12 juni 2019

Succesvolle eerste Onderwijscafé

Gisteravond organiseerde de Amsterdamse CDA-fractie in het Barlaeus Gymnasium een bijeenkomst over het lotingssysteem van middelbare scholen. Dit was het eerste zogenaamde Onderwijscafé, en nu al een groot succes. Met zeker 35 aanwezigen werd flink gediscussieerd met de sprekers: Anne Martien van der Does (de Amsterdamse Kinderombudsman), Michel Rog (Tweede Kamerlid CDA), Alwin Hietbrink (OSVO) en Elisabeth Bootsma (Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam). De avond werd geleid door Ciel Stevens en georganiseerd door duoraadslid Lotte Schipper.

Aan de hand van verschillende prikkelende stellingen werd het debat aangegaan over het lotingssysteem en de problemen ervan. Zo gaven verschillende ouders in het publiek aan dat ze het bijvoorbeeld oneerlijk vinden dat uitgelote achtstegroepers voorrang krijgen bij de eerste schoolkeuze van andere kinderen. Zo bestaat een derde van de leerlingen van het Barlaeus Gymnasium uit kinderen die het niet als eerste keus hadden opgegeven. Ook talloze andere problemen en oplossingen kwamen aan de orde.

Lotte Schipper, die namens de fractie woordvoerder onderwijs is, schreef druk mee. Het CDA is van plan enkele moties in te dienen bij de gemeenteraad om de vrijheid van onderwijs te vergroten en de problemen van het systeem op te lossen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.