20 december 2017

Terugblik op de laatste raadsvergadering van 2017

In de raadsvergadering van 13 december stond een aantal onderwerpen op de agenda. Ik wil er 1 even met u delen, de vaststelling van de verschillende tarieven voor het jaar 2018 in Waddinxveen.

Dat is een onderwerp welke best impact heeft op de inwoners van Waddinxveen, vandaar dat ik er nu even op terugkom. Zoals u weet vindt het CDA het belangrijk dat U mee kunt doen in onze samenleving. Daarnaast is iedereen het erover eens dat (sport) verenigingen en zelfredzaamheid heel belangrijk is.

En dit keer ging het ergens over, 2 (buiten) sportverenigingen hebben te maken met een zogenaamde “kwaliteitstoeslag” op de te betalen huur aan de Gemeente Waddinxveen. Gedurende de vergaderingen raakten alle partijen het erover eens dat deze “Kwaliteitstoeslag” verjaard is, echter doordat er geen einde aan de looptijd van die toeslag is gekoppeld, blijft deze dus bestaan.

Hier heeft het CDA nadrukkelijk op gewezen,  namelijk zoals het in de “gewone” wereld logisch is om redelijke afschrijvings termijnen te hanteren, vinden wij dat dit ook moet gelden voor onze Gemeentelijke organisatie. Vol goede moed hebben wij daarom een aanpassing voorgesteld om dit komend jaar gelijk te regelen, dat zou correct zijn in onze ogen.

Daar kwamen wij bedrogen uit, de wethouder Financien vond het een bijzonder  moeilijk uit te voeren aanpassing, dat was eigenlijk best typisch want kort daarvoor (op een ander onderwerp) betoogde hij met trots dat er een behoorlijke reserve is.  De VVD samen met PCW was van mening dat de toeslag weliswaar verjaard is, maar dat een aanpassing pas op zijn vroegst volgend jaar moet plaatsvinden, en als er dan toch in de tussentijd problemen komen kunnen we het altijd nog veranderen was de daarbij behorende gedachte….  Dat is net zoiets als: we wachten even tot het kalf verdronken is, dan kunnen we altijd die put nog dempen….

Afijn dat is natuurlijk een keuze, nog groter werd onze verbazing toen de collega’s van D66 aangaven ook niet met ons mee te gaan stemmen, zij vinden namelijk dat de verenigingen een nog grotere korting op huur moeten krijgen….

U begrijpt het al,  we stonden uiteindelijk alleen met PvdA/Gl en Wewa, en dat was niet genoeg.

In het Hart van Holland is vandaag een stuk verschenen, waarin staat dat een motie is aangenomen van de PCW om de toeslag af te gaan bouwen naar 2019 toe, de verenigingen zijn ‘gematigd tevreden’ en ik kan u melden dat wij uiteindelijk mee hebben gestemd met die Motie in het kader van:

Beter een slappe hap, dan helemaal geen hap!

Ik wens u allen fijne kerstdagen en een mooie start in het nieuwe jaar.

Niek de Boer

CDA Waddinxveen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.