07 juli 2023

Raadsupdate week #27

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die zijn behandeld en besloten in de Gemeenteraad.

Highlights Gemeenteraad 6 juli 2023

De laatste vergadering voor het zomerreces. Traditiegetrouw staat de laatste vergaderronde in het teken van de Jaarstukken en de Kaderbrief. Dus terugblikken en vooruitkijken. In een Kaderbrief geeft het college een schets van de uitgangspunten die men zal hanteren bij het opstellen van de begroting. De Raad kan daarop reageren en suggesties of aanvullingen doen.

Jaarrekening 2022: een voordelig resultaat van €11,5 mln.

In het najaar werd nog uitgegaan van een voordelig resultaat van €7,2 mln., maar bij het opstellen van de jaarrekening waren meevallers: hogere winstuitkering Gouwepark, verkoopopbrengst voormalige Willem Alexanderschool aan de Oranjelaan en gunstiger resultaat van de rijksuitkeringen aan het einde van het jaar. Het college doet vervolgens voorstellen voor de manier waarop met het overschot wordt omgegaan. Voor de details verwijzen we naar het Jaarrapport 2022 op de site van de Gemeente (https://waddinxveen.raadsinformatie.nl/vergadering/1059765), maar de belangrijkste voorstellen waren:

  • Een bedrag van € 1 mln. toevoegen aan de bestemmingsreserve nieuw zwembad;
  • Een bedrag van € 1,5 mln. toevoegen aan de nieuw in te stellen bestemmingsreserve maatschappelijke voorzieningen. Er wordt op dit moment gewerkt aan een goed beeld op de voorzieningen die nodig zijn voor een gemeente met 40.000 inwoners. Voor de realisatie is veel geld nodig.We beginnen met sparen.
  • Een bedrag van 8,4 mln. toe te voegen aan de Algemene Bedrijfsreserve Algemene Dienst.

Vanuit de raad werden verschillende aanvullende voorstellen gedaan voor besteding van het algemene overschot:

  • CDA stelde samen met PCW, PvdA/GL en OR Sattaur voor om een bedrag van € 3 mln. te reserveren voor een nieuwe bestemmingreserve Betaalbare woningen. Daarmee kan ondersteuning worden gegeven aan de wens en noodzaak om meer te bouwen voor de inwoners met een lager inkomen.Natuurlijk moeten de spelregels voor het gebruik van dit budget nog worden vastgesteld.
  • Het CDA steunde ook het voorstel van PvdA, VVD, OR Sattaur om een bedrag te reserveren voor het ontwikkelen van een herinnering aan Corona. Deze epidemie heeft ook sporen achtergelaten in Waddinxveen: personen die leden onder het maatschappelijk isolement, veel zieken en ruim 20 overleden personen. Er wordt vanuit de raad een werkgroep geformeerd om een plan uit te werken. CDA heeft voorkeur uitgesproken voor een ‘groen’ monument. Groen staat immers voor ‘leven’.

Peter Besuijen voerde tijdens dit agendapunt namens CDA het woord. Zijn betoog:

Een jaarrekening is een foto.

Genomen op oudejaarsavond. Je kunt de foto bekijken en er van alles van vinden. Sommige zaken staan er scherp op. Andere onderdelen had je wel wat scherper willen hebben. Je kunt hem ook vergelijken met een prent van een voorgaand jaar. In alle gevallen: je kunt er van alles van vinden, maar het moment is voorbij en het is een terugblik waar we niet veel meer aan kunnen veranderen. Dank aan College en ambtelijke organisatie voor de plaat van 2022.

Tijdens de bespreking in de Commissie afgelopen week zijn verschillende suggesties gedaan om het Jaarverslag voor de Raad en andere belangstellenden in de toekomst relevanter te maken. Dat gaat bijvoorbeeld om het invoegen van meer informatie over voorgaande jaren, zodat vergelijkingen kunnen worden gemaakt. Maar ook om resultaten van concreet uitgevoerd werk, zoals bijvoorbeeld cijfers over de ontwikkeling van de woningvoorraad. Bovendien zouden de opvolgende verslagen in de nabije toekomst meer consistent moeten zijn. Wij ondersteunen de oproepen van de verschillende partijen en hebben de wethouder gehoord. Zij gaat daarnaar kijken.

Wij begrijpen goed dat een behoorlijk gedeelte van het jaarverslag van 2022 nog een neerslag is van uitvoering van beleid dat is ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van het vorige college. Dat maakt het dit jaar wat lastiger.

Het nieuwe, huidige college kijkt in het jaarverslag 2022 al een beetje vooruit en geeft aan welke onderwerpen belangrijk zijn voor de komende jaren. Het gaat dan om wonen, maatschappelijke voorzieningen en duurzaamheid en natuurlijk financiën, want we moeten het allemaal wel kunnen betalen en er zijn ravijnen aangekondigd.  Meer hierover straks bij de Kaderbrief.

Na de technische vragen en de discussie vorige week is ons beeld over het afgelopen jaar wel voldoende. Er is sprake van een aanzienlijk en zeer verleidelijk overschot. Dat biedt mogelijkheden op onderdelen bestemmingsreserves te vormen. Wij ondersteunen de collegevoorstellen voor stortingen in de bestaande bestemmingsreserve nieuw zwembad en de start van de nieuwe bestemmingsreserve maatschappelijke voorzieningen.

Zoals aangegeven door de heer Waterman van PCW willen we een gedeelte van het huidige overschot bestemmen voor een bestemmingsreserve betaalbare woningen. Wij zullen verder moeten gaan dan constateren dat we op het moment van vaststellen van de Woonzorgvisie al een enorme achterstand hadden in de sociale sector. Financieel hebben we nu de mogelijkheid daar ook echt iets aan te doen. Naast het vereveningsfonds dat er komt, is een financiële impuls noodzakelijk. Ook bij de Algemene Beschouwingen zullen we hier straks op ingaan.

 

 

Kaderbrief 2023

De volledige tekst van de Kaderbrief 2023 is te vinden in de agenda van de raad (https://waddinxveen.raadsinformatie.nl/vergadering/1059765). Voor de goede benadrukken we dat dit document moet worden bekeken in samenhang met het College Programma. Dat geeft eigenlijk het plan aan voor de komende jaren.

Het is gebruikelijk dat alle fractievoorzitters in de Raad ter gelegenheid van de Kaderbrief een Algemene Beschouwing geven. Voor dit agendapunt is onze fractievoorzitter Bastienne Prins woordvoerder. Haar betoog geven wij hier onverkort weer:

Een concept routekaart

Voor ons ligt de concept routekaart 2023-2027 van Waddinxveen. Het eerste document op weg naar de definitieve routekaart die we aan het einde van dit jaar ontvangen en zullen bespreken in de raad. Dank voor het vele werk dat aan de concept routekaart ten grondslag ligt.

Het vertrekpunt was het coalitieakkoord dat uitgewerkt is in een gedetailleerde route in het collegeprogramma die we allen in onze navigatiesystemen hebben gedownload.

Op de voorlopige routekaart zien we In één oogopslag de hoofstructuur met 4 wegen:

  1. maatschappelijke voorzieningen;
  2. duurzaamheid;
  3. wonen en;
  4. het sociaal domein.

Met deze prioritering voor de hoofdstructuur wordt er minder prioriteit gegeven aan natuur & recreatie en verkeer& vervoer. Dat vinden wij jammer, maar dat begrijpen wij.

Omdat we er op dit moment financieel goed voor staan, is het de kunst nu niet in de verleiding te komen, naast de hoofdstructuur, extra weggetjes aan te leggen, routes af te snijden of sluiproutes te kiezen, omdat we denken dat we er dan sneller zijn, maar te blijven focussen op de genoemde vier hoofdonderwerpen.

Context

Om een goede routekaart voor Waddinxveen te maken, kijken we natuurlijk naar routekaarten dichtbij en verderaf van Waddinxveen en onderzoeken we hoe het met files en wegwerkzaamheden elders gesteld is. We zien de laatste jaren daar veel files en verkeersinfarcten als gevolg van oorlog, vluchtelingen en energieproblemen.

Capaciteit

Waddinxveen groeit en dan geldt: Voor het maken van plannen daarvoor, is menskracht en capaciteit nodig en die zijn helaas moeilijk te vinden. Dit gebrek aan menskracht en capaciteit kan voor vertragingen en opstoppingen zorgen.

En niet alles lukt gewoon, en zeker niet in een keer.  Laten we vooral ook realistisch blijven. Het college is tegen een niet geslaagde aanbesteding aangelopen en ook het vinden van een nieuwe geschikte locatie voor een school was verdraaid lastig. Uiteindelijk is een locatie gelukkig gevonden.

Hoofdstructuur

Voor wat de prioriteiten betreft:

  • Aan de visie maatschappelijke voorzieningen wordt op dit moment hard gewerkt;
  • Duurzaamheid speelt bij alle plannen een grote rol. We vinden dat heel belangrijk. Dat kost wel een smak geld. Daarvoor heeft het rijk, tot nu toe, helaas nog geen structureel geld beschikbaar gesteld;
  • Er wordt gewerkt aan een regionale woonzorgvisie. We hopen dat er o.a. spoedig woonlocaties voor beschut wonen gevonden worden.
  • Jongeren op weg naar volwassenheid hebben nog veel hulp nodig. Besparing op kosten voor de jeugdhulp is een behoorlijke opgave. We hopen, dat de daling die is ingezet van het % jongeren dat jeugdhulp nodig heeft, doorzet en dat het zich vertaalt in beter mentaal welbevinden van jongeren.

Financiën

De grote vraag is of we onze plannen kunnen betalen m.n. na 2026. De hoogte van het bedrag dat van het Rijk moet komen, is mogelijk bij lange na niet genoeg om de kosten te dekken.

Gelukkig heeft het college aangegeven nu niet te gaan bezuinigen en dat is o.i. ook zeker niet nodig, gezien de sluitende meerjarenbegroting.

Het college heeft ervoor gekozen om bestaand beleid voort te zetten en problemen aan het onderliggend wegennet die onvermijdelijk en noodzakelijk zijn, aan te pakken. Het gaat hier dan om:

  1. de juiste zorg;
  2. prettig wonen en;
  3. haalbaar en duurzaam.

Het CDA ondersteunt deze onvermijdelijke lasten bij de diverse programma’s.

Het CDA wil voorlopig ook geen nieuw beleid maken. We houden vast aan het ‘wegennet akkoord’ dat we samen met onze partners hebben opgesteld en waar het college d.m.v.  het collegeprogramma uitvoering aan geeft.

Het kan zijn dat door omstandigheden en risico’s als capaciteit en geld onze route tussentijds hier en daar her berekend moet worden door onze navigatiesystemen.  De reisbestemming blijft hetzelfde, we zullen mogelijk wat later of via een andere, misschien wel mooiere weg, de bestemming bereiken.

Speerpunten CDA

Het CDA zal in overleggen in de diverse gremia de ontwikkelingen op de routekaart nauwlettend en kritisch blijven volgen aan de hand van de speerpunten van het CDA:

Huisvesting

Voor het CDA staat de inzet en daadkracht voor een betaalbare woningmarkt de komende jaren centraal. Nu de woningnood zo hoog is, moeten woningprogramma’s worden bezien op de huidige realiteit. Wij denken hierbij met name aan de Triangel en de Noordkadelocatie.

Wat is de huidige realiteit?

Het recent uitgebrachte STEC-rapport over de woningbehoefte in Waddinxveen toont aan dat Waddinxveen de komende tien jaar zeventig procent betaalbare woningen nodig heeft. Op grond van de Woonzorgvisie Waddinxveen 2035 bestaat 30% hiervan uit sociale huurwoningen. 

 Los van al die percentages staat het CDA voor evenwichtig samengestelde wijken, bestaande uit een mix van sociale huur, midden huur, betaalbare koop en vrije sectorhuur en koop, waar starters, alleenstaanden, een- en tweepersoonshuishoudens, gezinnen en niet te vergeten senioren in harmonie met elkaar samenwonen en leven.

Specifiek voor senioren moeten we een antwoord formuleren op de vraag hoe we in de woon- en zorgbehoefte van deze doelgroep kunnen voorzien. Dus niet alleen geschikte woningen realiseren, maar ook wijk of buurten ontwikkelen waar senioren geïntegreerd zijn in het dagelijks leven van de buurt. Denk hierbij aan zorgvoorzieningen in de wijk, winkels op loop- en rollatorafstand en in de nabijheid van openbaarvervoersvoorzieningen.

Zon op daken

Het CDA wil geen naakte daken, niet voor woningen en niet voor bedrijven.

We vinden dat het college op de thema’s wonen en zon op daken nog wat daadkrachtiger zou mogen zijn naar ontwikkelaars, woningcorporaties, huiseigenaren en bedrijven.

Maatschappelijke voorzieningen op niveau

Nogmaals: We zijn blij dat het beleidstraject maatschappelijke voorzieningen is gestart, we zien uit naar het resultaat en we hopen dat snel begonnen kan worden met het sportbeleidsplan.

Tot slot

We weten dat het college en de ambtenaren alles op alles zetten om de eindbestemming zonder ongelukken en met zo weinig mogelijk opstoppingen te bereiken en wij vertrouwen erop dat dat hen zal gaan lukken.

Wij wensen het college daarbij het vermogen om te luisteren en te onderscheiden tussen recht en onrecht! (1 Koningen 3:9 (NBV 21)

De Kaderbrief vormde aanleiding voor een aantal moties.

Uitvoering Beleid

In begroting concrete maatregelen 2024 zichtbaar maken met tekst ten behoeve van onze inwoners

WeWa, D’66, OR Sattaur, PvdA/GL

Na aanpassing unaniem aangenomen

Plaatsing Muziekkapel

Benodigd budget verwerken in begroting 2024

WeWa, D’66, OR Sattaur, PvdA/GL

CDA: we steunen komst van een muziekkapel, maar het plan is nog niet beschikbaar. Motie komt te vroeg.

Motie afgewezen

Oplossen verkeersknelpunten

Budgetten en kredieten van alle projecten over verkeer bijeenbrengen om in begroting overzicht te creëren en daarna specifieke projecten te benoemen.

PCW, CDA, OR Sattaur

Motie aangenomen (WeWa en D’66 tegen)

Klaar voor de toekomst

Oproep aan college juist nu te investeren in de toekomst

D’66, OR Sattaur, WeWa, PvdA/GL

CDA: motie is overbodig.

Motie afgewezen

Rotondes

Veiligheid bij verschillende rotondes verbeteren

VVD, PvdA/GL

Unaniem aangenomen na duiding wethouder dat het om kleine gerichte veiligheidsverbetering zou moeten gaan.

De kracht van sport nu en in de toekomst

Verzoek om te onderzoeken hoe het Sportplatform een onafhankelijke adviesrol kan vervullen bij het ontwikkelen van de visie op toekomstig sport- en bewegingslandschap.

VVD, D’66, PvdA/GL

Motie unaniem aangenomen

Aandacht financiële nood bibliotheek

Financiële middelen beschikbaar stellen om beperking dienstverlening te voorkomen

OR Sattaur, PvdA/GL, WeWa, D’66

CDA: wethouder voert overleg samen met andere betrokken gemeenten. Resultaat afwachten. Uiteraard gericht op voortzetten bibliotheek in Waddinxveen. Resultaat bij begroting bespreken.

Motie afgewezen.

 

De Kaderbrief werd daarna voor kennisgeving aangenomen.

De Raad gaat nu tot 25 augustus met reces. Dat betekent dat er geen formele vergaderingen plaats vinden.

 

Namens CDA-fractie wensen wij alle lezers een goede en veilige zomer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.