13 oktober 2022

Vermogensgrens loslaten bij toekenning eenmalige energietoeslag

Veel mensen worden getroffen door de stijgende energiekosten. Het Rijk heeft geld beschikbaar gesteld om een energietoeslag uit te keren. Bij de toetsing of een inwoner in aanmerking komt voor de energietoeslag wordt een inkomenstoets toegepast en een vermogenstoets.

CDA is van mening dat de vermogenstoets moet vervallen bij het toekennen van de energietoeslag en via een motie is daar om verzocht. Onderstaand het betoog van Peter Besuijen ter toelichting van de motie.

(NB Peter Besuijen vervangt hier de afwezige Bastienne Prins, initiatiefnemer en opsteller van de motie.)

Voorzitter,

Het CDA wil de raad vragen om goedkeuring van een motie om de vermogenstoets niet meer toe te passen bij het toekennen van de energietoeslag.

Onze gemeente wijkt af van de landelijke richtlijn en toetst niet alleen het inkomen (kortweg de 130% bijstandsnorm), maar ook het vermogen. De spaarpot moet dan eerst leeg en worden besteed aan de stijgende energiekosten. Zodra de pot op is ontstaat uiteraard de kans dat de inwoner alsnog bij de gemeente aanklopt.

Over het stellen of loslaten van grenzen kun je discussiëren. In dit geval willen we echter één lijn trekken en iedereen met een laag inkomen tegemoet komen. Ook als er sprake is van enig ‘vermogen’.  

Daarbij past het om nogmaals te benadrukken dat voor de inkomenstoets het niveau voor ons niet ter discussie staat. Zoals bekend is er een hardheidsclausule van toepassing op basis waarvan in individuele situaties toch een toeslag kan worden toegekend. Dat is voor ons afdoende.

Daarmee is de motie toegelicht.

Motie medeondertekend door mevrouw van de Krol van PCW.

Peter Besuijen

[Motie unaniem aangenomen]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.