Kunnen de paasvuren nog wel in Berkelland? Wordt met het verbieden van de onbekende klaphamer in Berkelland de deur voor het vuurwerk- en carbidverbod ingezet? Wie kwam op het bijzondere idee om het kerstbomen inleveren niet meer door de gemeente te laten doen? In laatste raadsvergadering van het jaar waren dit de belangrijkste items. 

De oudejaars klaphamer wordt verboden. Deze motie van de door ‘BBBBerkelland’ vond geen steun bij het CDA. Beraadslagingen gingen al snel over op verbod op carbidschieten en vuurwerk. Voor onze fractie en woordvoerder Biense Klein Braskamp gaat dit te ver. Wij vertrouwen op een samenleving die de eigen veiligheid en die van anderen tot eigen normen en waarden maakt. Een oproep in de pers om alsjeblieft voorzichtig te zijn met carbid, vuurwerk en een oproep om de klaphamer niet te gebruiken, ondersteunen wij van harte. De kracht van tradities mag nooit verloren gaan door wangedrag van een enkeling of incident. Mensen let de komende dagen op elkaar!

Het college gaat aan de slag om nadrukkelijk te kijken wat er nodig is om paasvuren mogelijk te houden. CDA raadslid Christiaan Hoftijzer stelde hierover met D66 vragen. Kerstbomen kunnen door kinderen weer ingeleverd worden. De verantwoordelijk portefeuillehouder herstelde zijn eerder besluit. Al waren ook hier vragen vanuit zijn eigen D66 fractie, CDA en heldere signalen uit de samenleving voor nodig. Overigens mooi dat vanuit dezelfde samenleving prachtige initiatieven ontstonden voor alternatieve brengpunten. Complimenten!

Naar aanleiding van het krantenartikel waarin Wily Erinkveld pleitbezorger bleek van het pragmatisch en veilig gebruiken van de Nettelhorsterweg door landbouwverkeer, kwamen ‘BBBBerkelland’ en het CDA met een motie. De Provincie kan rekenen op een zienswijze uit Berkelland. De gehele raad steunt het voorstel zoals Wily die al in de Stentor en Tubantia verwoordde. Een pilotvoorstel over samenwonen met behoud van uitkering door mensen in de bijstand komt later nog eens aan de orde. Wij willen eerst meer resultaten zien bij pilots elders in het land, waarvan één dichtbij bij buurgemeente Hof van Twente. Martine Tenhagen toonde aan dat verwachtingen en cijfers elders niet één op één door te leggen zijn naar Berkelland.

Wij kijken terug op een prima avond, waarin we de signalen vanuit de samenleving hebben kunnen omzetten in acties. Dit maakt het werk van een CDA-volksvertegenwoordiger zo boeiend, maar bovenal Dichtbij! Iedereen fijne feestdagen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.