Voorzitter,

College en ambtenaren dank voor de begroting die we vandaag behandelen. Bij deze algemene beschouwingen wil ik enkele principiële kaarten van CDA Amersfoort op tafel leggen. Juist nu, nu in bestuurlijke zin en op dit moment ook nog in financiële zin de zon krachtig over onze stad schijnt.

Juist nu, met de financiële ravijnjaren in aantocht, waardoor gezocht moet worden naar ombuigingen die in een keer 4% van alle programmabudgetten beslaan.Daarom is het voor CDA Amersfoort zo belangrijk om nu, tijdens de algemene beschouwingen, aan te geven waarop wij sturen; wat voor ons de kern vormt voor goed bestuur in onze stad, vandaag en in de komende jaren.

CDA Amersfoort staat voor een fatsoenlijke stad, waar we omzien naar elkaar en waarden en normen niet als ouderwets worden gezien maar juist als iets vanzelfsprekends. Als CDA Amersfoort geven we daar vorm en inhoud aan door als raadslid, wethouder of lid en vrijwilliger van de afdeling Amersfoort alle dagen naast de inwoners van onze stad te staan. Met alles wat in ons is en samen met vele vele anderen.

Daarbij willen we recht doen aan gemeenschapszin: bij verenigingen, buurthuizen, wijkcentra, en het behouden van dorpse tradities. Vrijwilligers en bijvoorbeeld mantelzorgers zijn immers het cement van onze samenleving.

We willen recht doen aan woonwensen. Volle kracht vooruit om het woningtekort op te lossen. Woningen voor starters, doorstromers en ouderen. In onze stad, die de komende 20 jaar gaat vergrijzen moet nu een begin worden gemaakt met mantelzorgwoningen en op ouderen toegespitste woonvormen.

We willen recht doen aan gezinnen. Bestaanszekerheid is zo veel meer dan voldoende geld hebben om je huur te betalen en je boodschappen te doen. Bestaanszekerheid is ook dat je mee kunt doen in de maatschappij, dat je je veilig en thuis voelt in de straat, dat je gezien wordt ongeacht je geslacht, geloof, leeftijd, gezinssamenstelling, kleur, wie of wat je bent.

Dat je niet hoeft op te boksen tegen vooroordelen, dat je bij problemen of moeilijkheden echt bij iemand of een instantie kan aankloppen en weten dat je gehoord en geholpen wordt. Bestaanszekerheid betekent ook dat de zorg toegankelijk is en dat de zorg toegang heeft. Dat een mantelzorger, of een buurtzorger makkelijk bij zijn/haar client kan komen. Dat de zorg beschikbaar en bereikbaar is. Dat de dak- en thuislozen niet in de steek gelaten worden. Dat er voor hen bed, bad en brood is.

Dat we compassie hebben voor onze medemens, de vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Oekraïne, en de nieuwkomers. Barmhartig en beheersbaar.

Recht doen aan de samenleving betekent voor ons onder andere ook dat we een einde maken aan de naïeve benadering van drugs, drugshandel en ondermijnende criminaliteit. Ze zijn een gevaar voor onze samenleving, ons gevoel van veiligheid, onze bestaanszekerheid. Meer handhaven en sneller ingrijpen is wat ons betreft het devies.

Door ambitieus te zijn en tegelijkertijd realistisch en sociaal willen we ook recht doen aan klimaatbeleid. We willen daarbij dat iedereen mee kan doen, waarbij het belangrijker is DAT we de ambities halen dan precies WANNEER. Ieder in zijn eigen tempo, naar eigen kunnen en eigen financiële mogelijkheden. Met waar nodig een steuntje in de rug van de overheid.

CDA Amersfoort is tevreden met de vertaling van de ambities uit het coalitie akkoord in de nu voorliggende begroting. We maken ons wel zorgen om de jaren vanaf 2026. Grote bezuinigingen zijn haast onafwendbaar. We willen graag meedenken over de mogelijke oplossingsrichtingen, waarbij we perse oog willen blijven houden voor de zwakkeren in onze samenleving, voor de mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze mee kunnen doen, voor de mensen bij wie de bestaanszekerheid niet vanzelfsprekend is, voor draagvlak in onze samenleving, onder onze inwoners. Zij aan zij in Amersfoort.

Amersfoort kan als financieel solide stad klappen opvangen, mits we verstandig en realistisch naar de plannen voor de toekomst blijven kijken. aan dhr. Leeuwenkamp: u zult mij aantreffen aanstaande zaterdag en met mij fractieleden van CDA Amersfoort. We zullen een aantal moties indienen of mede ondertekenen die invulling geven aan wat ik zojuist heb gezegd.

Jan de van der Schueren
Fractievoorzitter CDA Amersfoort

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.