11 november 2023

Voorstel: Voorlopige stop op komst distributiecentra

De CDA fractie dient komende dinsdag, samen met de CU, SP, PvdA en GL het voorstel in een tijdelijke stop in te voeren op de verkoop van grond aan logistieke bedrijven en distributiecentra.

Aan dit voorstel liggen meerdere redenen ten grondslag. Hierbij speelt de overlast van inwoners in het Bastion door illegale kamerhuur (zie link).

Verder willen wij ook eerst weten wat hoogwaardige logistiek is en wat wenselijk is voor Lelystad. Recentelijk is een groot stuk grond (meer dan 22 voetbalvelden) verkocht aan logistiek ontwikkelaar DHG. Op vragen vanuit de CDA fractie aan het college (zie link) over de toegevoegde waarde van dit bedrijf voor de Lelystadse economie kon het college geen duidelijk antwoord geven. 

Daarnaast is er de afgelopen periode al veel grond is verkocht aan logistieke bedrijven. Omdat Lelystad ook andere economische ambities heeft is een tijdelijke stop goed. CDA fractievoorzitter Jelle Hijmissen geeft hierbij in gesprek met Omroep Flevoland aan: 'Het zou zonde zijn als we de ambitie hebben om meer technische bedrijven met focus op circulaire economie willen aantrekken en dat vervolgens die grond niet meer beschikbaar is' (zie link)

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.