Op deze nieuwjaarsmorgen is het rustig in huize Helmers. De laatste oliebollen kijken me aan. Straks bij de koffie neem ik er nog één. Gebakken door vrijwilligers van de plaatselijke jongerenclub SJB. Rustig aan het typen en dat terwijl ik een paar uur geleden nog door bulderend gelach omgeven werd. Samen met buren luidden we 2023 in. Arie en Dorien hadden de buurtgenoten uitgenodigd. Een traditie, net als de oliebollen en sinds de eeuwwisseling het luisteren naar de laatste noten van de top 2000. Onder een zwoel wolkendek genoten van de vuurwerkshow die boven ons dorp mooi zichtbaar was.

Bij ons thuis schalden de afgelopen dagen eveneens de top 2000 klassiekers de keuken in. Wat mij opviel is dat bijna alle nummers gaan over houden van, verdraagzaamheid en saamhorigheid. Dit zijn toch de thema´s die mensen in deze tijd belangrijk vinden en via hun favoriete song willen horen. Boodschappen die vroeger vanaf de kansel werden gepredikt klinken nu als muzikale toppers in de huiskamers. De lading is niet veranderd. Al vaker roepen we dat de “C” van het CDA staat voor het gezin, harmonieuze samenleving, normen, waarden en omzien naar elkaar. Zelf bezocht ik het top 2000 concert in Beltrum. Nummers van Claudia de Breij, Elton John en vele anderen kwamen langs. Vooral de persoonlijke verhalen die aan een hit voorafgingen, maar ook de oproep om samen dingen op te lossen, gaven een extra invulling. Boer en partijgenoot Harry Geverinck, één van de sprekers, analyseerde `De boer dat is de kearl´ van Normaal, nummer 481. Hij sprak over vertrouwen en respectvol luisteren naar elkaar in de stikstofcrisis. Ontkennen heeft geen zin. Geen oplossingen vanaf de flanken, maar vanuit het midden. Een oplossing waar de nieuwe generatie mee verder kan.

 

Een bewogen jaar

Een bewogen jaar, dat was vannacht tussen het feestgeruis door voelbaar. Er gloort licht aan de horizon. Iedere crisis kent een begin, maar ook een eind! Al blijf ik me zorgen maken om de woningnood onder de jongeren en om al die gezinnen die net naast alle financiële regelingen vissen. Zij blijven het moeilijk hebben. De wereld-energiemarkt lijkt zich te normaliseren. De brandstofprijzen daalden en het aardgas lijkt die lijn nu ook te volgen. Het vrije spel van het inflatiespook wordt hiermee ten dele beteugeld. De prijzen die door de waanzinnige Oekraïne-oorlog opliepen hebben vele hoofdbrekens gekost. Hoe pijnlijk soms ook, wij staan achter de sancties die Poetin moeten raken. Zal Poetin de radio ook juist hebben afgestemd en John Lennon´s, Give Peace a Change, hebben meegezongen? Een bouwvakker die dicht tegen zijn pensioen aanzit, vertelde mij overigens opgelucht te zijn dat de AOW fors omhoog gaat en zijn pensioen een forse injectie krijgt. Er is veel gerepareerd in wetgeving. Nettolonen en gerateerde uitkeringen worden hoger. De pandemie had de economie al flink op zijn kop gezet en de Oekraïne-inval is gewoon te veel. Er is kritiek op het landelijke beleid. Soms terecht. Het is net voetbal. Langs de lijn roepen blijft gemakkelijk. Je hebt gewoon niet alles in de hand.

 

Voorbeeld dichtbij

Soms vraag je je af hoe het kan dat mensen zo goed geïnformeerd zijn. Vannacht werd mij gevraagd of ik inderdaad ben benaderd om op de CDA lijst te gaan staan voor de komende Provinciale verkiezingen. “In Berkelland doen jullie het wél goed heb ik vernomen en de landelijke pers zoekt je ook al op. Tubantia noemde jullie een ware A-partij.” Omdat ik niet van draaien houd, gaf ik een vriendelijk instemmend knikje. Graag zet ik mij met mijn fractie in om de verbinding met de landelijke politiek te verbeteren. Dit is hard nodig. Gesprekken zijn gaande.

Lokaal willen we het voorbeeld blijven. Dichtbij! Woningen voor onze jeugd. Plannen zijn er voldoende. Nu de uitvoering. Kosten en uitgaven beheersen. Sport en verenigingen als sociale verbinder. Een pragmatische heldere aanpak. Net zoals de Gelderse Aanpak voor wat betreft de stikstofoplossing en de inzichten voor het platteland en haar kernen. Onze gedeputeerde Peter Drenth wordt breed gewaardeerd met zijn pro-agrarische benadering. Zijn grootste zorg is het gebrek aan boeren op termijn! Ons coalitieakkoord heet niet voor niets ‘Wederzijds Vertrouwen”. Niet maar zo een kreet, maar een invulling MET de samenleving. Een voorbeeld voor Den Haag. Er is samen nog veel te doen in 2023. De samenleving wordt mooier met meer WIJ en minder IK.

Laten we ELKAAR het beste wensen voor 2023, ELKAAR waarderen en omzien naar de NAASTE die jouw steun nodig heeft. YOU’LL NEVER WALK ALONE !!!

1 januari 2023, namens de fractie van het Berkellandse CDA

Theo Helmers, fractievoorzitter

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.