19 juni 2023

Raadsupdate week #25

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die worden behandeld in de Raadscommissies en de Gemeenteraad. In de Raadscommissies wordt de agenda voor de besluitvormende raad voorbereid. Het doel is vervolgens om in de Gemeenteraad besluiten te nemen en discussie te voeren over resterende nog openstaande punten. De commissievergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in de week voorafgaand aan de Gemeenteraad.

Highlights Commissie Maatschappij en Financiën 14 juni 2023

Waar huisvesten we vluchtelingen?
In een startnotitie wordt nader ingegaan op de aanpak en planning van de opvang van asielzoekers in de Gemeente Waddinxveen. Hierin werkt de Gemeente samen met een groot aantal andere gemeenten in de regio. Op basis van een verdeelsleutel neemt iedere gemeente een deel van het aantal aan de regio toe te wijzen vluchtelingen voor haar rekening. Dat betekent dat er lokaal geschikte ruimte moet worden gevonden. Het startdocument beschrijft de doelstelling, uitgangspunten, randvoorwaarden e.d.

In Waddinxveen wordt gezocht naar een opvangcapaciteit van 100-150 asielzoekers, dit is exclusief vergunninghouders. De accommodatie(s) zou ook geschikt moeten zijn voor de huisvesting van spoedzoekers uit Waddinxveen zelf.

Bastienne Prins voerde namens CDA het woord:
Het is deze week de week van de vluchtelingen. De meeste vluchtelingen zijn gevlucht voor geweld, nergens welkom en hebben geen weet wat de toekomst hen brengt. Dat is de realiteit van veel mensen op de vlucht. Wij mogen nooit wegkijken, maar dienen hen als medemens aanzien.  Wij moeten onze ogen ook niet sluiten voor het toenemende tekort aan opvangplekken in Nederland.
Dat doet Waddinxveen gelukkig ook niet en heeft dat in het verleden ook nooit gedaan, want zoals in de startnotitie staat: “Waddinxveen is een betrokken gemeente met een sociaal hart”
Voor ons ligt wat ons betreft een goede startnotitie. Door het opdelen in fases van besluitvorming wordt de raad goed meegenomen in de definitieve besluitvorming. We hebben echter nog een paar vragen:
Onder het kopje Context en aandachtspunten staat in een alinea:
“Daarnaast is in andere gemeenten de ervaring dat het mengen van doelgroepen in een grootschalige opvang weinig draagvlak heeft van de andere groepen die op zoek zijn naar huisvesting”;

  • Kunt u aangeven om wat voor soort problemen het dan gaat?
  • En gelden deze problemen ook in kleinschalige opvang?
  • Hoe lossen de andere gemeenten dat op en kan dat ook in Waddinxveen?

Bij kopje uitgangspunten en randvoorwaarden worden bij punt 1 tijdelijke huisvesting creëren ook statushouders genoemd die wachten op een woning. We lazen in de antwoorden op de technische vragen dat er in 2023 totaal 87 geplaatst moeten worden, waarvan er in 2023 nog 61 geen woonruimte hebben toegewezen gekregen.

Onze vragen:

  • Gaat het dit jaar lukken die resterende 12 (statushouders met een vergunning) van de eerste helft en die 39 van de tweede helft van een woning te voorzien?
  • Als het u niet lukt, worden die woning zoekers dan ondergebracht op de locatie van het nieuwe opvangcentrum?

Het is niet ondenkbaar dat vanwege de mogelijke stijgende stroom vluchtelingen er een aanvullende opdracht aan de gemeentes gegeven wordt.
Met andere woorden: er is zeer waarschijnlijk binnen afzienbare tijd behoefte aan meer dan 100-150 opvangplekken.

  • Houdt u daar rekening mee?
  • En hoe sorteert u voor op deze mogelijke ontwikkelingen?

Uiteraard zijn er onzekerheden en zaken uit te zoeken, maar de reactie van de wethouder vormt voldoende basis om de steun toe te zeggen.  Enkele andere partijen willen meer duidelijkheid over de voorwaarden en het wegingskader dat wordt toegepast voor de selectie van een geschikte locatie en de manier waarop besluitvorming straks plaats vindt als een locatie is gekozen. De discussie wordt daarom voortgezet in de raad op 21 juni.

Volgende stap in Nieuwbouw Gouwebad de Sniep
In januari 2022 besloot de raad de uitwerking van de plannen voor de nieuwbouw van een zwembad te beperken tot twee scenario’s. Dat is door het college verder uitgewerkt en leidt nu tot een voorstel om te kiezen voor scenario 1, een complex met een wedstrijdbad, doelgroepenbad, peuterbad, etc. In scenario 2 zou er ook sprake zijn van een recreatiebad. Het nieuwe zwembad komt pal naast het bestaande zwembad en het plan is om het oude zwembad pas te sluiten en af te breken zodra het nieuwe zwembad gereed. Peter Besuijen sprak namens het CDA steun uit voor verdere uitwerking van scenario 1. Scenario 2 valt met een extra recreatiebad duurder uit en het is voor het CDA nodig om ergens een grens te trekken. Zwemmen (sport, onderwijs en recreatie) is belangrijk in Waddinxveen, maar het moet voor de gemeente ook op langere termijn betaalbaar blijven. Aandacht werd door ons gevraagd voor de realisatie van de wensen van de verenigingen en de ontwikkeling van de parkeersituatie in het sportpark waar het zwembad is en komt.

Verschillende oppositiepartijen in de raad spreken de voorkeur uit voor de ontwikkeling van scenario 2. Dat biedt naar hun mening de recreatieve zwemmer meer mogelijkheden. Discussie wordt in de raad voortgezet. Daar zal ook worden besloten over het toekennen van een voorbereidingskrediet.

Eindelijk nieuwe kunstgrasvelden korfbalvereniging Korbis
De commissie spreekt hier over de uitbreiding van het aantal kunstgrasvelden voor Korbis van 1 naar 4. Met de sterke groei die de vereniging doormaakt is dat een noodzakelijke uitbreiding. Het CDA maakt zich al langer hard voor de uitbreiding en Peter Besuijen verwoordde de CDA-steun voor het voorstel. Dit kon ook rekenen op brede steun vanuit de commissie en het besluit dat dit een hamerstuk kon worden voor de raadsvergadering. Dit tot groot genoegen van bestuursvoorzitter Peter Sliedrecht die de discussie volgde vanaf de publieke tribune.

Tennishal de Sniep gaat weer voor 10 jaar mee
Al in september 2022 werd besloten de tennishal op sportpark De Sniep voor een aantal jaren in te zetten als sportaccommodatie voor diverse doeleinden. Dat zou de druk op de overige binnensportlocaties verminderen. Inmiddels is er sprake van ontwikkelingen op diverse plaatsen in de gemeente en duidelijk geworden dat het voor de komende jaren (in eerste instantie 10 jaar) wenselijk is de hal te behouden. In de loop van de komende jaren worden sportzalen aan de Johannespostlaan, De Dreef en in het oude Coenecoopcollege afgebroken en gebouwd aan De Gouwehal en een nieuwe Sportzaal in De Triangel. Dit proces gaat niet zonder pijn. Inspreekster mevrouw van Zoelen, directeur van de Theo Thijssenschool, beschreef de nadelige gevolgen voor leerlingen die het komende jaar niet meer in de Johannes Postlaan terecht kunnen en nu moeten lopen naar de verbouwde tennishal.

De PvdA/GL onderzoekt de noodzaak voor een amendement en om die reden wordt de besluitvormende discussie gehouden in de raadsvergadering.

Leerlingenvervoer wijzigen in verordening Sociaal Domein

De bestaande verordening moet in overeenstemming worden gebracht met landelijke wetgeving en het college wil gelijktijdig een aantal wijzigingen doorvoeren in de manier waarop het leerlingen vervoer wordt uitgevoerd. Niels van Arkel voerde voor CDA het woord en plaatste kritische vragen bij de manier waarop de wijzigingen kunnen uitpakken voor de gevoelige groep leerlingen die van dit vervoer gebruik maakt. Ook de overige partijen vroegen aandacht voor deze kwetsbare groepen. De wethouder kon in detail uitleg geven over de maatregelen en de zorgvuldigheid waarmee deze zullen woerden doorgevoerd. Partijen overwegen nog een amendement en om die reden wordt het voorstel verder besproken in de Raad. Bij de raadsrapportage volgende week meer inhoudelijke informatie over de voorstellen.

Overig
De agenda van de commissie bevatte vervolgens een aantal meer technische onderwerpen:

  • Wijziging in het Fonds Bovenwijkse Voorzieningen: hamerstuk
  • Programmabegroting 2024 van de Veiligheidsregio Hollands Midden: CDA signaleert een toekomstige stijging van kosten. Verder hamerstuk.
  • Oprichting Stichting Waarborgfonds, een gezamenlijk fonds waaruit uitkeringen kunnen worden gedaan aan operationeel personeel dat betrokken raakt bij een ongeval. CDA stelt vragen en heeft gevraagd om nadere bespreking in de Raad.
  • Gemeenschappelijke regeling Hecht leidde tot de vraag voor de inrichting van een Adviesraad bestaande uit de deelnemende gemeenten. Te bespreken in de Raad.
  • Een aantal kleinere organisatorische onderwerpen.

Highlights Commissie Ruimte en Infrastructuur 15 juni 2023

Toegang tot het Bentwoud
De Vrienden van Bentwoud vinden een Recreatie Concentratiepunt Oost bij Boskoop niet nodig. Dat is een onderdeel van het Provinciaal Inpassingsplan N207. Zij stuurden de raad een brief met argumenten.

Het CDA vindt dat de Vrienden hier mogelijk wel een punt maken, maar wil eerst een parkeeronderzoek.

Na discussie heeft de wethouder aangegeven de mogelijkheden voor een onderzoek mee te nemen. Daarbij wordt ook gekeken naar de wens van Waddinxveen voor het maken van een parkeervoorziening (auto’s en fietsen) ter hoogte van Noordeinde 120-122. De mogelijkheden hiervoor zijn beperkt. De grond blijkt eigendom van de Provincie en hier bevindt zich nu een paddenpoel en een vleermuisbunker. De wethouder bekijkt de mogelijkheden voor alleen fietsen en een parkeerplaats voor gehandicapten.

Hoe komen we van zwerfafval af en verminderen we restafval?
In het collegeprogramma 2022-2026 ‘Thuis in Waddinxveen’ heeft het college ambities vastgelegd over het verminderen van zwerf- en restafval en het verlagen van de kosten van afvalinzameling:
- Zwerfafval hoort niet thuis in de openbare ruimte. Met Cyclus wordt onderzocht hoe de hoeveelheid zwerfafval kan worden verminderd.
- We willen minder vervuiling door restafval. Dat doen we door inwoners in staat te stellen hun afval goed te scheiden.
- We streven naar de laagste woonlasten voor huishoudens in de regio Midden-Holland. We beoordelen jaarlijks of we het uitgangspunt van 100% kostendekkendheid voor afvalstoffenheffing kunnen voortzetten.

In 2022 en 2023 zijn drie onderzoeken uitgevoerd en daarna een drietal scenario’s uitgewerkt.

De raad wordt voorgesteld te kiezen voor een scenario (1) dat de volgende punten omvat:

  1. Aansluitend bij de wens van de inwoners blijft het PMD-afval ingezameld worden met PMD zakken.
  2. Te monitoren welke effecten de publiekscampagne heeft in 2023 en 2024.
  3. Te besluiten over een nieuw voorstel als de beoogde effecten van de publiekscampagne niet gerealiseerd worden.
  4. Jaarlijks te onderzoeken in hoeverre afval flexibeler en voordeliger kan worden ingezameld door de frequentie van de afvalinzameling aan te passen.

CDA heeft bij monde van Erik Verweij aangegeven voor de hoogbouw de mogelijkheid voor ondergrondse PMD-containers te benutten. Hoogbouw bewoners geven daaraan de voorkeur. Hij plaatste kanttekeningen bij de doelstelling van 25 kg restafval per inwoner. De wethouder gaf aan dat dit een streefwaarde is vanuit de rijksoverheid en bevestigde dat dit een zware opgave wordt. Daarnaast benadrukte Erik het belang van handhaving (BOA), maatwerkoplossingen daar waar nodig en de trend dat kinderen op zoek naar statiegeldblikje en flesjes hier en daar PMD-zakken opentrekken.

Het onderwerp leeft breed in de raad en de meningen lopen op onderdelen uiteen. Tijdens de Raad wordt het voorstel opnieuw besproken en daar waar nodig geamendeerd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.