10 februari 2022

GRATIS energiebesparen

Op school, thuis, op het werk: waar je ook bent, iedereen kan meedoen met warme truiendag. Als iedereen in Nederland deze dag een warme trui aantrekt en de verwarming 1 graad lager zet, besparen we het jaarverbruik van 3 Waddeneilanden. WOW!
Er zijn nog veel meer manieren om ook de rest van het jaar je energieverbruik te verlagen, zonder extra kosten! CDA Opsterland is de beroerdste niet en deelt deze tips graag met jou. De groenste energie is immers de energie die je niet verbruikt. Zo maken wij samen Opsterland groener. (Oh ja: minder energieverbruik scheelt natuurlijk ook in de kosten. Door de verwarming bijvoorbeeld 1 graad lager te zetten, bespaar je 6% op je energiekosten én 6% op de CO2 uitstoot. Als dat geen win-win is).

Geen kleine wasjes maar grote wasjes

Wij draaien heel wat wasjes met elkaar. Vaak uit gewoonte: je doet bijvoorbeeld altijd op maandag de was. Probeer eens om pas te wassen wanneer je een volle trommel hebt. Hierdoor kan je met gemak 1 wasje per week minder draaien. Zo bespaar je al snel 200 liter water per maand én de energie om het water te verwarmen. Een extra bonus: door de kleding minder vaak te wassen gaat het langer mee en hoef je dus minder vaak nieuwe te kopen. 

Gebruik de eco-functie op jouw wasmachine. Het programma duurt dan wel wat langer, maar je bespaart er enorm mee. Ook door te wassen op 30 graden (wat vaak al genoeg is om je was weer schoon en fris te krijgen) bespaar je jaarlijks zo'n 100 kWh.

Tips om minder vaak te wassen:
Bovenkleding hoeft vaak niet na 1x dragen in de was. Kijk en ruik of je kleding nog schoon is en draag het nog een keer voordat je het bij de was legt.
Is de kleding schoon maar ruikt het alleen wat muf? Hang het buiten of in de badkamer om het weer fris te laten ruiken. 
Je kan kleding ook 24 uur in de vriezer leggen: dit doodt bacteriën waardoor vieze geurtjes verdwijnen.
Moet je nog strijken? Laat de was dan niet helemaal drogen. Licht vochtige kleding strijkt makkelijker waardoor het strijken sneller gaat.
Nu we het toch over hygiëne hebben ontkomen we er natuurlijk niet aan om het te noemen: douche jezelf minder vaak, korter en kouder. Door max. 5 minuten te douchen in plaats van de gemiddelde 9 minuten bespaar je: 60m3 gas, 15.000 liter water en zo'n € 60,- per jaar!

Voorkom sluipverbruik

Eerst even wat cijfertjes: een koelkast verbruikt gemiddeld 520 kWh per jaar. Dit is ongeveer €120,00. Voor een televisie (incl. randapparatuur) is dit gemiddeld 350 kWh/ € 80,00. Een computer 310 kWh/ € 70,00 en een droger 300 kWh/ € 70,00.

Het beste is natuurlijk om oude apparaten te vervangen door nieuwe, energiezuinige varianten. Maar we zouden het hier hebben over tips om zonder kosten te besparen. Dit kan door slim om te gaan met je apparaten.

Veel apparaten verbruiken nog stroom als ze uit staan: televisies, computers, decoders, enz. Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik deze dan in plaats van de stand-by functie.
Staan er meerdere apparaten bij elkaar? Steek de stekkers dan in een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar. Deze schakel je makkelijk uit als je de apparaten niet gebruikt.
Haal laders van telefoons, tablets, laptops en andere apparaten uit het stopcontact als je ze niet gebruikt
Gebruik de ouderwetse waslijn in plaats van de droger. Dit bespaart jaarlijks al snel 160 kWh én je was ruikt ook nog eens lekker fris.
Recept voor energie besparen in de keuken

De keuken staat vol stroomvreters. Oké, ze worden niet allemaal de hele dag gebruikt, maar áls ze gebruikt worden gaat het hard. Kook voortaan bewust met de volgende tips:
Als jouw oven een hetelucht functie heeft, gebruik deze dan in plaats van de elektrische functie. De hetelucht functie is zuiniger dan een elektriche oven.
Laat voedsel als het mogelijk is alvast op kamertemperatuur komen. 
Gebruik een iets langere baktijd en sla het voorverwarmen van de oven over. Hierdoor hoef je tijdens het gebruik van de oven bovendien het deurtje niet te openen en voorkom je dat alle warmte ontsnapt.
Voorspoelen van de vaat is niet nodig. Verwijder alleen de etensresten en laat de vaatwasser verder zijn werk doen.
Zet de vaatwasser pas aan als deze vol is en gebruik bij voorkeur het eco-programma.
En voor de echte diehards: afwassen met de hand in plaats van met een vaatwasser verbruikt al snel 60% minder energie (en het kan ook best gezellig zijn).

Stem CDA Opsterland

Met bovenstaande tips bespaar jij zonder extra kosten al flink op je energieverbruik. Wil je meer doen om bij te dragen aan een duurzame, groene gemeente? Stem dan CDA Opsterland (is ook helemaal gratis!). Jouw stem op CDA Opsterland betekent:

Geen extra en onnodige kosten voor het plaatsen van kleine windmolens. Zo help je onze boeren met energiebesparing.
Veel daken van woningen, bedrijven, openbare gebouwen zijn super geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarom zeggen wij: eerst zonnepanelen op het dak! Zo hoeven wij geen natuur op te offeren voor het plaatsen van zonnepanelen en blijft het mooie, groene karakter van onze gemeente behouden.
Maximale inzet om gemeentelijke gebouwen en maatschappelijk vastgoed (scholen, buurthuizen, verenigingsgebouwen) energieneutraal te maken. De gemeente moet het goede voorbeeld geven als het gaat om verduurzaming. 
Minder stenen en meer groen. Ooit van hittestress gehoord? Door verstening van straten, pleinen en tuinen wordt het steeds warmer op die plekken. Bovendien vindt hemelwater minder goed zijn weg naar de bodem. Daarom minder stenen en meer groen. Meer bomen betekent meer schaduw, absorptie van koolstofdioxide, meer zuurstof en meer frisse lucht.
Meer inzet om initiatieven op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie te stimuleren en te faciliteren. Er zijn al veel initiatieven in de dorpen. Er is veel kennis, ervaring en enthousiasme in de dorpen. CDA Opsterland geeft die initiatieven en mensen het vertrouwen en de ruimte om te doen waar ze goed in zijn. Dat betekent niet dat wij op onze handen gaan zitten. Waar mogelijk helpen wij mee en waar nodig springen wij bij. Zo maken wij SamenOpsterlandGroener!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.