06 mei 2024

ChatGPT

Column ‘Op de Zeepkist’ in Het Gemeentenieuws 24 april 2024

Raadsleden kregen enkele weken geleden de kans om kennis te maken met ChatGPT. Op twee avonden werden we ingevoerd in de mogelijkheden van het maken van teksten met behulp van dit digitale gereedschap.

De verhalen gingen ons al voor; maar de mogelijkheden van ChatGPT zijn ongelooflijk te noemen. De snelheid waarmee het zich in de wereld verspreid is ook verbazingwekkend. Digitale uitvindingen zoals bijvoorbeeld het internet deden er jaren over om veel gebruikers te krijgen, ChatGPT had binnen één dag al vijf miljoen gebruikers!

Maar wat kan je er nou mee? Vooral dit: teksten laten maken. In een sneltreinvaart. Het is belangrijk om de juiste instructies mee te geven, maar daarna krijg je -in de tijd dat je een slok koffie neemt- een goed stuk tekst voor je ogen. Met aanvullende instructies kan je de tekst verbeteren, totdat je denkt: hè, dit lijkt wel goed.

ChatGPT gebruiken om goede teksten te maken lijkt me prima. Een stuk gereedschap als hulp hierbij, waarom niet? Het wordt anders als er misbruik van wordt gemaakt en er zogenaamd nieuws wordt verspreid dat niet waar is. Of wanneer foto’s bewerkt zijn en misleidend worden verspreid als de echte situatie. Dan wordt het gebruik ervan opeens vervelend. Het is zoals altijd met nieuwe technologie: ga je het gebruiken als instrument om er iets goeds mee te doen of wil je het gebruiken als wapen om andere mensen te schaden? We zullen dus oplettend moeten zijn wat we voor ogen krijgen. Tja, zo ziet de wereld er nu wel uit.

Nu zult u zich wel afvragen: is deze column ook met behulp van ChatGPT geschreven? Ha, ha, dat verklap ik lekker niet. Belangrijker is dat u bedenkt of u dit goed nieuws of nepnieuws vindt.

Geerten van der Lugt
Raadslid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.