29 mei 2023

Raadsupdate week #22

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die worden behandeld in de Raadscommissies en de Gemeenteraad. In de Raadscommissies wordt de agenda voor de besluitvormende raad voorbereid. Het doel is vervolgens om in de Gemeenteraad besluiten te nemen en discussie te voeren over resterende nog openstaande punten. De commissievergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in de week voorafgaand aan de Gemeenteraad.

Highlights Commissie Maatschappij en Financiën 23 mei 2023

Startnotitie visie maatschappelijke voorzieningen Waddinxveen
10 jaar geleden werd de laatste officiële visie op maatschappelijke voorzieningen vastgesteld. Het is opnieuw noodzakelijk het aanbod aan maatschappelijke voorzieningen te toetsen, in het bijzonder met het oog op de groei van het aantal inwoners van destijds ca 25.000 naar 40.000 in de komende jaren. Bij de start van de visie-ontwikkeling wordt door het college een startnotitie voorgelegd aan de raad. Daarin verwoordt de portefeuillehouder het voorstel, de onderbouwing en de aanpak.

In de commissie heeft het CDA (Bastienne Prins) steun uitgesproken voor de aanpak en een aantal vragen gesteld. Daarnaast is gevraagd toch ook prioriteit te houden voor het sportbeleidsplan als onderdeel van de maatschappelijke voorzieningen. Het is belangrijk ook aandacht te houden voor de korte termijn behoeften. Wat dat betreft fijn dat de komende maanden al besluiten kunnen worden genomen over de bouw van de Gouwehal, het zwembad e.d.

Binnen de commissie bestaat de behoefte om de kaders van de op te stellen visie mee te geven. Hiertoe wordt door een aantal partijen een motie voorbereid. Het CDA heeft vooralsnog het standpunt ingenomen dat een aanvullende kaderstelling niet per sé noodzakelijk is.

Uitbreiding maatschappelijke voorzieningen Park Triangel
Het college heeft een ambitieus plan in voorbereiding om de voorzieningen in de Triangel uit te breiden. Het gaat daarbij om:

  • Nieuwbouw van een school voor TOV, inclusief kinderopvang, ruimte voor (para-)medische diensten en buitenruimten. Dit zou moeten worden gerealiseerd op de locatie van het voormalig afvalbrengstation
  • Nieuwbouw van een sportzaal, buurtcentrum/sportkantine, kinderopvang en buitenruimte op de Parklaan (gekoppeld aan de bestaande schoolgebouwen).

Onder voorwaarde van een goede uitwerking van verkeersveiligheid, kwaliteit van de lucht en de consequenties woningbouwprogramma heeft het CDA (Peter Besuijen) nadrukkelijk steun uitgesproken. Het concept sluit naadloos aan bij de Gezinsvisie, zoals die door CDA (landelijk) is geaccepteerd. Daarin wordt de bouw van scholen gezien als mogelijkheid tot het creëren van wijkcentra met meerdere voorzieningen. Het plan sluit ook aan bij het Waddinxveens CDA-verkiezingsprogramma (Integrale Kindcentra).

Binnen de commissie is vooral gesproken over de benodigde aanvullende ruimte voor de medische sector en de kinderopvang. Onze wethouder gaf aan dat hierbij flexibiliteit mogelijk is en dat dit voor de gemeente kostenneutraal is. Partijen bereiden een motie voor om dit vast te leggen.

Zienswijzen
In de voorbereiding van de vaststelling van de begroting voor het komend jaar wordt aan verschillende partijen (gemeenschappelijke regelingen) waarmee de gemeente samenwerkt een zienswijze aangeboden. In de kern een korte reactie op de voorgestelde begrotingen.

De concepten van de volgende zienswijzen zullen als hamerstukken in de raad worden behandeld:

  • Hecht
  • Regio Midden-Holland
  • Promen en Prowork
  • Streekarchief Midden-Holland

Bij de behandeling van Hecht heeft Niels van Arkel aangegeven dat het CDA zich aansluit bij de opmerkingen over het ondoorzichtige proces rondom veranderprogramma Hecht24 en het achterblijven van digitalisering en uniformiteit van de digitale middelen. Ondanks de goede dingen die de organisatie voor de regio heeft betekend in de coronacrisis en de opvang van Oekraïners baart dit achterblijven zorgen. Het CDA zal daar ook het komende jaar goed bovenop zitten.

Bij de behandeling van het Streekarchief heeft Bastienne Prins complimenten uitgesproken voor het gevoerde financieel beleid over de laatste paar jaar. Gelijktijdig heeft zij aandacht gevraagd voor de minder gunstige ontwikkeling zoals die wordt voorzien.

Het CDA (Peter Besuijen) is bij de bespreking van de zienswijze voor de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland ingegaan op de resultaten van de bezwaarschriften tegen de vastgestelde WOZ-waardes. Omdat die waardes de basis zijn voor de heffing van belastingen is het belangrijk dat die juist zijn. Inwoners kunnen bezwaar indienen via No Cure No Pay bureaus of individueel. Wij willen graag dat via de zienswijze wordt aangedrongen op een hogere prioriteit voor het juist vaststellen van de waardes. Dat is in het belang van onze inwoners.

Huisvestingsverordening
In de verordening staan de regels over het in gebruik geven en nemen van schaarse woonruimte. Complexe en gedetailleerde materie binnen de fractie in handen van Frans Schwiebbe. Discussie vond onder anderen plaats over de toewijzingscriteria, urgentiebepalingen. Een apart, maar belangrijk onderdeel vormde de discussie over de woonwagenstandplaatsen. Vanuit het CDA is ervoor gepleit om hier -in het belang van de bewoners- zorgvuldig mee om te gaan. De huidige regeling volstaat niet. In de terugkoppeling van de bespreking in de raad volgt een gedetailleerder verslag.

Highlights Commissie Ruimte en Infrastructuur 24 mei 2023

Bestemmingsplan Raadhuisplein
De gemeente wil sociale huurwoningen toevoegen aan de woningvoorraad op de locatie van het oude gemeentehuis, Raadhuisplein 1. Dit is één van de ontwikkellocaties in het Sleutelkwartier. Het gaat in totaal om 37 woningen. Het appartementencomplex wordt hoekvormig uitgevoerd waarbij een maximale bouwhoogte van 17 meter geldt op de hoek. In het huidige bestemmingsplan geldt een maximale bouwhoogte van 14 meter en daarom is een nieuw bestemmingsplan nodig.

Op de plannen zijn door omwonenden verschillende zienswijzen ingediend en tijdens de vergadering is een tweetal insprekers aanwezig. Vanuit de omwonenden is kritiek op verschillende onderdelen van het plan, waaronder de hoogte, de omvang, de concentratie op sociale huur, etc. De vergadering kwam niet tot een conclusie en de discussie wordt in de raad voortgezet.

Overige bestemmingsplannen
Het bestemmingsplan voor de het vervangen van oude opstallen op het bedrijfsterrein aan de Henegouwerweg 105/105 a zal worden afgehandeld als hamerstuk. Ook de aanpassing van het bestemmingsplan van het terrein van de oude verffabriek Boonstoppel aan de Wilhelminakade 83 werd positief beoordeeld, waarbij vragen waren over de door de provincie gevraagde compensatie voor het terugbrengen van de bedrijfsterreinen. Met het verwijzen naar een uitbreiding van bedrijvenpark Coenecoop (gedeelte achter Akkeroord) als compensatiegebied wil de commissie niet vooruitlopen op de nog door het college te presenteren plannen. Dit was uiteindelijk aanleiding dit plan nog een keer in de raad te bespreken.

Zienswijzen
De zienswijzen op de plannen van de Omgevingsdienst Midden Holland, grondbank RZG Zuidplas en Groenalliantie Midden Holland zullen als hamerstuk in de raad worden behandeld. Vanuit CDA (Bastienne Prins) zijn kanttekeningen geplaatst bij de rol van de provincie in de financiering van de Groenalliantie, die zorg draagt voor o.a. ’t Weegje en Gouwebos. De provincie kondigt al een aantal jaren aan dat men voornemens is de aanzienlijke financiële bijdrage terug te trekken en uit de recente informatie blijkt dat men via een subsidieregeling alsnog zal bijdragen. Hoe zal de financiële situatie er uiteindelijk gaan uitzien? Momenteel vinden op provinciaal niveau de coalitiegesprekken plaats. Daarna kan de gemeente via Groenalliantie aansturen op meer duidelijkheid.

Wet Voorkeursrecht gemeenten
Het afgelopen jaar heeft de gemeente voorkeursrechten gevestigd op percelen grond in Vredenburghzone, Noordkade en de voormalige waterzuivering aan de Willem de Zwijgerlaan. Betrokken eigenaren hebben bezwaarprocedures gevolgd en in alle gevallen adviseert de commissie bezwaarschriften de bezwaren ontvankelijk en ongegrond te verklaren. Voor de Noordkade en Vredenburghzone waren insprekers aanwezig. De waterzuivering zal als hamerstuk naar de raad gaan. De overige bezwaarschriften worden verder in de raad besproken

Welstandsnota Triangel Deelplan 12 ‘Parkhoeve’
Deze nota beperkt zich tot het vaststellen van kleur en materiaalgebruik. Niettemin nam CDA (Erik Verweij) de gelegenheid te baat andermaal te pleiten voor de bouw van een aantal sociale huurwoningen. Hij had geconstateerd dat er ruimte zou kunnen zijn voor een klein aantal extra woningen in die categorie. Verwijzend naar een eerder aangenomen motie gaf de wethouder aan dat de sociale woningbouw zijn aandacht heeft. Tot een aanvullende toezegging kwam het niet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.