26 juni 2023

Raadsupdate week #26

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die zijn behandeld en besloten in de Gemeenteraad. In de Raadscommissies wordt de agenda voor de besluitvormende raad voorbereid. Het doel is vervolgens om in de Gemeenteraad besluiten te nemen en discussie te voeren over resterende nog openstaande punten.

Highlights Gemeenteraad 31 mei 2023

Vragenhalfuur
Frans Schwiebbe vraagt aandacht voor het onderhoud van de spoorbrug bij het winkelcentrum. Het college neemt het mee in de gesprekken met Prorail.

Bastienne Prins vraagt naar de afstemming van werkzaamheden tussen gemeenten over wegafsluitingen. Vanuit het college wordt aangegeven dat er afspraken zijn over onderlinge informatie-uitwisseling. Mogelijk dat bij het specifieke voorbeeld van Bastienne de bewegwijzering niet goed was geregeld.

Groen licht voor startnotitie over opvang vluchtelingen
De Gemeente werkt samen met een groot aantal andere gemeenten in de regio voor opvang van vluchtelingen. Op basis van een verdeelsleutel neemt iedere gemeente een deel van het aantal aan de regio toe te wijzen vluchtelingen voor haar rekening. Dat betekent dat er lokaal geschikte ruimte moet worden gevonden.

In Waddinxveen wordt gezocht naar een opvangcapaciteit van 100-150 asielzoekers, dit is exclusief vergunninghouders. De accommodatie(s) zou ook geschikt moeten zijn voor de huisvesting van spoedzoekers uit Waddinxveen zelf.

Bastienne Prins voerde namens CDA het woord:

“Waddinxveen is een betrokken gemeente met een sociaal hart”.

Deze zinsnede uit de startnotitie is ons uit het hart gegrepen. Het gaat hierover samenleven, ‘minder ik en meer wij’ en schouders eronder om de opvang van asielzoekers goed te laten verlopen, voor hen, maar ook voor de inwoners van Waddinxveen.

Voor ons ligt wat ons betreft een goede startnotitie die we dan ook zullen steunen.

Door het opdelen in fases van besluitvorming wordt de raad goed meegenomen in de definitieve besluitvorming.

Wat de participatie van inwoners betreft, moet nog wel een slag extra gemaakt worden en daarom dienen we met de VVD/ PvdA/GL het amendement ‘Participatie voor besluit raad’ mee in.

Omdat het belangrijk is dat de voorzieningen dicht bij de opvang zijn en m.n. ook voorzieningen op gebied van de gezondheidszorg adequaat dienen te zijn om de huisartsen niet te overbelasten, heeft het CDA ook het amendement van de PCW meeondertekend.

De motie begeleiding en coaching op opvanglocaties van de VVD vinden we niet noodzakelijk, want de gemeente heeft bewezen vluchtelingen goed te kunnen opvangen. We steunen hem wel.

Tot slot wens ik ons allen wijsheid toe in dit traject om te komen tot duurzame opvang van vluchtelingen. We vertrouwen erop dat de maatschappelijke discussie hierover zich niet verengt tot ‘not in my backyard’, maar dat het in het traject om te komen tot besluitvorming gaat om wat het beste is voor de asielzoekers en alle inwoners van Waddinxveen.

Einde citaat

Na discussie binnen de raad werd het voorstel in aangepaste vorm aangenomen. Amendementen:

  1. Aanpassing van de manier van participeren, zodat de inwoners eerder aan het woord komen.
  2. Motie over aanvullende maatregelen voor de begeleiding van vluchtelingen op de locatie.
  3. Amendement op passende voorzieningen (bv onderwijs en gezondheidszorg).

CDA was mede indiener van nummers 1 en 3, maar heeft ook ondersteuning gegeven aan motie 2. Het college kan verder aan de slag.

Voorwaarts met de Nieuwbouw Gouwebad de Sniep!
De raad moet kiezen tussen verschillende scenario’s voor de ontwikkeling van het bad. Scenario 1: een complex met een wedstrijdbad, doelgroepenbad, peuterbad, etc. In scenario 2 zou er ook sprake zijn van een recreatiebad. Het nieuwe zwembad komt pal naast het bestaande zwembad en het plan is om het oude zwembad pas te sluiten en af te breken zodra het nieuwe zwembad gereed. Tijdens de commissievergadering en tijdens de raad wordt uitvoerig gesproken over de voor- en nadelen van de beide scenario’s.

Vanuit CDA, VVD en PCW (de coalitie) wordt nadrukkelijk aangegeven dat met scenario 1 een mooi zwembad kan worden gerealiseerd en dat scenario 2 aanzienlijke aanvullende investeringen vraagt.

Moties worden ingediend om aanpassingen te realiseren:

  1. Aanvullend onderzoek naar kosten en baten van een recreatiebad. Ingediend door oppositie. Verworpen.
  2. Onderzoek naar de parkeerproblematiek op het sportpark. Mede ondertekend door CDA. Aangenomen.

Het voorstel om een krediet voor verdere ontwikkeling beschikbaar te stellen aan het college, werd goedgekeurd.

Leerlingenvervoer wijzigen in verordening Sociaal Domein
De bestaande verordening moet in overeenstemming worden gebracht met landelijke wetgeving en het college wil gelijktijdig een aantal wijzigingen doorvoeren in de manier waarop het leerlingen vervoer wordt uitgevoerd. Aandacht wordt gevraagd voor de kwetsbare positie van leerlingen en ouders die van deze speciale voorzieningen gebruik maken. Door Bastienne Prins werd het als volgt verwoord:

‘Meer aandacht voor de mens en minder papierwerk’

Dat staat in ons verkiezingsprogramma. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen Verordening sociaal domein moet zijn. Die moet er natuurlijk zijn. Deze voorliggende verordening is vooral op een aantal wettelijke, juridische en praktische punten aangepast.

Het CDA hecht eraan dat mensen autonoom en zelfredzaam zijn en blijven, maar niet iedereen is dat gegeven en daarom hebben wij in de behandeling van de Verordening Sociaal Domein in januari 2021 samen met PCW en PvdA/GL een amendement over het gebruik van het woord samen redzaam ingediend. Dat amendement is aangenomen.

Woordgebruik doet er namelijk toe. Verordeningingstaal moet juridisch juist zijn, maar het kan zijn, dat bij uitvoering mogelijk de kosten te veel zouden leiden en dat willen we door dit amendement voorkomen.

In dat samen redzaam blijft de client met zijn opvattingen van groot belang. Daarom hebben wij het amendement van de PvdA/GL dat gaat over de inbreng van de betrokken persoon over Sociale activering meeondertekend. 

Leerling vervoer is voor het CDA een belangrijk onderwerp. Sinds de gemeente verantwoordelijk is voor de jeugd- en WMO-taken is het niet altijd goed gegaan met het leerling vervoer, wat voor zowel de kinderen als de ouders voor veel extra stress heeft gezorgd. Voor het CDA staat één ding als paal boven water: deze situaties moeten we zien te voorkomen. De verordening zoals deze nu voorligt is voor het CDA een stap in de goede richting. Gelukkig is ook voor het college het vervoer per touringcar geen geschikt alternatief. We hopen dat we het college aan deze woorden kunnen houden. Over het solovervoer maakt het CDA zich wel zorgen. We hopen dat deze blijvende mogelijkheid goed afgestemd gaat worden met de betrokken gezinnen.

Tot slot:

Het CDA hoopt dat in het vervolgproces rekening zal worden gehouden met het feit dat het voor een aantal ouders vanwege extra psychische druk, niet lukt om zelf te rijden. De financiële prikkel werkt voor he emotioneel niet. Juist het moment dat kinderen in de taxi stappen kan al zorgen voor lastenverlichting. Wij vragen uw blijven de aandacht daarvoor.

Einde citaat

De wethouder heeft duidelijk en naar tevredenheid van de raad aangegeven op welke manier met leerlingenvervoer wordt omgegaan.

CDA was medeondertekenaar van een amendement om op een onderdeel van de verordening de positie van de betrokken personen te verbeteren.

Voorstel aangenomen.

Raad kiest voor een adviesraad voor de Gemeenschappelijke Regeling Hecht
Gemeenschappelijke regeling Hecht leidde tot de vraag voor de inrichting van een Adviesraad bestaande uit raadsleden van de deelnemende gemeenten. Op basis van een amendement van CDA, PCW en VVD wordt besloten het college te vragen om onderzoek te doen naar het instellen van een dergelijke adviesraad.

Raad vraagt om een aanpassing van afvalbeleid PMD: geen zakken maar containers.
Tijdens de Commissie Ruimte en Infrastructuur werd uitvoerig gediscussieerd over de manier waarop het afvalbeleid zich in Waddinxveen verder moet ontwikkelen. De meningen liepen fors uiteen. Tijdens de raadsvergadering vindt andermaal een uitvoerige discussie plaats. Uiteindelijk willen alle fracties hetzelfde bereiken: goed gescheiden afval en weinig afval op straat. De weg daarheen wordt echter niet altijd gedeeld.

Een motie van VVD en PvdA/GL, ondersteund door CDA,  geeft uiteindelijk richting aan het besluit om voor PMD te kiezen voor scenario 2 (en dus niet akkoord te gaan met het collegevoorstel): ophalen in minicontainers en niet meer in plastic zakken. Alleen PCW kiest er voor om tegen te stemmen.

In aanvulling wordt ingestemd met verschillende moties, onder anderen over het inzamelen van luiers, menstruatieverband en incontinentiemateriaal en over het aanleggen van kleine tuintjes rond afvalcontainers. Dat laatste ook gericht op het terugdringen van bijgeplaatst afval en zwerfafval.

Wij constateren dat een onderwerp als afval bij iedereen leeft. We hebben er allemaal mee te maken en zoeken naar de beste manier om de belangrijke milieudoelstellingen te behalen.

Voor het CDA was het terugbrengen van zwerfafval en het toepassen van ondergrondse containers een goede optie. Die wordt nu gerealiseerd via de toepassing van minicontainers.

Afhameren!
Eindelijk nieuwe kunstgrasvelden korfbalvereniging Korbis

Het aantal kunstgrasvelden voor Korbis gaat van 1 naar 4. Met de sterke groei die de vereniging doormaakt is dat een noodzakelijke uitbreiding.

Tennishal de Sniep wordt aangepast voor schoolsport en verenigingen.

De wethouder en de betrokken ambtenaren speelden Mastermind met de planning van de sporthallen en -zalen. Rekening houdend met nieuwbouw, sluitingen van zalen en wensen van verenigingen werd een planning voor de komende jaren gemaakt. Het hergebruik van de tennishal is daarvan een belangrijk onderdeel. Tijdens de behandeling in de commissie werden wat kanttekeningen gemaakt. Uiteindelijk kon het voorstel als hamerstuk worden afgehandeld.

Overig hamerstukken

  • Wijziging in het Fonds Bovenwijkse Voorzieningen
  • Programmabegroting 2024 van de Veiligheidsregio Hollands Midden: CDA signaleert een toekomstige stijging van kosten.
  • Oprichting Stichting Waarborgfonds, een gezamenlijk fonds waaruit uitkeringen kunnen worden gedaan aan operationeel personeel dat betrokken raakt bij een ongeval.
  • Een aantal kleinere organisatorische onderwerpen.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.