24 februari 2023

Raadsupdate week #8

Raadsupdate CDA

Via dit bericht houden wij u op de hoogte van de voor het CDA belangrijke punten die worden behandeld in de Raadscommissies en de Gemeenteraad. In de Raadscommissies wordt de agenda voor de besluitvormende raad voorbereid. Het doel is vervolgens om in de Gemeenteraad besluiten te nemen en discussie te voeren over resterende nog openstaande punten. De commissievergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in de week voorafgaand aan de Gemeenteraad.

Highlights Besluitvormende Raad 22 februari 2023

Vragenhalfuur raadsleden

Het CDA maakte gebruik van de gelegenheid om een tweetal vragen te stellen aan het college:

Hoe staat het met de speelvelden in de gemeente?
Raiza Sattaur stelde de slechte kwaliteit van verschillende speelvelden in Waddinxveen aan de orde. Sommige van die velden zijn onbespeelbaar. Zij wilde nadere informatie over de beheerplannen, het speelruimteplan en de jaarlijkse inspectie en onderhoudsrondes. In het antwoord ging de wethouder in op het proces, de beoordeling van de natuurlijke ondergrond, het aantal plekken dat wordt vervangen en de toegepaste normen.

Waar blijven de aangekondigde flexwoningen?
Naar aanleiding van de aankondiging dat er in de nabijheid van het hospice waarschijnlijk een 6-tal tiny houses worden geplaatst stelt de Frans Schwiebbe de voorgenomen plaatsing van 50 flexwoningen aan de orde. Er is immers dringend behoefte aan geschikte woningen en waarom duurt dit zo lang? De wethouder gaf aan dat er wordt gewerkt aan een notitie tijdelijke huisvesting, waarbij ook wordt ingegaan op de mogelijkheden voor de langere termijn. Daarbij speelt nu ook de overweging om toch permanente huizen te bouwen in plaats van de tijdelijke flexwoningen.

Bentwoud

Het bestuurlijk overleg Bentwoud (waarin ook de gemeente Waddinxveen is vertegenwoordigd) heeft een Ontwikkelperspectief Bentwoud opgesteld. In de kern een plan voor de verdere ontwikkeling van het Bentwoud in de komende jaren. De Raad werd gevraagd om ideeën en aandachtspunten.

Binnen de raad is ruimschoots gebruik gemaakt van de geboden mogelijkheden. Hier volgt het betoog van Bastienne Prins, de fractievoorzitter van CDA, en daaronder een samenvatting van de verschillende moties:

Bastienne Prins: Bentwoud van onschatbare waarde voor Waddinxveen
Het Bentwoud leeft! Dat is duidelijk. In de 800 ha is er namelijk veel diversiteit aan flora en fauna. Maar het Bentwoud leeft ook bij de stakeholders, zoals vrienden van het Bentwoud met 400 actieve leden uit de regio, inwoners uit de regio en niet in de laatste plaats bij Waddinxveners. Heel goed om te lezen hoe stakeholders betrokken zijn geweest bij het ontwikkelperspectief Bentwoud. 

Het Bentwoud grenst gedeeltelijk aan de akker van landbouwondernemer Spruijt in de polder Achterof. Deze ondernemer onderzoekt de mogelijkheden het terrein te benutten voor een zonneveld. Een dergelijk initiatief zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan onze RES-doelstelling voor duurzame energieopwekking. Wij begrijpen dat dit nu niet aan de orde is, maar wij willen het college er wel op attenderen dat in het Ontwikkelperspectief de wens tot behoud en versterking van de zichtlocatie naar polder Achterof specifiek wordt benoemd. Het is ons niet helder of dit in de toekomst kan conflicteren met de genoemde plannen van de familie Spruijt. Omdat de Achterof geen onderdeel is van het Ontwikkelperspectief, heeft het CDA nu geen motie ingediend.

Hoewel een ingekomen stuk, levert het Ontwikkelperspectief Bentwoud wel een aantal moties op. En dat zegt wat! Blijkbaar vinden we in de raad unaniem dat het Bentwoud van onschatbare waarde is. Het CDA voelt zich vanuit verbondenheid met de generaties geroepen tot zorg voor de natuur. We noemen dat Rentmeesterschap. Daarom is dit ontwikkelperspectief Bentwoud een belangrijk stuk. Er wordt aan ons in de Raadsbrief gevraagd ideeën en aandachtspunten aan te leveren voor het uitvoeringsplan.

Ik beperk me tot een paar punten die aansluiten bij verkiezingsprogramma CDA:

  • Wij vinden bewegen van groot belang, omdat we een gezonde leefstijl willen bevorderen. Daarom hebben we de motie speeltoestellen meeondertekend.
  • Wij willen de leefbaarheid in en rond Waddinxveen verbeteren door wandel- en fietspaden.

Daarom hebben we de motie van wandel- en fietsmogelijkheden in het Bentwoud en de ecologische en recreatieve verbindingszone Bentwoud ondertekend. Het CDA vindt dat fiets/wandelcombinatietochten naar en in het Bentwoud gestimuleerd dienen te worden en heeft geconstateerd dat er geen of onvoldoende fietsparkeerplaatsen in en rond het Bentwoud zijn.

Het CDA dient daarom hierbij samen met PCW en D66 de motie ‘natuurvriendelijke fietsparkeerplaatsen in en rond het Bentwoud’ in, waarvan het dictum luidt:
Verzoekt het college voldoende natuurvriendelijke fietsparkeerplaatsen te realiseren in het Bentwoud en rond het Bentwoud bij alle officiële ingangen.

Deze CDA motie (mede ondertekend door PCW en D66) werd unaniem door de raad aangenomen. In verschillende combinaties van politieke partijen werden ook een 7-tal andere moties aan de orde gesteld en aangenomen:

  • Rekening houden met het toestaan van evenementen in het Bentwoud.
  • Onderzoek naar de haalbaarheid van een Voedselbos.
  • Meer informatie aan de Waddinxveners over de mogelijkheden in het Bentwoud. Daarbij ook de nieuwe inwoners te betrekken.
  • Realisatie van meer recreatiemiddelen in de vorm van speeltoestellen of sporttoestellen aan de Waddinxveense/Boskoopse kant.
  • Diverse ideeën om de wandel- en fietsroutes te verbeteren.
  • Aanleg van een eenvoudige groene parkeerplaats aan het Noordeinde.
  • Onderzoeken van een ecologische en recreatieve verbindingszone vanaf Bentwoud en Gouwebos naar de overige natuur- en recreatiegebieden in de regio.

Het college neemt de suggesties mee in de verdere besprekingen in het bestuurlijk overleg.

Overhevelen restant voorbereidingskrediet bouw permanente school Park Triangel

De aanbesteding van de bouw van een nieuwe school Park Triangel is vorig jaar niet gelukt. Gevraagd werd door het college om de budgetten over te zetten voor de ontwikkeling van een nieuw plan. In dat nieuwe plan worden enkele maatschappelijke voorzieningen meegenomen, hetgeen leidde tot een aantal vragen aan de wethouder. Het voorstel is goedgekeurd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.