11 maart 2024

Verklaring van Rogier Havelaar over het protest bij opening van het Nationaal Holocaustmuseum

Rogier Havelaar: ''Goed dat het Holocaustmuseum geopend is om bewust te blijven herdenken hoe diepe duisternis de mens heeft verblind.De komst van president Herzog van Israël, een land in oorlog na de brute aanslag afgelopen oktober, heeft reacties opgeroepen, en dat begrijp ik. Tegelijkertijd leidde de demonstratie tot onacceptabele situaties. Mensen op weg naar de synagoge werden geconfronteerd met antisemitische leuzen en de politie werd bedreigd. Het is daarom terecht dat de ME ingegrepen heeft.

De Ramadan is begonnen en veel mensen keren naar binnen tijdens de Veertigdagentijd. We leven in een periode van reflectie en bezinning, waarin we onze afhankelijkheid als mens bewust gewaarworden. Ons past een houding van barmhartigheid en liefde naar elkaar. Barmhartigheid roept op tot elkaar tegemoet treden, om te luisteren, en de pijn mee te willen ervaren. Deze open houding is een constante oefening. Het Holocaustmuseum helpt ons te herinneren aan de wreedheid als we onze menselijkheid verliezen.

Om die reden vind ik het onbegrijpelijk en onacceptabel dat er op de plek waar de Koning in zijn toespraak oproept tot een moment van stilte om het grote leed van de holocaust, gejoeld wordt. In plaats van elkaar te pijnigen, juich ik initiatieven als iftarmee.nl toe die de verbinding tussen elkaar in de samenleving versterken.
De spanning in onze samenleving toont de waarde van het Nationaal Holocaustmuseum. Een zo groot kwaad voorkomen, kan alleen als we bewust herdenken''

Bekijk hier het artikel van vandaag in Het Parool waar Rogier ook een kort statement heeft gegeven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.