‘Amersfoort laat zich kritiekloos inpakken door zorgcowboy’

De gemeente Amersfoort laat zich kritiekloos inpakken door de mooie woorden van de nieuwe eigenaar van de failliete ggz-instelling Dokter Bosman. DRB Participatie heeft namelijk absoluut geen kaas gegeten van de gezondheidszorg, en streeft vooral financiële winst na.

Bron foto en tekst:: AD.nl door Artwin Kreekel & Iris van den Boom 29-11-19, 20:00

Dat stelt CDA-raadslid Ben van Koningsveld, die woedend is over het bericht dat verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar (ChristenUnie, Zorg) maandag uit deed gaan. De veelal jeugdige Amersfoortse cliënten van Dokter Bosman (280 in getal) zijn weer verzekerd van zorg, er zijn geen gevolgen voor het behandeld personeel en de gemeente is ‘blij met de overname’ en ‘ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet’, was de strekking van het schrijven aan raadsleden.

Van Koningsveld is een stuk minder blij met de overname. Volgens hem heeft DRB absoluut geen ervaring in de gezondheidszorg (het bestuur zou afgelopen mei pas zijn aangetreden). Uit een prognose blijkt dat de nieuwe eigenaar verwacht op korte termijn 1,4 miljoen euro winst te maken. De kersverse leiding eist daarbij dat de bij Dokter Bosman aangesloten gemeenten de helft van de schuld kwijtschelden. Die schuld is inmiddels opgelopen tot 11 miljoen euro.

,,In het bericht van de wethouder wordt met geen woord gerept over deze zaken’’, aldus het CDA-raadslid. ,,In plaats daarvan wordt een juichverhaal opgehangen. Het is bijvoorbeeld volstrekt onduidelijk of ook Amersfoort schuld heeft kwijtgescholden.” Dokter Bosman heeft een contract met 123 gemeenten, heeft in totaal 1743 cliënten in de portefeuille en 278 werknemers op de loonlijst.

Vertrouwen

Directeur Michiel Bosman heeft zelf alle vertrouwen in geldschieter DRB. In een persbericht laat hij weten bewust te hebben gekozen voor DRB, ‘omdat zij net als ik kiezen voor continuïteit. Het belang van cliënten en medewerkers staat altijd voorop.’ Uit een investeringsmemorandum van DRB dat in handen is van journalistiek platform Follow the Money zou evenwel blijken dat de investeerder vestigingen wil sluiten en personeel wil ontslaan. DRB was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Van Koningsveld schrijft zijn boosheid van zich af in een serie schriftelijke vragen, die hij snel door Tigelaar beantwoord wil zien. ,,Ik begreep dat DRB af zou zien van de deal als ook maar één gemeente dwars zou liggen. Van dat soort cowboy tactieken gaan bij mij niet één alarmbel af, maar dan gaan ze gelijk allemáál af.”

Volgens gemeentewoordvoerder Sharon Sourbag vinden er ‘nog gesprekken plaats over een betalingsregeling’. De gemeenten in de regio Eemland hebben in totaal nog twee ton tegoed.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.