17 april 2024

Zet de koers uit richting een kwalitatief hoogwaardig imago: liever museumminnende vijftigplussers dan massa’s hossende herriemakers

Op 16 april 2024 heeft wethouder Van Buren aangekondigd dat het gemeentebestuur inzet op een halvering van de riviercruise Amsterdam. Bij het CDA Amsterdam heerst onbegrip over deze koersverandering. Renate Wijmenga: “Van alle toeristen die je wil weren in onze mooie stad, zou het CDA niet beginnen bij de museumbezoekende vijftigplusser”.

Het CDA Amsterdam betreurt dan ook deze koersverandering en de dreigende, forse beperking van een doelgroep toeristen die wij juist moeten verwelkomen. Voor ons staat daarbij niet zozeer de financiële consequenties voor de inkomsten vanuit de toeristenbelastingen voorop. In onze ogen dwarsboomt dit plan namelijk de wenselijke koersverandering richting een nieuw, gastvrij imago voor Amsterdam.

In ons verkiezingsprogramma zijn wij helder: wij moeten het imago van de stad veranderen. Ons erfgoed en het culturele aanbod komt daarbij centraal te staan. Dus wegblijven bij het imago van seks- en drugspretpark en het aanpakken van magneetplekken voor ‘fout’ toerisme. In plaats daarvan willen wij bezoekers aantrekken die komen voor het unieke karakter van Amsterdam. Zij voegen waarde toe, doordat zij met hun bezoek bijdragen aan een rijk culinair en cultureel aanbod op wereldniveau. Museumbezoek, een vaartocht over de grachten en genieten van een smakelijk diner in een (top-) restaurant, zij weten hoe je in Amsterdam kan genieten.

In de reactie van Cruise Port Amsterdam en Luxury Hotels of Amsterdam (een samenwerkingsverband van de 25 hotels) lezen wij hun terechte teleurstelling. Hun dagelijkse inzet om een topprestatie te leveren voor een groep bezoekers die kapitaalkrachtig is, gemiddeld wat ouder is en geniet van de historische binnenstad en musea van wereldniveau, wordt met de opstelling van het gemeentebestuur teniet gedaan.

Fractievertegenwoordiger Renate Wijmenga: “Ik begrijp het niet. We moeten juist steviger inzetten op een imagoverandering. Als trotse stad moeten wij juist hen verwelkomen die kiezen voor een duurzame manier van toerisme. Die hierheen komen voor ons kwalitatief hoogstaand aanbod  aan musea, restaurants, hotels en onze prachtige grachten. Zij reizen via de Europese binnenwateren naar de prachtigste plekken. En dus komen zij naar Amsterdam. Ook de duizenden senioren en mindervalide mensen die jaarlijks via de Zonnebloem onze stad aandoen: Amsterdam moet hen gastvrij verwelkomen! Mogen zij straks ook niet meer de stad in? Richt je imago- en marketingcampagne liever op hen, dan op de duizenden feestgangers die aangetrokken worden door de Wallen en de walgelijke wietlucht.”

Met een rigoureuze keuze om in het duurdere toeristisch segment te snijden, vrezen wij verder dat we nodeloos het werk voor veel werknemers bij hotels, riviercruises, theaters en musea op het spel zetten. Helaas ontbreekt nog altijd bij het gemeentebestuur de strijdlust om werk te maken van een imagocampagne, stevige handhaving en introductie van het ingezetenencriterium voor softdrugs. Liever dan aanpakken, blijft het bestuur dagdromen over een nieuw erotisch centrum en het legaliseren van cocaïne.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.