het ontwikkelen van een visie ligt nu het voorstel voor om in te stemmen met de vervaardiging van een stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan en daarvoor een budget ter beschikking te stellen van EUR 200.000,- (excl. BTW). Frans Schwiebbe attendeerde nogmaals op de noodzaak de verkeerstromen goed in de planning te betrekken en maximaal in te zetten op sociale woningbouw. Na discussie werd het voorstel goedgekeurd.

Hameren
De volgende onderwerpen werd afdoende in de commissies besproken en konden binnen de raad als hamerstuk worden afgedaan:

  • Startnotitie Integraal Veiligheidsbeleid
  • Pilot Samen Beslissen Speelruimteplan
  • Bestemmingsplan Abr. Kroesweg 40

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.