06 maart 2022

Terugblik: Diederik verkozen tot beste raadslid 2021

Onderstaand artikel verscheen op 12 januari 2021 op de website van AmstelRadar. Door Boris van Leeuwen.

 

AMSTERDAM – Diederik Boomsma van het CDA is dinsdagmiddag bekroond tot ‘Amsterdams Gemeenteraadslid van het Jaar 2020’. “Het is een geweldig gevoel”, aldus Boomsma.

In de Stopera kreeg Boomsma zijn prijs uitgereikt. Hij is fractievoorzitter van het CDA in Amsterdam en zet zich in voor betere erfpacht, openbare orde en veiligheid en onderwijs. In de raad voert hij op die dossiers ook het woord. Tijdens de algemene ledenvergadering van het CDA Amsterdam in september 2017 is hij unaniem tot lijsttrekker verkozen. Naast zijn functie binnen het CDA is Boomsma werkzaam als redacteur en promovendus aan de Universiteit Leiden. Hij zit als eenmansfractie in de gemeenteraad.

Wat hij ervan vindt dat hij gewonnen heeft? “Er gaat een spectrum van emoties door mij heen. Blijdschap, vreugde en een gevoel van eer. Ik voel nu natuurlijk wel een zware last op mijn schouders om dit waar te maken. Volgende keer als we met de gemeenteraad vergaderen, moet ik het natuurlijk wel laten zien. Maar het is uiteindelijk natuurlijk een geweldig gevoel.” Ook geeft het deze winst hem meer motivatie. “Ik moet het nu waarmaken en het waard zijn. Ik heb dus wat te bewijzen.”

In totaal liet Boomsma 44 gemeenteraadsleden achter zich. Hij kwam eerst in de top 10. Deze werd bepaald door zijn collega’s. Hierna mochten de Amsterdammers op iemand uit deze top 10 stemmen. Daarna kwam er een top-3 waarop alle raadsleden weer mochten stemmen. Achter Jazie Veldhuyzen (BIJ1) en voor Daan Wijnants (VVD) stond hij tweede in de top 3. Zijn collega’s vonden hem uiteindelijk de beste.

Boomsma had het eigenlijk niet verwacht. “Ik zag wel een aantal mensen die mij aan het promoten waren op Facebook en andere sociale media. Maar Jazie was bijvoorbeeld veel actiever dan ik. En toen ik in de top-3 kwam, dacht ik; ‘Daan is van een veel grotere partij en die kan zich veel meer mobiliseren met zijn podcast’. Daan en ik zijn wel van de rechtse kant. En Jazie, kan je van alles over zeggen, maar dat is hij niet. Dat had de stemmen op Daan en mij weer kunnen verdelen. Het was uiteindelijk wel een leuke verrassing.”

Dinsdagavond wordt een lange zit voor Boomsma. “Ik heb een inspreekavond waar 160 mensen hun woord willen doen over windturbines in de buurt van hun bewoning. Veel mensen zijn er niet blij mee, dus dat belooft een lange avond te worden.” Maar daarna wil hij het wel gaan vieren. “Ik heb net een flesje wijn ontvangen, dus ik heb er de middelen voor.”

Het maakt het voor Boomsma specialer dat hij door zijn collega’s verkozen is. “Het is leuk dat je het van twee kanten te zien krijgt. Dus eigenlijk is het eerst de ‘popular vote’ en daarna meer de ‘insiders’, haha. En het voelt gewoon heel goed. Dus ik ben mijn collega’s ook zeer dankbaar. Het probleem is natuurlijk wel dat ik ze gewoon ongehinderd moet kunnen aanvallen als de situatie daarom vraagt”, zegt hij grappend. “Verder vind ik ook dat je waardering naar je collega’s moet hebben en dat gaat hier zo te zien goed.”

Tot slot heeft Boomsma nog een bericht voor alle Amsterdammers. “Jongens en meisjes, dames en heren. Politiek en lokale politiek lijkt soms enorm ver weg, maar het is enorm belangrijk. Het is toch bepalend over beslissingen die hier worden genomen en die van invloed zijn op alle Amsterdammers. Dus ik zou zeggen; houd ons goed in de gaten, houd ons scherp. Voorzie ons altijd van jullie ideeën en suggesties. We horen graag wat er goed gaat en wat er beter kan. En ga vooral stemmen. Houd van je stad, wees trots op je stad en draag bij aan het algemeen belang.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.