14 augustus 2023

CDA actueel juli 2023

Van de voorzitter, André Hammenga

Hoewel de problemen van het kabinet Rutte zich steeds meer opstapelden kwam de val van het kabinet toch als een verrassing. Het asielbeleid werd door Rutte aangegrepen om de stekker eruit te trekken. Verschillende bewindslieden hebben aangegeven niet meer deel te nemen aan de nieuwe verkiezingen in november aanstaande. Voor het CDA wordt het spannend en een uitdaging om een nieuwe koers te vinden op basis van onze kernwaarden. De uitwerking van het program is op dit moment in wording. Ook zullen we een nieuwe lijstrekker moeten vinden die ons verhaal op een heldere manieren kan overbrengen naar de kiezers.

Zie ook: Nieuwe CDA-leider blijft in Kamer en moet humor en lef hebben | Val kabinet en vertrek Rutte | NU.nl

Als afdeling zullen we de komende tijd aan de slag moeten:

  • 14 augustus: de presentatie van de lijstrekker.
  • 2 september: vaststellen van de kandidatenlijst.
  • 4-14 september: Stemming advieslijst lokale afdelingen en onze ledenvergadering op 12 september.
  • Begin september: Concept verkiezingsprogramma.
  • 18 september “Ledenbijeenkomst voor heel Groningen”
  • 23 september partijcongres.
  • 22 november verkiezingen 2e Kamer.

Leden, CDA-sympathisanten en maatschappelijke organisaties worden opgeroepen om per mail hun input te leveren voor het verkiezingsprogramma: [email protected]

Ook zullen we weer campagne voeren. Dit zal met name 2 – 3 weken voor de verkiezingsdag plaatsvinden. Daar komen we nog op terug.

Lief en leed.
Zoals bekend is bij onze fractievoorzitter Ingrid Drent de ziekte van Hodgkin geconstateerd. Hiervoor wordt ze met chemotherapie behandeld. We wensen haar en de mensen die haar omringen heel veel sterkte en we houden van harte hoop dat de behandeling verbetering zal brengen. Als bestuur en fractie volgen we de ontwikkelingen en kijken we of een eventuele vervanging van het Raadswerk nodig is.
Van een aantal leden is bekend dat ze een operatie hebben moeten ondergaan. Bij hen hebben we een bos bloemen of fruitmand gebracht. We wensen hen een spoedig herstel. Leden die jarig zijn krijgen een kaartje, verzorgd door Trijnie Beens.

Eventuele mededelingen in dit kader kunt doorgeven aan onze secretaris Fred Bos ([email protected]).

Warme groet van mij,  Ingrid:
Graag zou ik iedereen hartelijk danken voor alle aandacht, gebeden, kaarten en attenties die ik mocht ontvangen. Op dit moment zit ik halverwege het traject die wij ingeslagen zijn en horen binnenkort wat de effecten hiervan zijn. Met frisse moed hoop ik na alle behandelingen weer aan de slag te gaan voor het CDA als gemeenteraadslid en dank ieder die mij dit afgelopen jaar hebben bijgestaan.

Fractie zaken.
De tijd vliegt en het eerste half jaar 2023 ligt alweer achter ons. In juni heeft onze burgemeester Berry Link afscheid genomen van Veendam. Het bleek dat Veendam niet bracht wat hij ervan had verwacht. Mevrouw Sandra Korthuis volgt hem op als waarnemend burgemeester. Korthuis (1959) was tot begin april 2023 waarnemend burgemeester in de gemeente Ooststellingwerf (provincie Fryslân). In de periode daarvoor heeft zij veel ervaring op gedaan als bestuurder en toezichthouder. Het CDA wenst haar een fijne tijd als burgermoeder van Veendam, overigens onze eerste vrouwelijke burgemeester. Bij de voorbereiding van de Raads- en Commissievergaderingen zijn we blij met de ondersteuning van de “steunfractieleden”. Dit zijn Albert Oosting, Jan van der Meijden (beide reserve voor de commissie Fysiek), Fred Bos (reserve commissie Sociaal) en Ina Hilbrants. Voor de commissie vergaderingen worden de stukken samen met de Christen Unie besproken. Ook is er een goed overleg met de andere oppositie Raadsleden. Door de ziekte van de Raadsgriffier en het pensioen van de reserve Raadsgriffier verliep de agendering van de stukken stroef en liet de kwaliteit van de stukken te wensen over.

Financieel gezien staat Veendam er goed voor. Het gerealiseerde rekening resultaat 2022 was ca. 7 miljoen. Toch blijft de financiële toekomst van Veendam zorgelijk, gelet op de stijgende kosten voor personeel en energie. De Raads- en Commissievergaderingen zijn te volgen op:  Gemeente Veendam (raadsinformatie.nl)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.