17 mei 2023

Onze veiligheid voorop – maak van de wolf geen herder!

In de raadsvergadering van gisteravond werd gesproken over het Integraal Veiligheidsplan (IVP).

Christiaan Hoftijzer van het Berkellandse CDA herhaalde zijn woorden dat de raad bij het vaststellen van dit plan meer meegenomen wil worden en dat ook participatie door inwoners en overige partijen van groot belang is. Veiligheid is namelijk iets van de gehele samenleving; wij willen een luisterend oor voor hen zijn, net als wij in ons coalitieakkoord ‘’Wederzijds Vertrouwen’’ hebben uitgesproken. Een ingediend amendement om dit toe te voegen aan het IVP werd dan ook aangenomen. Het Berkellandse CDA blijft zich inzetten voor een veilig Berkelland!

Daarnaast werd een motie ingebracht door BBB Berkelland over het beheersbaar maken van de wolf in Nederland. Daarin werd het college gevraagd om bij de provincie en het Rijk aan te dringen op het beheer van de wolvenpopulatie en in te zetten voor een lagere beschermingsstatus van de wolf.

Wily Erinkveld van het CDA Berkelland bleef bij zijn eerder in de media ingenomen standpunt. De wolf moet beheert worden, maar dit zal moeten binnen de regels van de wet. Diverse stappen die zijn ondernomen – o.a. door CDA Gelderland – werden steeds ‘afgeschoten’ door de rechter. Meer technisch en juridisch onderzoek is nodig. Dit was de reden dat een motie van BBB in de provincie over het afschieten van wolven door henzelf ook weer werd ingetrokken.

De sympathieke motie heeft volgens het Berkellandse CDA (op dit moment) dan ook geen meerwaarde bovenop alles dat al wordt gedaan in het land, waardoor het CDA niet instemde. Duidelijk blijft wel: het CDA blijft zich inzetten voor het beheren van de wolf! En let wel: het is in bijzondere gevallen reeds mogelijk om op te treden tegen wolven. Veiligheid voorop!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.