28 oktober 2023

Derk Boswijk doet de Achterhoek aan

Een avondgast drukte het treffend uit: “wat een positieve energie voel ik hier vanavond. Dit CDA heeft een uitstekend en deskundig team en ik herken helemaal weer het vertrouwde CDA geluid”.

De opening bij de Melktap in Geesteren was voor Bengt Stegeman van het Achterhoekse CDA en Theo Helmers van het Berkellandse CDA. Daarna volgden er gedreven presentaties van Peter Drenth (gedeputeerde Gelderland), Derk Boswijk (Kamerlid, nr 3 op de lijst), Arjen van Gijssel (wethouder Berkelland, nr 26) en Hanneke Steen (wethouder Hengelo, nr 9).

Ieder op eigen wijze gaven ze aan waar voor hen de passie in de politiek zit en hoe ze met #teamCDA zullen bijdragen aan de grote maatschappelijke kwesties in Nederland. In de discussie met de zaal hadden we het daarna over de situatie in Israël en het veel te gepolariseerde debat daarover in Nederland, over de Gelderse aanpak in het landbouwdossier en hoe we jongeren meer bij de politiek kunnen betrekken.

Derk Boswijk was ’s middags al naar de Achterhoek gekomen en bezocht eerst de bekende Berkellandse co-vergister. Aansluitend reden we in colonne naar Dute in Beltrum, waar we met een viertal jonge toppers spraken die in hun gemeenschappen in Berkelland zorgen voor meer noaberschap. We spraken tijdens de maaltijd over hoe je kunt blijven wonen in je eigen kern (bouwen!), over het voortbestaan van tradities, evenementen en sport en over hoe het toch komt dat jongeren en ouderen hier in de Achterhoek zo natuurlijk samenleven en samenwerken. Hun motto: niet alleen gaan voor jezelf, je werk of drukke gezin, maar juist altijd een gaatje vinden om de samenleving vooruit te helpen. Meer wij, minder ik.

Derk was duidelijk onder de indruk van hoe de Achterhoek voor naoberschap zorgt. Zelf afkomstig uit Kockengen (een dorp tussen Utrecht en Amsterdam) was hij het direct met ons eens dat de rest van Nederland hier nog wat van de Achterhoek kan leren!

Arjen van Gijssel herhaalde ’s avonds afsluitend dat de Achterhoek met dit positieve geluid wat aan Den Haag te bieden heeft. En dat Den Haag meer rekening met onze regio’s moet houden, of het nu gaat over gemeentegeld, km-heffing, politiecapaciteit of een meer regionaal kiesstelsel. Hij kreeg afsluitend de zaal mee in de collectieve uitroep: “Meer Achterhoek in de Kamer!”.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.