27 september 2019

Samenloop en Solidariteit

Eén van de vier uitgangspunten van het CDA is solidariteit. Mijn eerste herinnering aan het woord solidariteit stamt uit de tijd van Lech Walesa, de voorman van de (verboden) Poolse vakbond Solidarność (en de latere eerst gekozen president van Polen). Deze vakbeweging speelde een belangrijke rol in het verzet tegen het communistische regime in Polen in de jaren 80 van de vorige eeuw met name. Het werd wel een van de belangrijkste elementen genoemd in de val van het communisme in het Oostblok.

Maar hoezo Solidarność en het uitgangspunt solidariteit van het CDA, dat komt toch niet bij elkaar in de buurt?? Dat valt nog reuze mee. Saamhorigheid dat is de basis voor beide begrippen, collegiaal, maar ook elkaar een spiegel voorhouden en trouw blijven aan elkaar. Deze voorbeelden geven aan wat solidariteit voor de Poolse arbeiders betekent. Maar eigenlijk net zo goed voor ons allemaal.

Voor het CDA is het belangrijk er op toe te zien dat onze regering zorgt voor de basis van sociale zekerheid: voor iedereen is er inkomen, gezondheidszorg en onderwijs. De persoonlijke factor mag daarbij niet uit het oog verloren worden. Vanuit solidariteit komt het CDA belang onderlinge verbondenheid tussen mensen boven drijven. Hiermee stralen we een gevoel van één-zijn met anderen uit.

Deze onderlinge verbondenheid liep ik letterlijk tegen het lijf bij de Samenloop voor hoop in Gorredijk onlangs. Dit 24 uur durend wandel evenement ten behoeve van KWF kankerbestrijding was een duidelijk voorbeeld van verbondenheid. Jong en oud, sterk en zwak, 1100 mensen liepen mee om aandacht te vragen voor onderzoek naar kanker. Zoveel mensen die allen een andere aanleiding hebben, maar wel een zelfde doel…overwin kanker! Daar zit een grote onderlinge verbinding.

Ook ik had me samen met mijn vrouw aangemeld om een steentje bij te dragen. In de weken voor het evenement zijn we flink aan het “schooien” geweest bij vrienden, familie en collega’s en hiermee toch ettelijke honderden euro’s verzameld voor het goede doel. Bij dit inzamelen werd ik al direct geconfronteerd met wat voor impact de ziekte kanker kan hebben. Iemand vertrouwde mij een behoorlijk bedrag toe en vertelde mij in vertrouwen dat hij onlangs een naaste had verloren aan de ziekte. Die kwam wel even binnen! Maar het gaf ook direct een gevoel van verbondenheid en een goed gevoel over onze deelname.

Aan deze persoon moest ik natuurlijk denken tijdens onze “shift” door de Groene Long in Gorredijk in de nachtelijke uren, of eigenlijk in de vroege ochtend van zondag 22 september. In de uurtjes die wij daar wandelden pikten we allerlei flarden van verhalen op van andere deelnemers. Vaak gingen deze over dierbaren die de strijd met kanker waren aangegaan en deze ook lang niet altijd hadden gewonnen. Deze persoonlijke verhalen maken dat iets wat ver weg lijkt plotseling heel dicht bij is.

Tranen vloeiden bij tijd en wijle volop, zowel van verdriet maar zeker ook van geluk. Stilstaan bij kanker en het leven vieren dat was de rode draad bij dit evenement. Opvallend was dat veel deelnemers blij en dankbaar waren met de actie.  De mix van deelnemers, getroffenen en mensen die het goede doel een warm hart toe dragen, gaf een speciale band. Ook de belangeloosheid waarmee artiesten en bedrijven hun bijdrage leverden was hartverwarmend. Deze verbondenheid, saamhorigheid en betrokkenheid heeft mij zeker geraakt. Vrijwel direct legde ik de link met het CDA uitgangspunt solidariteit: Het CDA zet in op betrokken burgers om de onderlinge verbondenheid te versterken. En die verbondenheid is er! Deze komt uiteraard naar boven bij evenementen als de Samenloop voor hoop, maar Ik wil u wel meegeven, deze verbondenheid met onze betrokken inwoners moeten we borgen! De overheid moet de basis neerzetten, maar wij als inwoners moeten zorgen dat de persoonlijke factor, saamhorigheid en onderlinge verbondenheid tussen mensen er is en blijft.

 

Bareld van der Meer - CDA Opsterland

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.