11 december 2023

Team Berkellands CDA verrast vrijwilligers op Nationale dag

Het Berkellandse CDA pakte afgelopen week uit. In alle kernen werden vrijwilligers bezocht. “Wij zijn de partij van -méér WIJ- en net als andere jaren willen we de mensen bedanken die zich inzetten voor anderen. Nationale Vrijwilligersdag mag aan Berkelland niet voorbijgaan.” CDA- fractievoorzitter Theo Helmers ziet de kracht van de samenleving en weet als geen ander met zijn rijke verenigingservaring dat de samenleving niet alleen iets is van de overheid. “We zullen het samen moeten doen.”

In Borculo ontving voorzitter Hanjo Willems van “Stichting Nationale Feest- en Herdenkingsdagen” uit handen van Wily Erinkveld een taart. De stichting kan een beroep doen op 300 á 400 vrijwilligers, die Borculose festiviteiten van Koningsdag tot Kermis tot een succes maken.

Zowel mannen als vrouwen

 “De vakman, die leidinggeeft aan de onderhoudsploegen van vv Ruurlo.” Arjen van Gijssel verraste Hennie te Veldhuis met bloemen. “Een gouden kracht”, zo wordt Hennie genoemd door Harry Kasteel. In Haarlo waren er taarten voor de groep van medewerkers van de begraafplaats en -het ommetje looproute Haarlo-. “Het ligt d’r strak beej”, concludeerde Christaan Hoftijzer. Waar het in Haarlo ging om een groep mannen, was dit in Gelselaar anders. Hier ging Biense klein Braskamp langs bij de vrijwilligers van “Kokk’n in de Kökk’n. Deze vrijwilligersgroep kookt maandelijks in dorpshoes Gelster voor ouderen en zorgen voor een gezellig samenzijn. De werkgroep LEEFF in Beltrum bestaat eveneens uit vrouwen. Deze werkgroep zorgt ervoor dat kinderen met een beperking onderdeel uitmaken van de Beltrumse gemeenschap. “Ik zie jullie met de jongeren in de kantine van VIOS en zelfs bij het oliebollen bakken voor het glazen huus.” Anne Groot Zevert sprak vol bewondering.

Anne Groot Zevert en Biense klein Braskamp gingen vervolgens naar Voor-Beltrum. Hier legden vrijwilligers met kwast en verf de laatste hand aan de verbouw van hun buurthuis Halfweg. “Niet afhankelijk zijn van de overheid, maar zelf bijdragen aan het tot stand komen.” Voorzitter Theo klein Gunnewiek kon het bezoek waarderen. Hij benadrukte dat een gemeenschap tot veel in staat is als je het samen oppakt. Voor-Beltrum levert het bewijs.

Vrijwilligers als inspiratiebron

Op social media werd duidelijk hoe de beloning voor Johanna en Jan Lansink werd gewaardeerd. Zij zijn vanaf het begin in 2015 de grote kwartiermakers voor natuurpark Kronenburg in Neede. De fractie werd getipt en Patricia Oostendarp en Martine Tenhagen vonden het een meer dan terechte nominatie. Johanna en Jan zijn naast het zelf vrijwilliger zijn ook een inspiratiebron voor vele werkgroepen. Veel bijval op social media was er ook voor de enthousiaste groep van organisatoren van de kinderdagkamp in Eibergen. Met een vast verhaallijn worden kinderen van groep 3 t/m 5 jaarlijks vermaakt op dit kinderdagkamp. De voorbereidingen starten in januari. Christiaan Hoftijzer heeft met het overhandigen van de taartbon nu al gezorgd voor wat lekkers bij de koffie voor deze grote groep enthousiaste vrijwilligers.

Nieuwe initiatieven

Bij de Melktap ontving Wily Erinkveld de werkgroep Sinterklaas. Deze groep vrijwilligers zorgt ervoor dat de Goedheiligman ieder jaar warm wordt ontvangen en het traditionele kinderfeest blijft voortbestaan in Geesteren. Ludo Doove werd in Rietmolen door Johan Vennertverloo en Martine Tenhagen verrast met een pakketje. De vrijwilligerslijst van Doove is enorm. Van carnaval tot gemeenschapsraad. Hij is tevens de initiatiefnemer van ‘Jong Belegen’, een werkgroep die voor en met elkaar activiteiten organiseert voor de Rietmolense 55+ generatie.

Namens het team CDA Berkelland kijkt Theo Helmers terug op een geslaagde vrijwilligersdag. “Iedere keer blijf ik onder de indruk van de inzet van Berkellanders.” Hij noemt de bescheiden mantelzorgers die aangaven anoniem te willen blijven en foto overbodig vinden. “Wat weej doot, is neet zo bezunder.” Een onmisbare groep die hun inzet vanzelfsprekend vinden!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.