15 september 2023

Raadsupdate week #37

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die zijn behandeld en besloten in de één van de Commissies of de Gemeenteraad. Soms bieden we extra toelichting op de motivatie van het CDA op een te nemen of genomen besluit. Dat gaat dan via een link naar een aparte pagina op internet.

Highlights Gecombineerde Commissie 13 september 2023

Na het zomerreces bleek het aantal te bespreken agendapunten voor de eerste ronde beperkt en daarom werd door het Presidium besloten de Commissie Maatschappij & Financiën te combineren met de Commissie Ruimte & Infrastructuur.

Voor de stukken wordt verwezen naar de agenda van de Gecombineerde Commissie op de site van de Gemeente: https://waddinxveen.raadsinformatie.nl/vergadering/1059749

Agendapunt

Verantwoordelijk fractielid

Conclusie

Ingekomen stukken: Voortgang RES

Het memo schetst de voortgang van de Regionale Energie Strategie, de afspraak om te komen tot het opwekken van 0,435 TWh hernieuwbare energie. De Wethouder gaf desgevraagd nadere toelichting op de initiatieven om versneld resultaten te behalen.

Wethouder Leferink werkt aan verbeterde resultaten RES

 

Frans

Schwiebbe

Ter info

Eerste Bestuursrapportage 2023

In dit document wordt gerapporteerd over de voortgang en vooral de afwijkingen van de Begroting 2023. Detailvragen van partijen werden beantwoord. Voor het CDA vormde de ontwikkeling van de overheidssubsidie die kan worden ingezet voor het GALA-akkoord een belangrijk aandachtspunt (GALA = Gezond en Aktief Leven Akkoord). Hieruit worden een aantal belangrijke activiteiten gefinancierd. De wethouder gaf aan dat een apart Plan van Aanpak volgt.

CDA heeft focus op ontwikkeling subsidie voor GALA

Peter

Besuijen

Hamerstuk

Raad

Stimuleringsregeling duurzaam en levensloopbestendig wonen

Via de Blijverslening ondersteunde de gemeente de financiering van maatregelen die inwoners willen doorvoeren om de woning levensloopbestendig te maken. Die regeling wordt nu uitgebreid met de financiering van duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen e.d. Past goed in de beleidsvisie van CDA en wordt ondersteund.

 

Wij steunen de regeling om verduurzamingsmaatregelen door inwoners te financieren

 

Peter Besuijen

Hamerstuk Raad

Verordening nadeelcompensatie

De regeling voor tegemoetkoming planschade wordt vervangen door de Verordening nadeelcompensatie. Binnen de commissie was nog geen overeenstemming over de hoogte van de leges.

Frans Schwiebbe

Bespreken Raad

Addendum op de welstandsnota Triangel Deelplan J

In deelplan J, aan de oostzijde van de Triangel worden 160 woningen gerealiseerd. Het addendum bevat voorstellen voor kleur- en materiaalgebruik.

Frans Schwiebbe

Hamerstuk Raad

Addendum op de welstandsnota Triangel G3 Parkrand

Uitwerkingsplan dat de realisatie van het bedrijvenpark in de Triangel mogelijk maakt. CDA is kritisch op de maximale hoogte.

Frans Schwiebbe

Hamerstuk Raad

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.