Doordecentralisatie onderwijshuisvesting biedt zowel gemeente Amersfoort als scholen uitzicht op een efficiënt en effectief huisvestingsbeheer. Door middel van deze decentralisatie krijgen schoolbesturen regie over hun eigen huisvesting. Daardoor kunnen zij zelfstandiger beslissingen nemen en sneller inspelen op veranderende omstandigheden, zoals groei en krimp en/of maatschappelijke vragen zoals duurzaamheid. Tegelijk biedt doordecentralisatie de gemeente Amersfoort duidelijkheid over de uitgaven voor onderwijshuisvesting. Het totale budget ligt dan ook grotendeels vast.

Er zijn door de gemeente Amersfoort en de schoolbesturen afspraken gemaakt die door de Raad zijn bekrachtigd. Voor de volledige tekst: www.hbradvocaten.nl/actueel/doordecentralisatie-van-onderwijshuisvesting/   Zoals gesteld zijn er afspraken gemaakt met schoolbesturen binnen de gemeentegrens van Amersfoort. Juist daar lijkt een verbijzondering te komen. KPOA (Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort) gaat een vergaande samenwerking/fusie aan met SKOSS (Stichting Katholiek Onderwijs Soest/Soesterberg). Daar waar de een stelt dat het een fusie betreft (https://cdn1.kpoa.nl/uploads/Editor/202302-07-advertentie-adviseur-marketing-def.pdf), stelt de andere partij dat het om een bestuurlijke samenwerking gaat. In het presentatiefilmpje wordt gezegd dat men samen optrekt in het ontwikkelen van mooie en duurzame schoolgebouwen(https://www.skoss.nl/nieuws/verkenning-op-bestuurlijke-samenwerking). 

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:  
1. Is het College ingenomen met deze ontwikkelingen?  
2. Welke afspraken zijn gemaakt over fusies buiten de gemeentegrenzen? Onder welke juridische, bestuurlijke en financiële voorwaarden kan een niet-Amersfoortse school toetreden?  
3. Welk effecten heeft deze intensieve samenwerking op de doordecentralisatie binnen Amersfoort?  
4. Welke effecten kan het toetreden van niet-Amersfoortse scholen hebben op de bouw van Amersfoortse scholen?  

Arie den Ouden CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.